• her fırsatta bursiyerlerini burslarının kesilmesiyle tehdit eden kuruluş. toplantıya gelmezseniz bursunuz kesilir, katılmazsanız bursunuzu unutun, başaramazsanız ölürsünüz. tev başlıklı her yeni email görüşümde yüreğim ağzıma gelir. geceleri rüyalarıma giriyor. bu korkuyla yaşayamayacağım artık. gidip kapılarına gönüllü olarak burstan feragat ettiğimi söyleyeceğim.
  • ailemin maddi olarak çok zor bir döneminde aldığım bursu sayesinde üniversite süresince benim ve tüm ailemin hayatını kolaylaştıran gönül borcumu asla ödeyemeyeceğim kurumdur.
  • bu sene 40. yılı olması nedeniyle çırağan sarayı'nda fazlasıyla görkemli bir kutlama yapan vakıftır aynı zamanda.

    herhalde buraya harcadıkları yüzlerce milyardan dolayı bursları yarıya indirdiler.

    gelişmiş ülkelerde** vakıflar 30-40-50 vs. gibi yılları kutlarken yemekler balolar düzenlemek yerine iki katı insana burs verir, ödüllü makale ve proje yarışmaları açar, sosyal yardım kampanyalarını artırır.

    gerçi oralardaki bağışçıların böyle yemeklerle şölenlerle pohpohlanmaya ihtiyacı yoktur, yardım ettikleri gencin başarılarını yıllar sonra görüp mutlu olabilirler, "biz çok zenginiz ve fukara gençlere yardım ediyoruz, çünkü çok iyi insanlarız" gibi ego tatmini sorunları yoktur.

    sanırım bu açıdan bakınca sorun tev değil, türk toplumunun kendisi.
  • bursunu aldığım ve karşılığında vicdani sorumluluk belgesi imzaladığım vakıf. o zamanlar tabi her öğrencinin iihtiyacı olduğu kadar benim de ihtiyacım olan bursu karşılamıştı. şayet imzaladığım o belgeyi unuttum sanıyorsa öyle sanmasın efendim zira aklımın bir köşesinde ve vakti zamanı geldiğinde borcumu geriye ödemekten mutluluk duyacağım kurumdur. çünkü hakikaten ilaç gibi gelen bir burs vermekteydi ki hala da öyle anladığım kadarıyla. ne kadar teşekkür etsem az.
    (sanki milattan önce almış gibi konuşuyorum baya yaşlı hissettim.)
  • oldukça hızlı şoförlere sahip olan vakıf. dün izmir-aydın otobanında yaklaşık 125 km ile giderken, tev'e ait bir araç üzerimden yaklaşık 190 km ile geçmeye çalıştı. son anda sağ şeride kaçarak kurtulduğum ilk araçtan sonra bu sefer ikinci bir araç hemen hemen aynı hızla makaslar atarak beni sağladı.

    vakfın araçları su ile mi çalışıyor bilmiyorum ama akaryakıta veya trafikte öldürecekleri insanlara ödeyecekleri kan parası yerine öğrencilere burs verseler daha makbule geçer sanki.
  • vicdani yükümlülük kar$ılığında, 95 in parası ile aylık olarak, üç ba$bakanlık burs ücretine kar$ılık gelen miktarda burs verip kral bir öğrencilik ya$amamı sağlayan hayır kurumudur.
  • imam-hatip mezularına burs vermeyen mi var allasen? buradan da alamayıverin..
  • ulusal gazetelerde yer alan haberlerde, kose kadilarinin yazilarinda, vakfin 77 ogrenciye yurt disi bursu sagladiyla ilgili carsaf carsaf ilan suretinde yazilar yazildi.

    http://www.hurriyet.com.tr/…&gid=69&srid=3054&oid=1
    http://www.milliyet.com.tr/…/06/30/yasam/yas01.html
    http://www.milliyet.com.tr/…/06/30/yazar/guclu.html

    bu haberlerin hic birinde, tev tarafindan verilen bursun "karşılıklı" olduğundan söz edilmemiş.

    halbuki, tev'in internet sayfasinda "burslarmız » yurt dışı » yurt dışı burslar genel bilgiler" basligi altinda bununla ilgili bilgi yer aliyor.

    "taahhütler: yurt dışı bursiyerlerimiz, öğrenimlerini tamamlar tamamlamaz yurda dönmek ve tev'nın öğrenimleri süresince kendilerine ödediği meblağı kendileri gibi başarılı türk gençlerine yardımcı olmak amacıyla geri ödemekle yükümlüdür. "

    http://www.milliyet.com.tr/…/06/30/yazar/guclu.html adresinde yer alan yazi, gercekten gozlerimizi yasartiyor : "kimi işçi emeklisi, kimi de memur çocuğu. tıpkı kendilerinden önceki tev bursiyerleri gibi, kendi olanaklarıyla yurtdışına açılmaları mümkün değil. ama hayırseverlerin tev'e sağladığı destekle, şimdi kimi abd'ye, kimi fransa'ya, kimi de ingiltere, almanya ve danimarka'ya gidiyor. hem de türk üniversitelerinin kıyısından köşesinden bile giremedikleri, dünyanın en iyi 500 üniversitesi listesinin en üst sıralarındaki üniversitelere..."

    peki sormazlarmi, bursu alan işçi emeklisi ya da memur çocuğu bu parayı, öğrenimini tamamlar tamamlamaz
    nasil geri ödeyecek ? haberlerdeki sunumda hata var, sanki burslar karsiliksiz veriliyor gibi sunulmus.

    bu isi yapan kisilerden, "doğru" ve "onurlu" olmalarini istemek, bir hak olsa gerek.
    cunku, duygu istismari ve yanlis bilgilendirme, en onemli ahlaki ihlallerden.
  • bir tıp fakültesi öğrencisi olarak 5 kez başvurduğum halde burs alamadığım kurum.
    amaçları ihtiyacı olanları bulup okutmak değil, sonradan işlerine yarayacak öğrencileri kendilerine bağlamak gibi geldi bana.
  • geçtiğimiz günlerde burs mülakatına girmek gibi bir hata yaptığım kurum. öğrenci hakkında detaylı bilgiye erişmek istemelerini, öğrencinin gerçekten potansiyelli ve aynı zamanda maddi yardıma ihtiyaç duyan biri olduğunu teyit etmeye çalışmalarını, bu uğurda yer yer öğrenciye psikolojik baskı uygulayarak bir çeşit "karakter testi" yapmalarını anlayışla karşılıyorum ancak en azından kişisel tecrübeme dayanarak söyleyebilirim ki bazı durumlarda kantarın topuzunu kaçırıyorlar.

    ben zaten yaşlı başlı adamım, * bu tarz durumlara alışığım ama başka bir arkadaşım geçen sene mülakattan ağlayarak çıkan öğrenciler gördüğünü söylemişti. beni de açıkçası bir yumruklamadıkları kaldı. hadi oraya giden her öğrenci "bursa muhtaç" değil, bir şekilde kendini idare edebilenler çok umursamadan çıkıp gidebiliyor da... ümidini bu vakfa bağlayan, gerçekten yardıma muhtaç olduğu halde tev yetkililerinin nahoş tavrına maruz kalıp mülakattan gururu incinmiş şekilde ayrılan ve üstüne bursu da alamayan çocuklara yazık değil mi?

    "başvurmayın" demeyeceğim. eminim bu vakıf sayesinde okumuş öğrenciler vardır. kazanırsanız da çok iyi olur - 2018/19 için lisans öğrencilerine 600 lira burs veriyorlar, şansınız binde 1 olsa dahi denemeye değer diye düşünüyorum. gelgelelim eğer mülakata girecekseniz başarı düzeyiniz ya da maddi durumunuzdan bağımsız olarak pek ümitli olmayın derim. sistem tamamen sizi bozmak, ters köşeye yatırmak üzerine kurulu. bunu bilerek giderseniz rahat edersiniz. çoğu soruyu aslında test etmek amacıyla soruyorlar, dertleri küçümsemek ya da hakaret etmek değil. örneğin ben bölüm değiştirdiğimi söylediğimde eski bölümümü övüp, lafı "o bölümü bırakıp buna geçtiysen gerizekalısın" demeye getirmişlerdi. burada sizden bekledikleri, bu seçiminizi mantıklı temellerle oturtarak açıklayabilmeniz. "cidden lan niye öyle yaptım ki?" diye düşünürseniz, kendinizden emin olamayıp yuvarlak cevaplar verirseniz direkt elenirsiniz. ha çoğu durumda kendinizden emin bir şekilde planlarınızı, sebeplerinizi açıklamanız da bir şeyi değiştirmeyecek, o ayrı mesele.

    ben kağıt üstünde bursa pek layık bir öğrenci sayılmam ilerleyen yaşım ve daha önce üniversiteden ayrılmış olmam nedeniyle ama mevcut başarı durumuma güveniyordum biraz. geçmişim iyi değildi evet ama şu an gayet başarılıyım. üniversiteye giriş sınavında kendi alanımda neredeyse full çekmiş olmama, ilk senemde canavar gibi ortalama yapmış olmama rağmen resmen dayak yemiş gibi ayrıldım mülakattan. bu entry'yi yazma sebebim de bursu alamayacağımı bilmem. öyle bir ihtimal olsa bunu yazmazdım; çünkü herhangi bir tev yetkilisi 2-3 entry'me göz gezdirse hangi öğrenci olduğumu şak diye anlar.

    neyse, girmeyi düşünen adaylar varsa kolaylıklar diliyorum. anneniz babanız sağsa, yaşınız 18 değilse ve üniversiteye yeni başlamıyorsanız alma ihtimaliniz neredeyse yok ama olsun deneyin, hiç değilse mülakat deneyimi olur. kağıt üstünde üç kuruş gelirimiz yok, okul dışında it gibi çalışıyorum para kazanmak için ama tev "kağıt üstünde neredeyse hiç paramız olmadığı" için pek inanmadı bana. gerçi onlar da haklı tabii, koskoca uyuşturucu baronunun oğluyum yani herkes tanıyor beni, kalkıp burs verecek halleri yok ya eheh.
hesabın var mı? giriş yap