• tolstoy’un şeytan peder sergi kitabının önsözünde neyi amaçladıklarını anlayamadığım yayınevi. şöyle ki kendimce 2022 yılını tolstoy yılı ilan edip yazarın tüm kitaplarını bu sene içerisinde okumak muradındayım en sona da anna karenina kitabını bırakacaktım. fakat şeytan peder sergi kitabının çevirmeni günay çetao kızılırmak, kitabın sunuş bölümünde anna karenina'nın sonunu söylüyor sağolsun. neden böyle bir şeye ihtiyaç duydu da yayınevi bunu neden bu şekilde yayınladı ben idrak edemedim bir türlü
  • iki ay falan oldu sanırım, üsküdar’da yeni bir şubesi açıldı. minicik bir mekân fakat kocaman bir boşluğu doldurdu şimdiden. eve dönüşlerimi güzelleştirdi, bahtiyarım bu açılıştan. fakat bahsetmek istediğim asıl şey şubedeki çalışan kişi. sahiden çok iyi bir seçim olmuş. adam gerçek bir sahaf gibi davranıyor, öyle benimsemiş. neredeyse tüm kitaplar hakkında bilgisi var. okuyucunun tercihlerine göre önerilerde bulunuyor. geçen ayak üstü bana birkaç kitap daha aldırdı hiç aklımda yokken. hatta bir kitap daha önermişti ki 250 lira civarındaydı* az daha alıyordum, son anda “saçmalama samerra buna şu an ihtiyacın yok” dedim ve teşekkür ederek çıktım. yıllardır iş bankası yayınları’nın kadıköy şubesinden kitap alırım böyle biriyle karşılaşmamıştım. yky’de falan da aynı şekilde. umarım hak ettiğini alıyordur.

    debe editi: tüm bibliyofillere teşekkürler :) nerede açıldığına dair pek çok mesaj aldım. üsküdar merkezde bulunan türkiye iş bankası şubesinin hemen yanında, zeynep kâmil yönünde ahmediye durağının arkasında bulunuyor. açık adres de şöyle: aziz mahmut hüdayi, hakimiyeti milliye cd. no:54, 34672 üsküdar/istanbul.
  • kazandıkları binlerce lirayla sektöre öncülük etmek ve trendi belirlemek yerine (ve hatta çevirmen yetiştirmek yerine), klasik edebiyatta monopol olmak için tamamen vizyonsuzlaşan yayınevi (hasan ali yücel klasikleri özelinde konuşuyorum). senin gerçekten ömrünü tamamlamış olan ve niye bu kadar sattığı belli olmayan irade eğitimi'ni basmaya ihtiyacın var mı? yok. zaten sektör lideriyken, iyice fiyat kırayım da "herkes ama herkes benden alsın" tavrına gerek var mı? yok. orada çalışanlar zaten farkındadır ama ben yine de neye ihtiyacınız olduğunu söyleyeyim:
    1. artık proje kitaplar basacak kadar vizyona (örn. iletişim yayınları'nın bastığı klasikler gibi),
    2. klasik fransız edebiyatından (basacaksanız da bari arada joris-karl huysmans gibi isimleri de basın) yani konfor alanınızdan çıkmaya,
    3. klasik metinlerde yeni çevirmenler yetiştirmeye (allah muhafaza ari çokona'ya bir şey olsa, antik yunan edebiyatı öksüz kalacak),
    4. nitelikli çevirmen sayısını çoğaltıp, basılan kitap sayısını arttırmaya (çevrilmeyi bekleyen yüzlerce klasik metin varken, sırf millet kolayca seriyi tamamlayabilsin diye çeviri seferberliğinden kaçınmak ve bu noktada para kaygısı gütmek çok anlamsız).

    bunları da yazıyorum, çünkü iş bankası işini iyi yapıyor ve maalesef, finansal gücü dolayısıyla belki gelecek 50 elli yılda hiç rakibi olmayacak; rakibi olmayacağı için de gitgide tembelleşecek (ki şu an da çok tembeller, bastıkların çevirilerin belki çeyreği zaten hazır çeviridir, hepsi meb yayınları zamanında basılmıştır).

    edit: çeviribilim'in sayfasındaki meb kitaplığı listesine bakmak için tıklayınız. evet, belki o zamanların çevirmenleri yetersizdi, birçok çeviri vasattı ama artık çok daha geniş bir çevirmen ve müstakbel çevirmen kitlesi mevcut; hasan ali yücel'in adı kullanılacaksa, başlattığı (ve inanılmaz planlı) bu çeviri literatür seferberliğinin de örnek alınması gerektiği kanaatindeyim; o sorumluluk da (veya meşale) şu an türkiye iş bankası kültür yayınları'ndadır ve ben de dahil, birçok insanı düzenli okuru/takipçisi haline getirmişse, elini taşın altına sokması gerekmektedir.
  • geçen hafta bim'e "iş çocuk klasikleri" gelmiş. reyonda sadece robinson crusoe ve seksen günde dünya turu kalmıştı, tanesi 3.95'ten ikisini de kaptım. evde mutlaka hediye etmelik çocuk kitabı bulundururum, o niyetle almıştım. sonra dayanamayıp çocukluğumun kitaplarını bir çırpıda okudum. mr. fogg, paspartu* ve yargıç obadiah'ın, hafızamın derinliklerinde hala canlı olmalarına şaşırarak sevindim.

    kısaltılmış versiyonları da olsa bütün çocuklar dünya klasikleriyle tanışmalı. iş kültür de editoryal açıdan kusursuz görünen, fiyat olarak da ulaşılabilir bu iki kitapla, özenli tavrını düz okur olarak bana ispatladı.
  • yayınevinin birçok serisini türkiye standartlarının çok üzerinde buluyorum. ama, benim için yeri özel olan iki seri var: dünyaya yön verenler* ve 500 görsel eşliğinde yaşamı ve eserleri. bu iki seri hakkında birkaç şey karalamak istiyorum.

    dünyaya yön verenler serisi, ağırlıklı olarak; oxford university press, cambridge university press ve yale university press tarafından basılan biyografilerin çevirilerinden oluşuyor. tabii bu kurumlardan bağımsız fakat birçok ödül almış biyografiler de serinin bir parçası. türkçeye henüz çevrilmemiş, bu serinin potansiyel adayı olan biyografi kitaplarını, yayınevlerinin aşağıda bıraktığım sayfalarından takip edebilirsiniz.

    yale için buradan

    cambridge için buradan

    oxford için ise buradan

    - - -

    bu serinin türkiye'deki yayın tarihine göre listesi şöyle:

    2011

    john stuart mill
    winston churchill
    jean-jacques rousseau
    simón bolivar
    charles darwin
    ımmanuel kant

    2012

    afrikalı leo
    hegel
    john locke
    hammurabi
    jack london
    korkunç ivan
    budha
    olof palme
    arthur rimbaud
    gabriel garcía márquez
    leibniz

    2013

    beethoven
    kierkegaard
    sarah bernhardt
    thomas hobbes
    mithradates
    konstantinos paleologos

    2014

    jane austen
    benjamin franklin
    caesar
    schopenhauer
    paul dirac

    2015

    kubilay han
    bismarck
    nietzsche
    robespierre

    2016

    mozart
    büyük konstantin
    descartes
    ırak kralı ı. faysal

    2017

    tolkien

    2018

    marco polo

    2019

    büyük petro

    2020

    macellan
    çariçe katerina

    2021

    perikles

    2022

    theodora

    - - -

    bu seriye ait 43 kitap mevcut. fakat görülebileceği üzere, son yıllarda basılan kitap sayısı bir hayli azalmış durumda. ayrıca, birçok kitabın baskısı tükendiği için bulmak neredeyse imkansız. henüz korona'dan haberimiz olmadığı zamanlarda, bu serinin editörüyle konuşma fırsatım olmuştu. belirli bir sistem içerisinde, baskısı biten kitapları tekrar basacaklarını iletmişti. bu zaman içerisinde bazı kitapların tekrar baskısı yapılmış olsa da, hala birçoğunu bulabilmek neredeyse imkansız durumda. bu seriye ait benim elimde bulunan kitaplar ise:

    görsel
    görsel

    hüzünlü bir edit: john locke, john stuart mill*, gabriel garcía márquez ve benjamin franklin'in aralarında bulunduğu kitaplarım, okumak maksadıyla birkaç kişiye verilmiş olup, aylardır kendilerinden haber alınamamaktadır.

    seride en beğendiğim 5 kitap sırasıyla şu şekilde:

    1- kierkegaard
    2- leibniz
    3- charles darwin
    4- jean-jacques rousseau
    5- robespierre

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    gelelim dünyanın en güzel serisi olan: 500 görsel eşliğinde yaşamı ve eserleri'ne.
    seri, ünlü ressamların hayatını ve eserlerini kuşe kağıt üzerinde muazzam şekilde inceliyor. her sayfasında oldukça doyurucu bilgiler sunarken; sanatçıların eserleri ve eskiz çalışmalarıyla da görsel şölen yaşatıyor. serinin şu ana dek satışa sunulmuş kitapları şöyle:

    1-leonardo da vinci
    2-van gogh
    3-michelangelo
    4-renoir
    5-rembrandt
    6-cézanne
    7-turner
    8-velázquez
    9-degas
    10monet
    11-goya
    12-ön raffaellocular
    13-raffaello

    seriye ait benim elimde bulunan kitaplar ise şu şekilde:

    görsel

    daha az derecede hüzünlü edit: goya ve turner'ı alçak bir pusu sonucunda kaybetmiş bulunuyorum. ama, baskısı olduğu için telafi edilebilir.

    bu seride en sevdiğim 3 kitap sırasıyla şu şekilde:

    1- rembrandt (serinin en kötüsü olsa dahi ilk sıraya koyardım. o'na karşı pozitif bir ayrımcılığım var)
    2- turner (turner için de aynısı geçerli)
    3- van gogh

    bu listede sevdiğim en sevdiğim 2 ressamı kayırdım. dikkate almayabilirsiniz.

    ---

    iş bankası'nın sitesinden bu serileri takip etmek için;

    biyografi

    500 görsel eşliğinde
  • #97970108 'da da belirtildiği üzere, kısaltılmış çocuk klasikleri websitesinde 3,75 lira fiyatla satılmaktadır. toplam 60 adettir, yanlış saymamışsam. 225 lira karşılığı 60 adet çocuk klasiği, birçok köy okuluna hediye etmek için güzel bir alternatif.

    (bkz: türkiye iş bankası), türkiye'nin köklü ve saygın bir bankasıdır. kültür yayınları da, yıllardır öncelikli tercih ettiğim yayınlardandır. özellikle hasan ali yücel klasikler serisi. eğer bir yetkili, 60 adet çocuk klasikleri kitabının olduğu bir set'i satışa sunarsa ve değişik mecralarda bunun tanıtımları da yapılırsa, ihtiyacı olan köy okullarına güzel bir bağış kampanyası olabilir.
  • resmen insanlar kitap okusun, yeter ki okusun mentalitesiyle yola çıktıklarına inandığım güzide yayınevi. en basitinden oblomov iletişim yayınlarında 28 lira etiketliyken, iş bankası yayınlarında bu sadece 18 lira. hasan ali yücel klasikler dizisinde 30 liradan pahalı kitap yok resmen. çevirileri de çok iyi. bir kitap iş bankası yayınlarında varsa başka yayınevine bakmama gerek kalmıyor çünkü hem çeviri hem de fiyat olarak o güveni veriyor.
  • çok affedersiniz, o fiyatlara kapaklara bok resmi, kıç resmi koysa ayıla bayıla okuyacağım kitaplara sahip yayınevi. kapak müptelaları iletişim'e vs. dünyanın parasını verebilirler.
  • "kâr amacı gütmeyen kuruluş" mottosuna yakışır bir hareket içinde olan yayınevidir.
    özenli bir biçimde çevrilmiş çocuk klâsiklerini şu günlerde 3 liraya satın alabilirsiniz. kitapların üzerine 3 lira ibaresi basıldığı için birçok kitabevinin o şekilde satacağını düşünüyorum. klâsiklerin temel özelliği kısaltılmamış olması ve orijinal dilinden çevrilmesi. bulunmaz fırsatlardan.
  • açık ara en sevdiğim yayınevi budur. baskı kalitesinden fiyatlarına kadar her şeyi o kadar özenli ki. üstelik de kendi satış mağazalarına giderseniz, o gayet ucuz fiyatlar üzerinden ekstra yüzde 20 indirim yapıyorlar ki, artık bu resmen ayıp. bozmayın çocuklar.
hesabın var mı? giriş yap