• parmakların rahat hareket etmesini , falanksın* yumuşak kısmının travmalardan korunmasını , küçük objelerin hissedilip tutulmasını sağlar , kaşınmak için kullanılır . başlıca yapısı yüksek sülfür ihtiva eden albüminoid bir madde olan sert keratinden yapılmıştır . sistin aminoasidince zengindir . normal deriden 100 kat fazla transkorneal su kaybı özelliğine sahiptir . el tırnakları ayak tırnaklarına göre 3 kat daha hızlı uzarlar . el tırnaklarında bir tırnak değişimi için ~5 ay gerekirken ayak tırnaklarında bu süre ~15 aydır .uzun parmakların tırnakları daha hızlı uzarken , gençlerde yaşlılara göre , sıcak havalarda soğuk havalara göre daha hızlı uzama olmaktadır .piyano çalmak ya da tırnak yemek gibi mekanik zorlamalar tırnak uzamasını hızlandırabileceği gibi avitaminozlar , anemi , fizikî yorgunluk , bazı ilaç zehirlenmeleri , sitostatikler , sigara , soğuk algınlığı , viral infeksiyonlar ve uzun süren açlıklar uzamayı olumsuz etkiler
  • efenim ofislerde mevcut kağıtlar üzerindeki zımba tellerini sökmek için bir alet kullanılır. buna da tırnak denir. bu mereti benden başka dansöz zili gibi kullanan var mıdır bilemiyorum.
  • tırnaklarımızın devamlı uzaması onları tasarlanma amacına uygun kullanmadığımızın işaretidir.örneğin farelerin ön dişleri devamlı uzar ve fareler kemirgendir
    (bkz: bilmem anlatabildim mi)
  • tırnağın bir son kullanma tarihi oldugu kanaatindeyim. binbir cefa ile hepsini guzelce uzattiktan sonra artik sefasını surebilirim* diye dusunup turlu renkte ojelerle susledigimde, iki uc gun icinde biri kenarindan kiriliverir. hadi bir kirik tirnaga tahammul edebilirim, digerlerinin yaninda siritmaz diye dusunurken, hemen yanindakinin de kenarindan kirilmaya basladigini ve kaldirirsam daha da derinleserek kopacagini gorurum. ondan sonraki iki gun icinde diger elimdeki tirnakar da kirilip burulmaya baslar, ben de son kullanma tarihlerinin geldi de geciyor oldugunu gorup keserim...
    tırnaklar konusunda bir diger gozleme dayali hipotezim de, el tirnaklari arasinda en guzel ve bicimlilerinin serce parmak ve yuzuk parmaktaki tirnaklar oldugu; en cirkinlerinin ise isaret parmagi basta olmak uzere kalanlar arasinda derecelendigidir. bunun sebebi ise en cok cefayı ceken, her turlu tutma, dokunma vs el ile yapilan hareketlerde basrolu basparmak, isaret ve orta parmaklarin paylasmasidir. (goruldugu gibi bu cefa ve sefa olayı tırnaklar icin cok hassas mevzulardir) bu anlamda yuzuk parmak elin aristokrasi grubuna uyedir ve elin en kucuk bireyi olan yavru serce parmagi da korumaktadir. hatta bes parmagin arasindan yuzuk takmak icin bu parmak tercih edilir ki bu da yuzuk parmagin aristokrat havasini percinlemektedir.
  • ne skime uzadığını hiç anlayamadığım uzuv parçası. hayır, formatta hata var diycem, yukardan yıldırım inecek diye korkuyorum.
  • keserken dikkat edilmesi gerekir; allah korusun biraz fazla keserseniz günlerce parmağınızda dayanılmaz bir sızlama ve ağrı hissedersiniz... meret ufak mufak bişey sallamıyoruz ama acısından da hiç bir iş yaptırmıyor adama.
  • "insan elinde, en yavaş uzayan tırnak baş parmaginki, en hızlı uzayan tırnak ise orta parmağınki" imiş. an itibariyle, "çok kolay bir soruydu" diyerek daha 2. ve bana göre saçma olan bu soruda elenen matematik öğretmeni kadıncağızla dalga geçen kenan ışık sayesinde öğrendiğim gereksiz bilgi.
  • insanlar, primatlar ve bazı diğer memelilerde el ve ayak parmakların uç kısmında bulunan özelleşmiş keratin yapılı sert*dokudur. cilt dokusunun stratum corneumunun analoğu olarak düşünülebilir.

    (bkz: düşünemedi)

    (bkz: stratum corneum)
  • suda batmıyormuş izlenimi veren ölü doku. halbuki batıyor.
  • elde bulunanları ayakta bulunanlarından 4 kat hızlı uzar.
hesabın var mı? giriş yap