• ne zaman bir turşu muhabbeti açılsa, birinin canı turşu çeker ve hamile geyiği yapılır. geçen de turşu muhabbeti oldu, ben özendim, konu hamileliğe geldi. sonra unuttum gitti tabi bu muhabbeti de, bugün markette turşuları görünce resmen ağzımın suyu aktı. üç dört paket aldım, eve geldim hapır küpür götürdüm. üstüne de suyunu içtim. bu kadar iştahla turşu yediğimi gören ablam, hamile misin geyiği yaptı. sonra onun da canı çekti. sonra o da diğer paketi açıp hapır küpür yedi. sonra ben hamile misin geyiği yaptım. sonra bizim mutfakta oturmuş turşu yediğimizi gören annem de gelip hamileler gibi ne turşu yiyorsunuz dedi. sonra o da oturdu.

    yarın ailecek gebelik testi alıyoruz.
  • turşunun divası lahanadır elbet (lahana dişildir kuşkusuz).. kart kurt sesler çıkarır yerken, suları ağızdan burundan her yere damlar; zaten naturası fırfırlı bir yiyecek olan lahananın turşu hali daha bir takdire şayandır..

    lahananın erkeği hıyardır (çok psikanalitik oldu); genelde kornişon model benekli ve pütürlü hıyarlar turşu yapmaya daha müsaittir, daha lezizdir; lakin acurdan, kıtteden de yapılabilir tabii kim ne karışır..

    turşu dükkanlarındaki kavanozların kapakları genelde sarıdır; turşular ise rengarenktir.. seyyar turşucuların tenleri kavruktur..

    herşeyin turşusu vardır; turşusunu kurmak diye de bir deyim vardır yanısıra..
  • hep merak etmişimdir ilk kimin aklına geldi bu turşu olayı diye. ilk kim düşündü de yaptı turşuyu. düşünsenize bi kere, şimdi ben hıyarı, lahanayı, acuru ve bilimum sebzeyi alacağım, tuzlu sirkeli suya yatırıp 1 ay bekliyecem sonra da yiyecem. töbe töbe, kimin aklına gelir bu? şeytan işi gibi bişey. hadi tuzlu sirkeli suyu da anladım, ulan kim bekler 1 ay sonra bu ne olacak diye?
  • en güzel buluşlardan. bu buluşu yapan ya da yapanlar kanımca, meyvelerin sebze ve meyvelerin uzunca süre saklanmalarını istiyorlardı ve çözüm olarak tuzu düşündüler ve sonrasında böyle bir muazzam tadı yakaladılar…;)

    bir turşu sever olarak ve marketlerdeki turşuları yiyemeyen biri olaraktan turşularımı kendim yapıyorum. özellikle aroması çok güzel olduğu için karışık turşuyu çok seviyoruz, oldukça da lezzetli oluyor. şuana kadar olumsuz bir durum yaşamadım. tam da kış hazırlıkları yavaş yavaş başlıyorken, yeni yaptığım karışık turşumun tarifini paylaşmak istiyorum, denemek isteyenler için fikir olabilir.

    malzemeler

    • 2 kg fasulye (ince ve içi olmamalı) https://www.bebeksofrasi.net/…e-cikaran-fasulye.jpg
    • 1 kg tatlı sivri kıl biber http://www.tohhum.com/…resimler/6862sivri-biber.jpg
    • 250 gr kadar acı biber (acı cin biberi de olabilir) http://st3.myideasoft.com/….jpg?revision=1453818712
    • 3 kg küçük salatalık (kornişon da olabilir) http://i.milliyet.com.tr/…talik-diyeti-8995707.jpeg
    • 1,5 kg havuç (ince ve kısa) http://bilgihanem.com/…02/havuc-nasil-tuketilir.jpg
    • 7 adet sarımsak
    • 1 lt üzüm sirkesi
    • 3 lt klorsuz su
    • 4 adet limon
    • 3 yemek kaşığı kadar limon tuzu
    • 7,5 yemek kaşığı deniz tuzu
    • 1 demet maydanoz
    • bir kaç küçük salkım üzüm
    • 3 adet domates (yeşil ya da yarı kızarmış domates de olur)

    hazırlanışı

    • turşu için cam kap tercih edebilirsiniz. https://image.evmanya.com/…avanoz-m-302-kirmizi.jpg cam kaplar, ilk önce detarjanla yıkanır, sonra iyi bir şekilde durulandıktan sonra kaynar su ile birkaç defa çalkalanır, daha sonra kurutulur.

    • bir turşunun püf noktasını öncelikle turşunun suyunu hazırlamak oluşturuyor (tuz oranının tutturulması önemli, genel ölçü 1lt su için 2,5 yemek kaşığı deniz tuzu yeterli oluyor). ikincisini ise tüm sebze ve meyvelerin taze olması ve güzelce yıkanması gerekiyor.

    • turşu suyu için; klorsuz suyun tamamını büyük bir kaba boşaltılır. içerisine deniz tuzu koyulur ve tuzlar suyun içerisinde eriyinceye kadar karıştırılır. tuz iyice eridikten sonra sirke koyulur ve birbirine iyice karışması için tekrar karıştırılır (ben sebze ve meyveleri yıkadıktan sonra turşunun suyunu hazırlıyorum).

    • fasülyelerin başları kesilir, yıkanır ve kaynamış suda 5 dk kadar haşlanır, soğuması için beklenir (eğer ilk önce bu işlemi yaparsanız diğer işlemlerde oldukça zaman harcanacağı için o zamana kadar fasülyeler soğumuş oluyor).

    • biberlerin baş kısımları çıkarılır, uç kısımları ise bıçakla hafif kesilir ve yıkanır,

    • havuçlar soyulur (eğer kısa havuç bulamadıysanız istediğiniz boyutlarda bıçakla kesebilirsiniz) ve yıkanır,

    • salatalıkların başları kesilir, yıkanır,

    • sarımsaklar soyulur (sarımsakları ılık bir suda yarım saat kadar bekletirseniz kolayca soyabilirsiniz), yıkanır,

    • domateslerin başları kesilir, yıkanır ve birkaç yerinden kürdan ile delinir,

    • kalan tüm meyve ve sebzeler de benzer işlemlerden geçirilir, güzelce yıkanır (tüm meyve sebzeleri yıkamadan önce biraz suda bekletebilirseniz daha iyi olur).

    • temizlenen meyve ve sebzeler, karışık olarak isteğinize göre limonlar yuvarlak ya da yarım ay şeklinde kapların kenarlarına yerleştirilerek, aralarına ise acı biber ve sarımsaklar serpiştirilerek hafif bastırılarak (olabildiğince kapta boş yer kalmaması gerekir), yerleştirilir.

    • en üste ise 1 yemek kaşığı kadar (bu ölçü kabın büyüklüğüne göre değişir) limon tuzu, küçük bir salkım üzüm ve maydanoz koyulur.

    • son olarak hazırlanan turşu suyu kepçe yardımıyla dökülür ve kapaklar sıkıca kapatılır. kapalı, serin bir yerde muhafaza edilir.

    • 10-15 gün sonra muhtemelen turuşunuz hazır olacaktır.

    • afiyet olsun.

    not 1: bu tarifte yaklaşık 10 kg kadar turşu oldu. sebze ve meyvelerin ölçülerini siz yapmak istediğiniz kadar artırabilir ya da azaltabilirsiniz.

    not 2: bu karışık turşuya kapya biber, lahana, acur da oldukça çok yakışıyor.

    not 3: turşu yapımı, meyve ve sebzelerin ayıklanması, temizlenmesi nedeniyle biraz uzun sürüyor. bu yüzden eşiniz, kardeşiniz, anneniz ya da size yardım edecek bir arkadaşınız varsa görev paylaşımı yaparsanız çok kısa sürede yapabilirsiniz.
  • turşu esas itibariyle laktik asit fermentasyonudur. bu fermentasyonu gerçekleştiren bakteriler sebzelerin üzerinde doğal olarak bulunur. turşu fermentasyonunun ürünü asetik asit değildir, fermentasyonu gerçekleştiren bakteriler de acetobacter aceti değildir. acetobacter aceti sirke üretiminde kullanılan başlıca bakteridir. üstelik sirke fermentasyonu, turşunun aksine fazla miktarda oksijene ihtiyaç duyar. bu amaçla asetatörlere (ki genellikle frings markalı olur bunlar) ince zerrecikler halinde hava verilir ki mikroorganizmaların havayla temas yüzeyi genişlesin.

    her neyse efendim yeniden turşuya dönelim. başlangıçta sebzelerin üzerinde az miktarda bulunan laktik asit bakterileri zamanla turşu suyu içerisinde çoğalır ve baskın duruma geçerler. peki bu nasıl olur? şimdi öncelikle şuna bi açıklık getirelim. turşuya neden tuz katılır ?* turşuya tuz katmanın amacı laktik asit bakterilerinin gelişimi için uygun ortam sağlamaktır. salatanın bünyesinde belirli miktarda şeker var ve ortamdaki binlerce çeşit mikroorganizma bu şekeri tüketmek için hazır bekliyor. ama hepsi tükettiğinde aynı şeyleri üretmiyor. mesela bütirik asit bakterisi bu şekeri kullanırsa iğrenç bir koku oluşuyor, bi başkası bu şekeri kullandığında salatayı yumuşatıyor, bir diğeri çürütüyor vs. ama bizim çalışmasını istediğimiz laktik asit bakterileri ise kullandıkları şekerden laktik asit üretirler, aynı zamanda turşuya kendine has bir aroma verirler. turşunun ekşi olmasının sebebi de işte bu laktik asittir.

    işte bu binlerce çeşit mikroorganizma arasından sadece laktik asit bakterilerinin çalışmasını sağlamak için de sadece onlara has, onların hayatta kalabileceği bir ortam oluşturmak gerekir. bunun en kolay yolu da tuz ve asit konsantrasyonudur. tuz konsantrasyonu %7, asitlik de başlangıçta asetik cinsinden %0,3 (sonradan laktik asitle artacaktır zaten) tutulduğunda diğer bir çok mikroorganizma elemine olur ve sadece turşu yapan laktik asit bakterileri çalışır. turşunun oluşumu sebzedeki şeker içeriği ve havanın sıcaklığına bağlı olarak 14-21 günde tamamlanır.

    avrupa için üretilen tatlı turşu diye birşey vardır ki turşu ile alakası yoktur, bunun adı salatalık konservesidir. salatalık kavanoza doldurulur, şeker ve çeşitli aromalar ile salamurası hazırlanıp üzerine dökülür, kapatılıp pastörize edilir, hepsi bu kadar. bu işlem için bir saat bile yeterli olabilirken, türk tipi turşuyu yiyebilmek için en az iki hafta beklemek zorundayız.

    bir de fast-food restoranlar için dilimlenen, 3-4 numara büyük salatalıklarda ortasında boşluk oluşmaması için hava verilmesi olayı vardır ki, tamamen ayrı bir entry'nin konusudur. bir daha ki sefere malum ateşli hamburgerden yiyeceğiniz vakit içindeki turşuya bir bakın, eğer ki ortası delinmiş ise daha yemem gereken bir tank turşu var demektir*.

    (bkz: sen kaç beni tanıdılar)
  • lahana, salatalık, biberin dışında farklı turşular denemek isteyenlerin, kıtır kutur turşu sevenlerin mutlaka çiçeklerine ayrılmış brokoli ve karnabaharla da kurmasını tavsiye ettiğim müthiş balık / kısır / nohut eşlikçisi. kırt kırt kemirirken bana dua edeceksiniz.
  • bu dünyada turşu büyük ihtiyaç
    vücut bile biraz ekşiye muhtaç
    kuruyla dost ol, pilavla arkadaş
    suyunu da iç ama yavaş yavaş

    lahanadan turşu olur mu derler
    turşuyu hıyarla özdeşleyenler
    adile teyze sirkeyle olur der
    münir özkul limon deyip nah eder.
  • 100 gram salatalık turşusu yaklaşık 29 kalori. yiyin vatandaşlar sadfghfgds

    zaman zaman canım öyle çok turşu çekiyor ki, anlatmaya kelimeler kifayetsiz kalıyor. turşu küplerine giresim, turşu sularında yüzesim geliyor. özellikle peynirle olan uyumu, turşu ve peynirin damakta bıraktığı o inanılmaz lezzeti anlatmaya imkan yok. ama peynir tuzsuz peynir olmalı. çok yağlı da olmamalı. mesela kızarmış ekmeğe sürülmüş bir miktar labne olur, lor peyniri olur, biberli ekşimik olur, süzme peynir de olur. aaah aaahh... salatalık, lahana, domates, pancar... ne olursan ol gel. belki yumurta turşusu olmasan iyi olur. ama kalanı kabulümdür.
  • denenmiş yapılışı şu şekildedir: http://mideminkahyasi.blogspot.com/…iraz-tursu.html

    turşu. kimi zaman tek başına akşam yemeğim.
    damağımın tadı, midemin neşesi, yemeğin pezevengi, hayatın tadı.

    canım benim.
  • adını duymanın bile tükürük bezlerinin harekete geçmesi için yeterli olduğu pek lezzetli, inanılmaz susatan yiyecek maddesi.
hesabın var mı? giriş yap