• hamilelikte tsh oranının yüksek olması ve anne tarafından bunun bilinmemesi durumunda bebekte kalıcı hasarlar olabiliyor. düşük iq, kalıtımsal bozukluklar vs. gibi.
  • başka bir şey için yaptırdığım kan testinde yüksek çıktığını gördüm bugün. geçen seneki değer normaldi. yüksek derken max 4.9 olması gerekirken 5.6 çıkmış ama t3 ve t4 normal sınırlarda. yüksek tsh’ın belirtilerinin hiç birini yaşamıyorum. ben bunun geçici ve başka bir sebeple yükseldiğini düşünüyorum. yine de doktora sordum.

    tsh değeri yüksek çıkıp t3,t4’ü normal olanlar hemen endişelenmesin.çünkü bu tiroidin düzgün çalıştığının fakat hipofiz bezinin olayı yanlış anladığının göstergesi imiş. yani arada bir bağlantı kopukluğu oluyormuş. stress, hareketsizlik, sağlıksız beslenme, hamilelik vs bir çok şey bu kopukluğa etki edebiliyormuş. o sebeple son 10 yıldır t3,t4’ü normal olan fakat tsh’ı düşük veya yüksek olan kişilere ilaç yazılmıyor ve sağlıklı kabul ediliyorlarmış.

    sadece bu durumda olan kişilere önerim doktor ilaç dese bile hemen atlamayın. muhtemelen günceli takip etmeyen ve geri kalmış bir doktordur kendisi. spor yapın, düzgün beslenin, stresten uzak durmaya çalışın ve 2,3 ay içinde tekrar bir baktırın hormon değerlerinize. bunun ilacı bağımlılık yapıyor ve tiroidi tembelleştiriyor çünkü.

    söylediklerime destek olarak bu işin uzmanı prof. dr. yeşim erbil’in konuyla ilgili videosunu da buraya bıraktım
  • tiroid stimülan hormon'un kısaltılmışı. referans değeri olarak 0,27-4,20 uu/ml verilir. beyin tarafından fazla salgılanıyorsa tiroid bezlerinin çalışmadığı anlamına gelebilir.
  • beyin tarafindan salgilanan, ve tiroid bezlerini tetikleyen hormon.. tiroid bezlerinin a$iri cali$malari durumunda kanda neredeyse sifira yakin oranda bulunur .. (ki bu da normaldir, cunku zaten normalden fazla cali$an bir$eyin tetiklenmesi abestir)
  • bu meret yüzünden her ay kan ölçümümü yapıyorlar. bir ay 7-8leri görüyorsa diğer ay 0,02yi görüyor, halen çözüm bulamadılar. levotiroksini dayayıp duruyorlar. haşimoto*sun diyorlar nedeni yok, kansızsın diyorlar nedeni yok, aşırı kilo kaybın olmalı diyorlar ancak kilo alıyorum. bıktım. yıldım. çözümü yok mu bu meretin?

    aylar sonra edit: demir serumu vermeler, kan takmalar şükürler olsun ki azaldı, ama hala ilaç dozajını tam olarak ayarlayamadılar. çok basit gibi görünebilen ancak sizi içten yaralayan bir hastalık belirtisi olduğunu söyleyebilirim. tiroid inanılmaz yorucu bir hastalık.

    yıllar sonra edit: bu entry ile ilgili ara ara mesajlar alıyorum şuan nasıl düzeldi mi, belirtiler geçti mi vb. şeklinde. öncelikle bu hastalık ömür boyu ilaç kullanacağınız ve tam anlamıyla yok olmayan bir hastalık.
    ilacı düzenli kullanınca kan değerleri sizi rahatsız etmeyecek seviyeye geliyor tabi ki yine belirtmek isterim ilacı ömür boyu kullanıyoruz. kan değerleri düzene girince belirtilerde de ciddi oranda azalma oluyor.
    basit görünen ama tüm fonksiyonlarınızı etkileyen bir hastalık. çeken bilir. geçmiş olsun.
  • yetiskinlerde 2,5'un üstünde cikarsa 3-4 ayda sonra kontrol ettirmek gerekirmis... doktorun yalancisiyim.
  • kardiyolojide tansiyon sorunu nedeniyle gidip apar topar endokrinolojiye göderilmeme neden olan hormon. çok yüksek çıkmış. bugün de endokrinolojiye gittim. ultrason ve hormon testi yaptılar. aydan aya kontrole gideceğiz artık.

    hiçbir belirti vermeyebilir. o yüzden ara sıra kan tahlili yaptırmakta fayda var. tansiyon hastasıyım herhalde diye gittim, az kalsın tiroid kanseri olacaktım. yalnız tiroid kanseri bile doktorumun söylediğine göre(yrd. doç. esin şanlı sayın) çok fazla endişe edilecek bir şey değilmiş. tiroid hastalıkları ne olursa olsun tedavi edilebilmekteymiş.
  • tsh düşük olduğunda hipertiroidi dışında bazı durumları da göz ardı etmemek gerekir. örneğin ötiroid hasta sendromu, akut psikiyatrik hastalıklar, açlık ve kilo kaybı, gebelik, glukokortikoidler, dopamin, hipotalamik ve hipofizer yetersizlikler, yaşlılık düşük tsh düzeylerine yol açabilirler. serum tsh konsantrasyonu 0,5 mıu/l’den daha düşük ve serbest t3 ve serbest t4 normal sınırlarda ise subklinik hipertiroidi söz konusu olabilir.
  • atom tedavisi öncesi şu sıralar kanımda 90 mlu/l civarında gezen değer.

    sol yanıma yatmaktan sıkıldım. biraz da sağ yanıma yatayım derken dönmeye üşendim ve sol yanımdayken uyuyakaldım az önce.
  • tirotropin salgılatıcı hormonun uyardığı ön hipofiz tirotrop hücrelerinde tsh yapımı uyarılır. tsh’nın hedef dokusu tiroid bezidir. tsh etkisiyle uyarılan tiroit bezi foliküllerinde triiyodotironin (t3) ve tiroksin (t4) hormonları üretilir ve folikül lümeninde depolanır. gerektiğinde dolaşım sistemine salınır. kan t3 ve t4’ün düzeyi arttığında bu hormonlar negatif geribildirim ile tsh salınımını inhibe ederler.

    tsh etkisiyle tiroit bezi foliküllerinde tirozin aminoasidi ve iyot kullanılarak sentezlenen t3 ve t4 hormonları vücutta genel metabolizmayı düzenler. (bkz: tentürdiyot) t3 ve t4 kanda tiroksin bağlayıcı globulin, tiroksin bağlayıcı prealbumin ve albümin proteinlerine bağlanarak hedef dokulara taşınır. tiroid hormonları hedef dokuda hücre zarını geçip sitoplazma ya da çekirdekte bulunan re-septörlerine bağlanarak etkisini gösterir. t3 ve t4 hücrelerde mitokondri sayısını artırır, vücut metabolizmasını hızlandırır ve ısı yapıcı etkisi vardır. ayrıca tiroit hormonları hücre zarlarında
    aktif transport pompalarının yapımını artırıp çalışmasını aktive eder, gelişme dönemindeki canlılarda büyümeyi uyarır. puberteden önce tiroit hormonlarının yetersiz olması(hipotiroidi) durumunda kretinizm adı verilen gelişim geriliği, erişkinlerde ise deri altında mükopolisakkaritlerin birikimi ile karakterize miksödem şekillenir.

    tiroid hormonlarının aşırı salındığı durum ise hipertiroidi olarak isimlendirilen, canlıda metabolik hız ve kalp çalışma hızının arttığı, uyarılabilirliğin fazlalaştığı bir tablo bulunur.
hesabın var mı? giriş yap