• 1543 kisinda barbaros hayrettin pasa komutasindaki 30.000 osmanli askeri, fransa krali birinci francois'nin konugu olarak burada konaklamistir. bu konukseverligin sebebi, osmanli donanmasinin nice kusatmasinda francois'ya yardim etmis olmasidir. osmanli askerlerinin toulon'da kaldigi sure boyunca sehrin katedrali cami olarak kullanilmis, katedralden her gun bes vakit ezan okunmus, sehrin pazarlarinda osmanli parasi gecer olmustur. zamanin gozlemcilerinden biri, "toulon'un istanbul'dan farki kalmadi :(" diye eseflenmistir. 1544 bahari gelip de osmanli askerleri sehri terketmeye yanasmayinca, francois askerlerini ikna etmesi icin barbaros'a 800.000 ecu'luk muazzam bir rusvet odemek zorunda kalmis, boyle muttefik olmaz olsun demistir.
  • türkiye' de yaşamama rağmen, akdeniz' in sıcak sularına kendimi ilk defa bıraktığım fransa şehri.
    (bkz: nereden nereye)
  • 1543 ilâ 1544 yılları arasında barbaros hayreddin paşa'nın idaresinde bir osmanlı deniz üssü olduğundan, toulon'un fiilen ve kısa süreliğine bir müslüman toprağı haline geldiği söylenebilir. ne var ki bu toulon'un ilk defa müslümanlaşması değildi. barbaros'tan 600 yıl önce, 940'ta toulon da dahil olmak üzere güney fransa'nın ve isviçre'nin büyük bir bölümü endülüs müslümanlarının kontrolüne girmişti.
  • tarihimizde çok ilginç bir yeri olan fransız şehri. şöyle ki, fransız donanması komutanı françois de bourbon’ın osmanlılardan yardım istemesi sonucunda barbaros hayreddin paşa donanmayı toplayıp nice seferi için fransa kıyılarına gider. nice kuşatılır ancak muvaffak olunamaz. yaklaşan kışın ve düşmana gelen yardımın etkisiyle barbaros donanmasını doyurabileceği, kışı atlatabilecekleri ve filoyu bakıma alabileceği bir yer ister bourbon'dan. bourbon da barbaros hayreddin paşa'ya toulon'u verir. o kış boyunca toulon katedrali camiye çevrilmiş ve çan kulelerinden beş vakit ezan sesleri yükselmiştir. hatta osmanlı akçesi tüm bölgede kabul görmeye başladığından, o dönemin gezgin yazarlarından biri "toulon’u gören constantinopolis’e gitmiş kadar olur" demiştir. öte yandan, kış boyunca boş durmayan osmanlı donanması, gemilerin bir bölümü ile jeopolitik konumundan dolayı toulon limanı’ndan kolayca ispanya ve italya kıyılarına amiral salih reis komutasında saldırılar düzenler. katalunya kıyısında, barcelona’nın hemen doğusunda yer alan palamos ve roses’i ele geçirip yağmalar. yani insanın aklına hayaline gelmez ama toulon'da bir kış boyunca ezanlar okunup namazlar kılınmış resmen.
  • cok cekiciligi olmayan bi yerdir. kendi deneyimlerimden sahildeki cafe restourantlarda wireless kullanmak istiosaniz yemek yemeniz lazim. biz sadece kahve icicegiz dediniz anda adam no manger no internet diye bi cumle sarfedebilir. bi tane buyuk cadde sokak karisimi bi yolu vardir ordada her 10 metrede bi gururumuz turk kebabcilari dolu. bazi cruz gemilerinin ugrak yeridir sebebide marsilya ve st trope ye olan yakinligindan dolayi toulonda gezilicek yer goremedim tek tarihi olarak eski bi gemi var muze olarak geciyor.
  • oraya kadar gitmisken (bkz: avignon)u da ziyaret etmeden olmaz.
  • marsilya yakınlarındaki bir fransız şehri.
  • ilk yerleşen halkın liguryalılar olduğu bilinen fransız şehri.
  • french rivieara'daki popüler kasaba ve şehirlere (bkz: st. tropez)(bkz: cannes) (bkz: antibes) (bkz: nice)yakın, pek gezilecek yeri olmayan, liman ve donanma şehri.
  • kısa stajımda dört ay boyunca gittiğim liman,fransız donanmasının en büyük üssü burada konuçludur
    biraz fazla yabancı mevcut şehirde ama ufak güzel bir sahil şehri olarak anılarda yer etmiştir
hesabın var mı? giriş yap