• "ikisi de kötü. yarısında çıktım." sean bean
  • en basit şekilde ifade etmek gerekirse tolkienin orta dünyasında ancak bir cümle olur game of thrones.

    debe editi: ortalama iki yılda bir okuduğum yüzüklerin efendisi serisinin, hobbitin ve silmarillion'un yazarı tolkien'e bunaldığım zamanlarda kitaplarıyla yanımda bulunduğu ve bugün beni debe'ye sokarak onurlandırdığı için teşekkür ederim, bu debe'yi tolkien'in ruhuna bağışlıyorum.
  • lord of the rings'te genel olarak duruşlar nettir. kötü kötüdür, iyi iyi. game of thrones'ta duş alırken sabunu düşürsen dahi eğilmeyeceksin aga, durulan çık. duran göte sert vuruşlar yapabilen oyuncular mevcut.
  • game of thrones siyasettir, lotr destan. game of thrones'un yazari tolkien'in hayranidir, tolkien kimin hayranidir bilemem.
  • muhabir: john bey, grrm için fantastik dünyanın yeni peygamberi diyorlar. ne diyorsunuz?
    tolkien: ben öyle bir peygamber gönderdiğimi hatırlamıyorum.

    the daily telegraph'taki röportajından
  • bir game of thrones hayranı olarak ''oha'' dediğim versus. game of thrones, lord of the rings'in yanına yaklaşamaz.
  • şuraya gelip de "tolkien'in evreninde iyi kötü ayrımı nettir, george r.r. martin daha gri bir dünya kurdu, o yüzden daha iyidir, daha gerçekçidir" mantığıyla gelen ve hatta "lotr klasik adalet anlayışıyla gider, iyiler kazanır kötüler kaybeder, kartallar hede hödö," zevzekliğini yazan bir adam ne silmarillion'ı okumuştur, ne güç yüzüklerine dair'i, ne de başka bir j.r.r. tolkien eserini. hakikaten bu cehaletle böyle yorumlar yazmak büyük zevzeklik.

    feanor'un isyanını, yeminini, felaketini; akraba kıyımı'nı, beren'in yaşadıklarını, numenor'un çöküş sebeplerini, kara numenoreanlar'ı nerenize sokup da sırf yüzüklerin efendisi'nde ortak bir düşmana karşı birleşen batı'nın halklarına bakıp "iyi-kötü ayrımı belirgin yeaa," diye yorum yapıyorsunuz, anlamak güç. orta dünya'da karşıt karakterlerin sırf orklardan ibaret olduğunu sanmak gibi bir aymazlık adeta.

    mesela feanor gibi bir karakteri o belirgin olduğunu iddia ettiğiniz "iyi-kötü" ekseninin neresine yerleştiriyorsunuz, dahası koca a song of ice and fire serisinde feanor gibi bir tane karakter sayabiliyor musun, gerçekten merak ediyorum. belki azor ahai gerçekten gelir de, feanor'a kudret olarak birazcık yaklaşabilen bir karakterle karşılaşmış olursunuz.

    neyse bari hobbit'te legolas'ın babası thranduil ile thorin'in ekseninde az da olsa cüce-elf çekişmesini gördünüz de, biraz ufkunuz açıldı. öyle belirgin bir iyi-kötü ayrımı olmayabileceğini, hatta neredeyse birbirlerini yemek üzere olduklarını anladınız.

    ayrıca jon snow'un, eddard stark'ın ve diğer starklar'ın, tyrion'ın ve khaleesi'nin gaaaayet "iyi" karakterler olduğunu, boltonlar'ın, lannisterlar'ın bazılarının ya da freyler'in de gaaayet kötü karakterler olduğunu hepimiz görüp anlayabiliyoruz, teşekkürler. iki tane sik sok greyjoy ihaneti gördünüz, iki tane götü başı dağıtan stannis gibi sığır izlediniz diye diye hemen "gri" edebiyatına geçiyorsunuz. melkor da, sauron da önceden çooook iyi görünüp ihanet eden karakterler. amaçları da aşağı yukarı sik sok theon greyjoy'la aynıydı. toprak, güç ve hükmetmek. tek fark bunu muazzam seviyelerde yapıyor olmalarıydı. birileri winterfell'i almaya çalışırken, diğeri bütün bir arda'ya hükmetmeye çalışıyor. sanki koyduğumun boltonlar'ıyla stannis'in, khaalesi'nin çok farklı bir amacı var.

    ha bu demek değil ki, martin kötü bir yazar. burada martin değil, martin'in tolkien'den iyi görülme sebeplerini eleştiriyorum. çünkü çok "ezber bozayım, unpopular puffin olayım da ortamlarda havam olsun," tribinden ibaret. fazlası değil.

    çünkü arkası boş, temeli yersiz ve gayet sakil.

    hele martin bir seriyi bitirsin bakalım. o bütün "martin tolkien'den çok daha iyi yeaa," diye dolaşanlar "senin yapacağın sonu sikeyim martin," diyecek mi, demeyecek mi, göreceğiz.

    ortamlarda "martin daha iyi yea, fantastik edebiyat benden sorulur," dersiniz, kim bilecek mk...

    lotr'un kazanacağı versus. her anlamda.

    feanor da tek başına got'daki bütün karakterleri sikebilir. her anlamda sikebilir. hem karakterin edebi derinliği anlamında, hem de ete, kana ve kemiğe bürünüp karşı karşıya gelseler, o anlamda.

    akraba kıyımını da açıp okursunuz, belki "ihanet" nasıl işlenir, kurgu nasıl oturtulur, biraz öğrenirsiniz de ufkunuz genişler. koca seride bir theon ihanet etti, bir boltonlar ihanet etti diye aldınız got'u lotr'dan iyi yaptınız.

    he...
  • lord of the rings koca bir çınar ağacı iken a song of ice and fire o ağaçta biten, güzel ve bir o kadar da sağlam daldır. yüzüklerin efendisi külttür ve kendisinden sonra gelen hiç bir kurgu-fantezi-macera romanıyla karşılaştırılmamalıdır. çünkü günah diye bir şey var aq.
  • mekan çeşitliliğinde de, kurguda da game of thrones önde değildir.

    bir şeyleri incelerken/karşılaştırırken hepsini aynı dönemde yazılmış ya da kurgulanmış diye düşünmek kadar saçma bir şey yok zaten. john ronald reuel tolkien doğalı 100 * yıldan fazla olmuş, lord of the rings 1954'te yayınlanmış.

    game of thrones, lotr'a kıyasla çok çok yeni*. yeni olmasını geçtim, got diziye uyarlanmış bir şeyken lotr 3 filmlik bir seri.

    karakter çeşitliliği game of thrones'da daha fazla evet, ama tolkien yazdığı kitaplarda entrikadan çok iyi ve kötünün savaşına önem verdi. adam hobbit'i bile çocuk kitabı olarak yazdı yani. içinde game of thrones kadar çeşitli karakter olmamasının bir nedeni de bu. ayrıca got'da oldukça fazla olan seks konusu, tolkien'in bahsini bile geçirmediği bir şey. kitabı&diziyi sizin için öne geçiren buysa tekrar düşünmelisiniz yani.

    edebi açıdan tolkien'in eline kimse su dökemez. adamın * yarattığı elf dili, orc dili vs. var, başka kimse üstüne çalışmamış, kendisi bu dilleri sıfırdan yaratıp üstüne lehçeler geliştirmiş. elfçe'de sindarin ve quenya olması ya da orc dilinde 4+ farklı lehçe olması gibi şeyler işte. george r. r. martin kurgu ve karakter yaratma konusunda gayet iyi evet, zaten burada game of thrones un saçma ya da kötü olduğunu falan savunmuyorum ama lord of the rings ile karşılaştırılması çok mantıksız.

    fantastik ögelere gelince, tolkien'in yarattığı dünya yani middle earth*, şuan dünyada bulunan hiçbir yazarın kendi kendine yaratabileceği bir şey değil. ki bu yüzden tolkien'den önce herhangi bir fantastik kitap ya da orta dünyada geçen, veya buna benzeyen kurgu yoktu ortada.

    bazı ilklerle popüler kültürü karıştırmamak lazım. game of thrones'u keyifle okuyup izliyoruz evet ama bütün bu kurgu dünyasını baştan oluşturan adamla kıyaslamak oldukça gereksiz oluyor.
  • lord of the rings başlangıçtır, orjindir, sıfır noktasıdır. tüm fantastik hikayelerin temeli tokienle başlar. diğer hikayeler bu temel üzerinden şekillenir. game of thrones tabiki güzel bir kitap ve bir o kadar güzel bir dizi serisidir ama sonuç olarak onun da temeli bir şekilde tolkien ve lord of the rings'e dayanmaktadır. lord of the rings'e versus vermek hatadır. versus verilmesi gereken hikaye kitap ve diziler lord of the rings'ten sonra çıkanlardır.

    herşey tolkien'in ilk harfi yazması ile başladı. dedi ki "ea" bırak olsun ve bundan sonra hikayeler şekillenmeye başladı....
hesabın var mı? giriş yap