• atatürk'ün gerçekleştirmeye ömrünün yetmediği, ardından ismet inönü ve bülent ecevit'in de başlarını yiyen üstü örtülü kazan. gerçekleşmemesi uğruna karşı devrimin başlatıldığı hadise. 1950lerden beri yaşanan düşüşün belki de çıkış noktası. (bkz: toprak ağası)
  • chp'nin yapmak isteyip de, kendi milletvekilleri (ne değişik değil mi?) tarafından gerçekleştiremediği, ülkenin kaderini değiştirecek reform paketi.

    chp, toprak reformu yapmak istedi. topraksız köylülere toprak verilecekti. iki milyon aileye yeni iş umudu yaratılacaktı.
    chp içinde muhalefet başlatan milletvekilleri fuat köprülü, samet ağaoğlu, adnan menderes ve arkadaşları, geniş topraklara sahiplerdi ve güçleri elinden alınacaktı.
    reforma doğrudan itiraz edemedikleri için, dolambaçlı yolu seçtiler.
    saraçoğlu, toprak kanunu tasarısı hazırlandıktan sonra altı-yedi kişilik bir toprak sahibi milletvekili grubunun kendisini ziyaret edip tasarıda kendi lehlerine değişiklik istediklerini,
    "bilhassa adnan menderes, son bir gayretle ameleye toprak vermemek ve verdirmeme için elden gelen gayreti sarf etti."
    diyecekti.
    edit: bir de foto linki vereyim :http://25.media.tumblr.com/…3ad2g1qzh02oo1_1280.png
  • adnan menderes'in yükselişinde bu reforma yaptığı muhalefetin rolü büyüktür.

    zamanında toprak ağalarının tamamı menderes'in arkasında sıralanmıştır.
  • bir gün gerçekleştirilmesi kararlaştırılırsa, yarım yamalak yapılmaması gereken reformdur, aksi takdirde varolandan daha çok acı getirir. önce ülkenin her metrekare toprağının özelliği (orman mı, tarım toprağı mı, tarım toprağıysa hangi ürün yetişir, konut alanı mı, maden var mı, varsa en yakın ilgili fabrika nereye kurulabilir, sit alanı mı, milli park mı olur, stratejik nokta mı, nükleer santral kurulabilir mi, yoksa rüzgar enerjisi kullanmaya mı elverişli gibi yüzlerce ayrıntı) ayrıntılı bir şekilde ortaya koyulmalıdır (kafadan beş yıl), sonra bu özelliklere ve beşeri coğrafyaya (o yörenin insanlarının kültürü nedir, hangi işlerde ustalar ve hangi işlere yönlendirilebilirler, yoksa göç etmeleri mi teşvik edilmeli, ya da insan varlığının gerektiği yerler boşsa oraya insanların gelmesi özendirilmeli, hala köylüler mi yarı köylüler mi yoksa şehirleşmişler mi vs) göre ekonomik planı temelden yönlendirecek (5 yıl da buna ver) ve toprak ağalığına son verecek düzenlemelere girişilmeli (bunun çeşitli yöntemleri olabilir).
    toprak reformu dediğimizde sadece toprak ağalığının sona erdirilmesi gerekliliğini anlamamalıyız, bu sadece başlangıç olmalı. herkesin konut edinebilmesine olanak sağlayan bir konut sistemi (1 yıl), turizm (2 yıl), erozyonun önlenmesi, tarım sisteminin değiştirilmesi (tarımsal üretim planlaması başta olmak üzere) (3-4 yıl), hayvancılığın yeniden güçlendirilmesi (2 yıl), üniversitelerde türkiye ekolojik yapısına ilişkin çalışmalara kaynak aktarılması, enerji-su ve değerli madenlerin potansiyellerinin kesin bir şekilde belirlenmesi (4-5 yıl) ve tüm bu yapılanların ekonomik ve sosyal planların çerçevesini çizecek ve önümüzü görmemize imkan verecek şekilde toplumsal yönetim sistemimize bağlanması (2-3 yıl) gerekiyor. kısacası şimdi başlasak en erken 12-13 yılda tamamlayabiliriz, oysa elimizde başlama fikri bile yok.
    (bkz: saldım çayıra mevlam kayıra)
  • ''1945 yılının 11 haziran günü, çukurova'nın bereketli toprakları ankara'dan gelen bir haberle çalkalandı. toprak reformu kabul edilmişti. yoksul köylüye toprak dağıtılacaktı..

    mecliste kurulan komisyonda yoğun tartışmalar olmuş ve büyük toprak sahibi olan adnan menderes adlı genç bir chp milletvekili reforma karşı çıkarak komisyondan istifa etmişti. reformu istemeyenlerin yeni bir parti kuracakları söylentisi dolaşıyordu ortalıkta.. nitekim, toprak reformu kanununun çıkmasından 5 ay sonra menderes ve arkadaşları kendi partilerini kurdular ve hızla iktidara yürüdüler.*

    toprak reformu ümitleri de bir daha çıkmamacasına toprağa gömüldü.. çukurova'nın topraksız köylüleri, ırgatları, mevsimlik işçileri bu kısa süren umudun ardından ağanın tarlasındaki işlerine ve yoksulluklarına geri döndüler..''

    (alıntı: can dündar / aynalar belgeseli - yılmaz güney)
  • ege, marmara ve çukurova'da kapitalist üretim ilişkileri yaygınlaşmasına ve tarıma egemen olmasına karşın, doğu ve güneydoğu bölgelerinde yarı-feodal üretim ilişkileri etkinliğini korumaktadır.bu nedenle toprak ağaları ekonomik ve siyasal güçlerini korumakta ve yerli tekelci sermaye ve tüccarların en büyükleri ile sömürücü ittifak içerisinde yer almaktadırlar.

    güçlenen tekelci sanayi burjuvazisi değişik dönemlerde emperyalist-kapitalist üretim ilişkilerinin yukarıdan aşağıya inşası sürecinde feodal kalıntıları kapitalistleştirerek, üretimi ve iç pazarı genişletmeyi denemiştir.bunun için de kırsal kesimle ilgili programını gerçekleştirmek için kullandığı araçlardan birisi olan toprak ve tarım reformunu değişik dönemlerde gündeme getirmiştir.ancak hakim sınıflar arasındaki güçler dengesi nedeniyle tekelci burjuvazi en büyükleriyle işbirliği halinde olduğu toprak ağaları ve tefeci-tüccarlara istediği ölçüde bir toprak reformu uygulamasını kabul ettirememiştir.günümüzde toprak uygulamaları söz konusu olduğu vakitler ne kapitalizm terkedilebilmiş ne de feodalizmden vazgeçilebilmiştir.

    bilinen tek gerçek toprak reformunda düşünülmeyecek olan sadece topraksızlardır.
  • orospu cocugu turnusolu, cumhuriyet dusmani gerici yobaz dinci kudurtucu.

    keske gerceklesebilseydi tabi.
  • sanırım bu yapılsaydı türkiye gelişmiş ülkeler arasında yer alacaktı. yapılamamasının şuan yaşadığımız terör, ekonomik sıkıntılardan, kültürel erezyona her şeyde etkisi olduğunu düşünüyorum. bunu kimler ne sebeple engellemiştir sizce?
  • cumhuriyet eliti adnan menderes beyefendi acaba bu tasarıya niye destek vermedi? tayyip bey'e sormak lazım.
  • akp politikaları doğrultusunda ve rüzgarında entry kasan bir yazar.
hesabın var mı? giriş yap