• balık tutma aracı olani da var... denizin dibini katleden alet.
  • eski bir efsaneye dayanan,saçları okşanınca şans getirdiğine inanılan çirkin suratlı hilkat garibesi
  • kendi içerisinde dip, ortasu ve yüzey trolu olarak ayrılan bir balık avlama gerecidir. güçlü bir geminin kıç tarafından denizde çekilerek iş görür. trol ağı kanat, torba, kapı, omuz gibi bölümlerden oluşur. trol, kapılardan gemiye bağlanır ve çekilir.trolün çekim hızı, yakalanacak balığın hızından daha fazla olması gereklidir, yoksa balık yerine denizde yavaş yavaş hareket eden su yosunlarından başkası yakalanmaz. sonar, eco-sounder gibi balık bulucu cihazlardan yardım almak gerekir. trolle yakalanan balık, trolun torba kısmına dolar.torba kısmı tamamen dolan troller, tekneye alınıp boşaltılmalıdır, böylece günde 3-4 tane trol operasyonu gerçekleştirilebilir.

    denizin dibinin içine ediyor denilen trol biraz da yanlış tanınmış gibi. beam trol, direç, algarna, kankava gibi av araçları genelde dibi bozar. trol dibe sıfır olarak çekilmez, çekilemez. ağ bir yerlere takılır ve ağın takılıp yırtılması maaliyeti balıkçıya çok ağırdır. denizin dibinde de pek balık olmaz. dip balıklarına değinecek olursak, kalkan, pisi, vatoz, barbun, tekir, mavruşgil, mezgitgibi balıklardır. bu balıkların denizdeki yerleri bulunur, operasyon tam oraya gerçekleştirilir.(nokta operasyonu)

    yine de denizin sağlığı için güzel bir balıkçılık yönetimi gavurca söylemek gerekirse fishering management uygulanması gerekmektedir.
  • kapılı ve kapısız olarak iki türü mevcuttur. yani tek gemi veya iki gemiyle çekilebilir bu ağlar. trol avcılığı yasaktır ve yapanlar yakalandığı taktirde cezaya çarptırılırlar.
  • trawl ile ses benzerliğine kurban gitmiş bir avlanma türü.

    şu saatten sonra kullanımı imkanı yok değişmez ama, ilgilenen için kısaca anlatayım.

    trol tekniği (trolling) canlı, ölü ya da sahte yemi bir hat üzerinde sürükleyerek, avcı balıkları cezbetmeye dayalı bir tekniktir. kıyıdan yapılan at çek, tekneden yapılan sırtı (ege bölgesinde kullanılan adı), seğirtme (marmara bölgesinde kullanılan adı), veya kıyıya paralel hareketlerle yapılan tüm bu ve benzeri avlanma tekniğine trolling denir.

    yüksek hızlarda orkinos, kılıç, kofana vb. gibi yırtıcı ve saldırgan balıklar ile düşük hızlarda levreğinden çipurasına, sinaritinden lağosuna kadar tüm balıkları yakalamak mümkündür. burada önemli olan hangi balığın hangi derinliklerde ve hangi hızlardaki avlarla ilgilendiğini bilmektir.

    örnek videoda yüksek hızda seyreden bir tekneden yapılan sırtı avında, sahte yemlere (bir jenerik marka olarak (bkz: rapala)) vuran balıkarı görebilirsiniz.

    yani trol iyi, zevkli ve daha insani bir balık avcılığıdır.
    kötü, tü kaka olan balıkçılık için (bkz: trawling)

    bu açıklamadan sonra, basit bir yemle yapılan trolling'in internette yapılan trolling ile nasıl alakalı olduğunu görmeyen de siktirip uyusun bu saattte.
  • denizin dibini tarayarak, baliklarin yumurtasinin ve yavrusunun canina okuyan, alti sik ve iri kursunlu bir cesit dip agi
  • eğer şafak sökmeden önce inlerine geri dönmezlerse taşa dönüşürler. çünkü güneş onları yaratılmış oldukları ana maddenin kaynağına yani "dağlara" dönüştürüp taşlaştırır. william, bert ve tom'un başına gelen budur.

    "şafak alsın hepinizi de taş olasınız!"

    (bkz: the hobbit)
    (bkz: j.r.r tolkien)
  • önceleri bazı sosyal medya fenomenlerinin, insanlara abartılı davranışlarla kötü şaka yapan kişi olarak kendilerini tanımlamasıyla ve bu yaptıklarını trollemek fiiliyle ifade etmesiyle anlam bulan bu kelime; günümüzde bilinçli olarak belli bir siyasi görüşü insanlara benimsetmeye çalışan, olayları bireysel çıkarlarına uygun olarak saptıran ve bu yaptıkları karşılığında bir siyasi partiden para aldığı iddia edilen kişilerden bahsederken kullanılıyor.

    ben halen benimseyemedim bu kelimeyi. fonetik olarak çok boktan ve insanların zihninde anlam karmaşası yaratıyor.

    yakın anlamlı kelimeler: spekülasyon, manipülasyon, paralı asker, samimiyetsiz, nifak tohumu ekmek, nifak sokmak, fitne, fitneci, arabozucu, ayrık otu
  • marmara denizi ve boğazlarda yapılması yasak olan av türü. lakin buna rağmen kaçak olarak halen yapılmaktadır. balıkçılarda görülen parmak kadar tekir ve yemek tabağı kadar kalkanların baş sebebi. zor bir avcılık olduğu doğrudur ama denizin anasını bellediği de doğrudur.
  • http://www.radikal.com.tr/…id=1037315&categoryid=41

    radikal'de görünce değinesim geldi.

    bizim sülale, kuzenler, amcamlar komple trol. bi iki amcamın tratası vardı. yasaklandı yakın zamanda. şimdi ise trolü yasaklamak istiyorlar.

    kısacana değinmek gerekirse, bu avlanma tiplerinin hepsinin zararı var. trata en küçüğü, ateş olsa cürmü kadar yer yakar, anca karnın doyar. trol ile aile geçindirmek, para kazanmak mümkündür. gırgırın varsa, seneye bi gırgırın daha olur. işçilerin olur. ekmek kapısı olursun tonla aileye. trata ile en fazla iki kişi çalışırsın, fazlası kalabalıktır. öyle kasayla balık hayal. ne çıkarsa bahtına. trolde tayfan vardır, 6-8 kişi ile 20 kasa balık, ahtapot, kalamar tutarsın. gırgırla bi sefere çıksan 1000 kasadan aşağı dönmezsin.

    kapitalizmin altın kuralı işler. ne o öyle tek başına geçinmek! şirket olacaksın. işçilerin olacak. patron olacak en başta. sisteme dahil olacaksın. yok öyle kendi yağınla kavrulmak. her sene av mevsimi, milletvekillerinin, valilerin, kaymakamların gırgırın dümeninde poz vermesiyle başlar. vira bismillah! bu mevsim kolay kolay son bulmaz. akın gelir, uzar.

    tratan trolün varsa av mevsimi yıldan yıla kısalır. var ya nba geyiği, üçlük çizgisi her sene uzuyor diye, aynen öyle. en sonunda tümden yasak olur trata, trol.

    zarar ziyan masalı işin ayağı. bi seferde 5000 kasa avlayan gırgır mı zararlı, 5 kasa avlayan trata mı? avlanma çeşitlerinin hepsi aynı sistem. birinde koccaman ağ iş görür, diğerinde el kadarı. durum bundan ibaret. maksat kârı artırmak, şirketleşmek, balıkçıyı sömürmek. gerisi hikaye.
hesabın var mı? giriş yap