• mazoşist: bana vur!
    sadist: hayır!

    sadist burda theory of mind'ın dibine vuruyor. (şair-bayrak)
  • insan harici hominidlerde de var olduğu düşünülen, ve zayıf da olsa bunu destekleyen bazı deneysel verilerin varlığı söz konusu olan bir yetenek. gerçi olsa da ikinci dereceden olacaktır zira insanda da 5. derecenin limit oldugu bulunmuş, ki bu şöyle birşey oluyor: "durumun böyle olduğuna inandığımı beklediğinizi düşündüğümü varsaydığınıza inanıyorum."

    (bkz: zihin teorisi)
  • karsidakinin mantigini cozumleyebilme, nasil calistigini anlayabilme yetisi. kendinden bagimsiz olarak baskalarinin mantigini, isteklerini niyetlerini vs akil edebilmektir.
    cocuklarin 3-5 yaslarinda kazandigi bir yetenektir. bir yetenektir yani bu, kavramsal kullanilmasinin teori olmasindan ote.
    jerry fodor pek bahseder bundan.
  • bu yeteneği olmayan ya da gelişmeyen kimi ufaklıklar yapılan şakaları ya da hangi olay ve durumlarda hangi hislerin oluşacağını anlayamayabilirler. kavramlar arasında ilişki kurma becerilerinin de bilahare geliştirilmesi gerekir. çevreden gelen (ebeveynlerinin, arkadaşlarının) yönergelerini, ya da davranışlarının sonucunda çevreden (ailelerinden, arkadaşlarından) gelen/gelecek olan tepkileri de çok anlamlandıramadıkları için annelerinden bol bol azar işitmeleri, arkadaşlarının arasında dalga konusu olmaları muhtemeldir. esasen çok önemli bir konudur, özellikle ailelerin epey dikkatli olması gerekir ki çocuk bu zorluklarla boğuşurken kaybolup gitmesin.
  • theory-theory olarak da tanımlanır. 3-4 yaşından itibaren bir zihnin diğer zihni okuma ve anlama süreçlerini açıklamaya çalışır. zihin kuramı kendimiz dışındaki bireylerle ilgili kuram oluşturmamızı açıklamaya çalışan kuramdır da diyebiliriz. otizm çalışmalarından elde edilen bilgiler kuramın olgunlaşmasına yardım etmektedir.
  • başkalarının zihinsel durumlarının yorumlanmasıdır. bir zihin kuramının geliştirilmesi, başkalarının öznel zihinsel durumlara (inançlar, arzular, niyetler) sahip olduğu ve bu gözlemlenemeyen zihinsel durumların gözlemlenebilir davranışlarıyla bağlantılı olduğu anlayışını gerektirir.
  • benim de çok sevdiğim bir teoridir fakat araştırmacı bilişsel bilimciler tarafından reddedilir. konunun klinik taraftaki adı zihin teorisi iken bilişsel taraftaki adı üstbiliş (metacognition) tir.
  • başkalarının niyetlerini, düşüncelerini okuyabilme becerimizdir. karşı taraf hakkında eleştirel düşünebilmemizi sağlar. sorumlu yapılar orta frontal, inferior parietal ve posterior singulat korteksimizdir.

    aşık olduğumuzda yahut bir annenin çocuğuna sevgisinde bu beyin yapıları baskılanır ve faliyetlerini durdururlar. bundandır ki aşık olduğumuz kişinin yanlışlarını asla görmez körü körüne savunuculuğunu yaparız.

    aşkın gözü kördür deyiminin de olası bilimsel açıklaması budur aşık olanın frontal lobu baskılanmıştır. ondandır eleştirel körlüğü.
  • sınırı dildir.
    (bkz: öğrenilmiş çaresizlik)
hesabın var mı? giriş yap