• tuggeneral tarafindan komuta edilen askeri birlik. genel olarak her askeri birlik icin oldugu gibi bir sayi vermek yanli$ olur ama 3000 ortalama bir rakam olabilir tugay seviyesi icin...
    turk silahli kuvvetleri tugaylar temel alinarak kurulmu$ bir ordudur. zaten yenicagda genel egilim de boyledir. tugay'in en onemli ozelligi kendi kendine tamami ile yeten en kucuk birlik olmasidir. bunun anlami $udur:
    bir tugay sahrada (sava$ta) tek ba$ina yardim ve ikmal gerekmeksizin bekasini koruyabilir. organizasyonunda piyade boluklerinden, tank gucune, istihkam bolugune her turlu ikmal ve muhabere birimine sahiptir. "tugay agirliklar bolgesi" te$kil edildikten sonra i$letir ve hem sava$ir hem kendi kendini ikmal eder. bir tugay'da kademe'den (tamirat ve bakim birimleri), levazim hizmetlerine (cama$ir, banyo, yemek) kadar akla gelecek her alt birim bulunur.
    zaten okuyucular dikkat ederlerse, yurdi$ina kalici gibi gonderilen birlikler de hep tugay seviyesinde olur. $imdi alay gondersen, gidip kom$u birlikten kiyafet, ekmek istenmez tabi...
  • büyüklük açısından alay ile tümen arasında yer alan askeri birlik.
    alay<tugay<tümen<kolordu<ordu.
    bunlara komuta edenlerin rütbeleri, birliklerin isimleriyle uyumludur:
    albay, tuğgeneral, tümgeneral, korgeneral, orgeneral
  • 5000 askerden oluşan, bi sürü eratın istiflendiği ve çalıştırıldığı, alanı içinde hayli ciddi askeri binaların da bulunduğu yine askeri birlik. alaydan büyük tümenden küçüktür.

    tugay kendi kendine yetebilen en küçük askeri birliktir. komutanı tuğgeneral'dir.

    (bkz: kızıl tugaylar)
    (bkz: kütahya hava er eğitim tugayı)
    (bkz: uluslararası tugaylar)

    (bkz: tugay bey)
    (bkz: tugay kerimoğlu)
  • ayrıca kendi aralarında da sınfılandırılırlar...
    zırhlı tugay,topçu tugayı,komando tugayı,iç güvenlik tugayı etc...
  • ingiliz sisteminde alayın yerini tutan, alaydan büyük, alaydan farklı olarak uzmanlaşmamış, bağımsız birlik. (alaylar uzmanlaşmıştır, bir alay, bağlı birlikler (istihkam, topçu, lojistik vs.) eklenerek tugay adını alır.) bağımsız birliklerin en küçüğüdür. (alay ise uzmanlaşmış birliklerin en büyüğüdür.)
  • oğluna bu ismi veren bir baba:(annelerin vereceğini düşünmüyorum)

    a. askerliği* çok güzel (kebap) geçmiş bir kişidir.
    b. emekli subaydır.
    c. militarist bir kişidir.
    d. anlamını düşünmeden söylenmesi güzel olduğu için bu ismi seçmiştir.
    e. bu bir vösym* sorusu değildir.
  • bu benim!
hesabın var mı? giriş yap