aynı isimde "tomiris (sözlük yazarı)" başlığı da var
  • islam'dan önce kadın erkek eşitliği konusunda türklerin seviyesi gerçekten muazzam, kadınları ikinci sınıf olarak gören türklere izletilmesi gereken bir film.

    atmosfer olarak bozkırın o sert havası gerçekten çok iyi yansıtılmış. filmi izlerken türklerin neden savaşmak zorunda olduklarını daha iyi anlıyorsunuz kaynaklar kısıtlı ve havalar sert türkler savaşçı olmak zorundaydılar.

    daha önce hiç kazak filmi izlememiştim ama oyunculuklar, çekim açıları, dövüş sahneleri hepsi gayet tatmin ediciydi.

    filmin tek eksisi türkiye'de reklamının yapılmaması bizim gibi okumayan bir millet bari o saçma sapan diriliş dizilerinden tarih öğreneceğine gerçekten tarihin akışına daha uygun hazırlanmış böyle filmleri izlese de gerçek türk tarihini öğrense.
  • mö 6 yy'da yaşamıştır. filme iranlıların imdb'de 1 vermesi normal. bir kadın olarak sen yıllar önce yaptıklarınla bile bugün yaşayan yobazların götlerini yakabiliyorsun. huzur içinde yatsın...

    filme gelince ciddi emek var. saka türklerinin dilinde çekilmesi bile apayrı muazzam bir olay. bazı kelimeleri yakaladım hatta. hanım, dur, toprak, yat, kalk, ulus gibi... türkçe altyazılı izlesem daha çok yakalardım. çünkü konuştukları dil bizimkinden daha sert. soğuk yerine soguk diyorlar mesela. *

    mö 600 ve 500 yıllarını anlatan çok film yoktur. benim izlediklerim 1964 yapımı ve 509 yılında geçen hero of rome, 627 yılında geçen 1962 yapımı war gods of babylon var. diğerlerini de az buçuk biliyorum. imdb'de 500 oy bile almamış basit filmler. o yüzden rahatlıkla söyleyebilirim ki mö 600 ile mö 500 yılları için yapılmış en iyi film diyebilirim. keşke reklamı daha güzel yapılsaymış ve keşke işin içinde bizde olsaymışız...
  • kazakistan'da çekilen tomris hatun'u anlatan film. çekimlerinin tamamlandığı söyleniyor. güzel bir şey çıkacağa benziyor. yönetmeni akan satayev. tomris'i oynayan kişi ise 15 bin kişi içinden seçildiği söylenen almira tursın.

    https://www.imdb.com/…/tt7985648/?ref_=nm_flmg_dr_1

    https://www.youtube.com/watch?v=qmwawka75l4

    https://www.youtube.com/watch?v=o7g7ejlrgg8
  • ağlak iranlılar filmin imdb puanını sikip atmışlar.
    ancak film tam aksine iranlıların ağladığı gibi great cyrus'u kötü göstermiyor.
    aksine adamın hakkını vermişler. finalde bile ben hiç bir savaş meydanından kaçmadım, burada da kaçmam diyerek ölüyor cyrus. cyrus'u kötü yapmak yerine bu misyon'u vezirine yüklemişler, vezirin gazı ile öldürüyor mesela tomirisin oğlu ve kocasını.

    bu kadar tetiklenmeye anlam yok diyeceğim de aynısını biz türkler de yapıyoruz.
  • "bazı "iranlıların ne kadar ağlak olduğunu gösteren film.
    imdb yorumlarında birisi 2500 yıl önce yaşanmış olaylar için kazakları tehdit etmiş. "bunu unutmayacağız kazakistan" diyor. ne yapacaksınız füze mi atacaksınız?
    diğeri herodot yalancı diyor.

    neyse umut sarıkaya'dan devam...
  • fragman

    "yönetmenliğini akan sataev’in yaptığı, saka türklerinin kadın hükümdarı tomris hatun’un hayatının anlatıldığı kazakistan yapımı bir film. filmde, m.ö. 6. yüzyılda yaşayan türk tarihinin en büyük kadın savaşçısı iskit türklerinin başbuğu tomris hatun'un hayatı ve mücadeleleri anlatılıyor.

    bu arada film kazakça değil eski saka türklerinin konuştuğu dille çekilmiştir."
  • tomris hatunu anlatan kazakistan yapımı film trailer
  • film kazak yapımı, oyuncular kazak ama senaryo eski türkçedir. oyunculara titizlikle türkologlar tarafından neyi nasıl telaffuz edileceği üzerinde baya mesai harcanmış. bizimkilerin kıytırık filmleriyle karşılaştırılamayacak bir eser çıkmış ortaya.
  • imdb puanını falan hiç görmeden açıp izlediğim film. ben aşırı beğendim. imdb puanına aldanarak izlememezlik yapmayın, kesinlikle tavsiye ederim. kazak'lar gerçekten şahane bir yapım yapmışlar. orijinal dilinde olması bence filmi çok daha değerli yapmış. azıcık türk tarihi ile ilgilendiyseniz bazı kelimeleri seçebilirsiniz. bu da insanın ister istemez çok hoşuna gidiyor. üstelik çok karizmatik de bir dil yahu. * bunun yanında prodüksiyon şahane. çadırlar, obalar, savaş sahnelerinin çok kalabalık ve atlı olması, kadın savaşçılara ayrıca bol bol yer verilmesi, sonsuz bozkırlar, oyuncular, kostümler... hepsi şahane. film 2.5 saat çok uzun gibi göründü başta ancak bittikten sonra keşke film değil de dizi olsa diye çok istedim. doya doya izlerdik. türk tarihi ile ilgili böyle yapımları görmek çok çok güzel. umarım daha da artar.

    --- spoiler ---

    senaryosu da bir o kadar güzel bence. anlatılan tarihi olayların bazılarını bildiğimizden daha farklı yansıtmışlar. örneğin tomris'in oğlunun hikayesi tarih kitaplarında daha farklı işleniyordu. filmde daha farklı olmuş. olabilir, film sonuçta. böyle ufak tefek değişiklikler yapabilirler kendi anlatmak istedikleri hikayeye uyması açısından.

    çok güçlü bir kadın profili işlenmiş. bu benim çok hoşuma gitti. taa bebekliğinden itibaren savaşçı olarak büyütülmüş bir kadının hayatta kalma çabası, intikam hırsı, hak ettiği liderliği alma mücadelesi... özellikle babasının katilleri kavaz ve kurtun'u savaş meydanında tek başına çatır çutur kestiği sahne bence zirve noktasıydı.

    filmde pers'lerin tehditlerinden sonra saka türklerinin en öncelik verdiği konu hep özgürlük oldu. bunun üzerinde özellikle durmuşlar. iran sarayında da argun özgürlüklerini savaşmadan kaybetmeyeceklerini söylüyor, tomris de gerek diğer kabile liderlerini toplarken gerek savaş meydanındaki konuşmasında sürekli "özgürlüğümüzü almak istiyorlar" diyerek asıl motivasyonlarını söylüyordu. türkler ve özgürlük bağlamında çok hoş şeyler bunlar.

    filmin elbette eksikleri vardı ancak izledikten sonra aklımdan kalan şeyler eksikleri değil güzellikleri oldu hep.
    --- spoiler ---
  • göçebe türk kabilelerini birleştirip, güçlü bir kral ve fatihe karşı zafer kazanmış kraliçe tomris'in hayat hikâyesini anlatan, bu sebeple imdb'de perslerin hışmına uğramış kazakistan yapımı kaliteli bir türk filmi.
    oyunculuk ve görsel efektler fazlasıyla yeterli, hikaye anlatımı, olayların gelişimi olması gerektiği gibi; ne uzun ne de kısa. seyir zevki yüksek bir film. bazı oyuncular ve sahnelerde küçük kusurlar var o kadar, bu da normal. bir de konuşulan dilin tane tane ve yavaş olması diyalogları uzatabiliyor o kadar, bunlar haricinde bir sıkıntısı yok.
    anlatıcı, tomris efsanesini suriye şam da ms 941 yılında kaleme alırken bize aktarıyor. nesilden nesile, ulustan ulusa anlatılan bu ölümsüz efsaneyi bir de benden, eğer inanmazsanız heredottan nakille dinleyin diyerek konuya başlıyor ve tabiri caizse ilmek ilmek işliyor. filmin başında türklerin bugünkü sorununun kalıtımsal bir şey olduğunu anlıyoruz: "birlik olamamak". (bkz: bana dokunmayan yılan bin yaşasın)
    gerisini de bu güzel filmi izleyip görün...
hesabın var mı? giriş yap