• 10 kitabını 5 günde bitirmeme neden olacak akıcılıkta bir seri. son 5 gündür amber de ve saraylarda yaşıyorum. insanlarla konuşurken sanki o evrendeymişim gibi çalışıyor beynim, sonradan yakalıyorum. rüyalarım ve düşüncelerim 5 gündür amberle dolu. son kitabı elime aldığım zaman hem bir coşku hem de hüzün çöktü üstüme. sanki çok uzaklara gidecek sevgiliyle son buluşmama gidiyormuşum gibi...

    peki neden bu kadar etkileyici amber yıllıkları? sürükleyici olay örgüsü, güçlü karakterleri, inanılmaz mekanları ve bu mekanların olağanüstü tasvirleri mi sadece onu bu kadar güsel yapan? hayır elbette. kitapta yüzüklerin efendisinden (çubuklu'nun tam ne olduğu anlatılırken özellikle mervyn peakein gormenghastine (dört dünya kalesini gördüğü zaman merlin oraya gormenghast adını verir), freud'dan van gogh'a, 2. dünya savaşından napolyon'a pek hayali ve gerçek kişi ve mekana referans var. bu referanslar akışın içine öyle tatlı yedirilmiş ki, okurken yazarla aranızda gizli bir iletişim var, sanki kalabalık bir yerde konuşurken sadece sizin anlayacağınız bir espri yapmış ve size muzipçe göz kırpıyor gibi hissediyorsunuz.

    bunun dışında serinin tamamına yayılan koşuşturma havasının kesildiği yerlerde kendimizi içinde yaşadığımız ve içimizde yaşattığımız evrenlere dair çözümlemelere dalmış buluyoruz. bu özellikle corwin'in hüküm mücevherini kaos saraylarına götürmeye çalıştığı yolculukta ve merlin'in gölgeler arasında gerçekleştirdiği yolculukta öne çıkıyor. kahramanların 2 ye indirgenen seçimlere zorlandıkları ve kendi yarattıkları 3. seçimde karar kıldıkları her seferde insan kendi seçimlerine ve griliklerine dönüyor.

    son olarak kaos ve düzen arasındaki mücadele, bu iki gücün isimleri farklı olsa da varoluş şekillerinin benzerliği (logrus da desen de özünde bir takım çizgilerden, bir örüntüden oluşuyorlar) ve kendi varoluşları için üzerlerinde yaşayanları kullanmaları akla ister istemez richard dawkinsin gen bencildirde öne sürdüğü hepimizin genlerimizin hayatta kalmakta kullandıkları piyonlar olduğumuz fikrini getiriyor.

    özetle üzgünüm, bu kitabı bir daha asla ilk defa okuyamacağım için. ve bu kitabı ilk defa okuyacak herkesi an itibariyle şiddetle kıskanmaktayım.
  • yazdığı tuhaf bilimkurgularla tanınan roger zelazny'nin fantazya serisi. kısa bir süre önce okumaya başladığım, başlar başlamaz da vurulduğum, hafif acayip, ama son derece yaratıcı, özgün bir dizi. etrafta bini bir para olan, ormanda dolanı dolanıvermek ve bu arada da artık nasıl oluyorsa büyümek, olgunlaşmak vs vs. izleğinin çevresinde dönüp duran şu her zamanki fantazyalardan bunalmışlar varsa, bire bir.
  • aylar önce bitmesine rağmen üşengeçlikten entry girmediğim muhteşem seri.

    roger zelazyn'in üstün hayal gücüyle işlediği konu mistikliğin tavanına vurmuş karakterlerle birleşince yazılmış en iyi serilerden biri ortaya çıkmış.

    birincil kişili anlatım bir kitapta sağlam bir baş karakter düşünün. (bkz: corwin) daha en başta, gözlerini belirsiz bir duruma açtığı ilk andan itibaren bu "sağlamlık" buram buram kendini hissettirsin. konunun akışı öyle ilerler ki bu karakterin başına gelenler ve davranışları elinizdeki kitabın kalitesini ve diğer kitaplardan farklı olduğunu hemen belli eder. kitabın bu başlangıcı içine girmeye can attığınız sıcak bir evin kapı eşiğinden geçmek gibidir. içinizde tatlı bir heyecan olur ve ardından içerdesinizdir. okursunuz.

    bu başlangıcı herkes yapmalı. amber'in gizemi ve çocukları, olayların örgüsü, hepsi öylesine işlenmiş ki fantastik kurguyla ilgisi olan olmayan her insan evladı tanışmalı bu seriyle.

    ikiye bölünmüş seri öyle anlar içeriyor ki önceden okuduğunuz fantastik kurgulara bakışınızı tamamen değiştirecektir. büyük fırtına yaklaşırken mağaradaki adamın corwin'e, kutsal kitaba göre dünyanın sonunun büyük bir fırtınayla geleceği ve bu sonu karşılamaya corwin adında bir baş meleğin gideceğini söylemesi ve nereye gidiyorsun diye sorulduğunda "dünyanın sonuna" cevabını vereceğini söylemesi, bu anlardan birine minik bir örnek. gökgürültülerinin arasında mağaradaki adam çıkmaya hazırlanan corwin'e seslenir nereye gidiyorsun diye. corwin'in cevabı ise "dünyanın sonuna" şeklinde olacaktır... gülümsersiniz. alice harikalar diyarında içki içen kahramanlar, gerçekliği iradeleriyle gerçek birer alternatife dönüştüren kahramanlar, ölümsüz olan kahramanlar, en önemlisi yaşayan kahramanlar. hepsi yemek yemek zorundadır, işemek ve uyumak zorundadır. amber yıllıklarının zirveye oynaması da budur belki; tüm o akıl sır almayan olayları gerçek, gerçekten gerçek bir şekilde anlatması. belki de bu yüzden çoğu yerde yetişkin fantazisi diye nitelendiriliyordur, evet...

    kısaca, okunması gereken seri. tek eksisi önceden okuduğunuz çoğu fantastik kurgu kitabını "bebek fantazisi" olarak görmenizi sağlayacak olmasıdır.
  • game of thrones'u izleyip, kitaplarini okuyup begenen herkesin bir sonraki duragi olmali bu seri. sahsi kanaatim, bu serinin cok cok daha ustun oldugu. ne yazik ki pek bilinmiyor.
  • bir acayip fantazya.beni gülmekten yerlere yatırabilmiştir.
    bir bölüm şöyledir:

    "talih hepimize gülsün" dedi ganelon."ben tanrı tanımam ama aralarından zahmet edip de bizim yanımızda olmayı seçenler olursa, onlara kucak açarım"

    "tek bir tanrı vardır" dedi lance."o'nun bizimle olması için dua ediyorum."

    "amin" dedi.ganelon piposunu yakıp."bugünlük"

    kitaplarda öyle şahane bölümler var ki roger zelazny'nin neden daha epik bir fantazi yazmamış olmasına yanarım
  • ithaki diğer kitapları da yayınlamıştır. ilk beş kitap the first chronicles of amber, diğer beş de the secon chronicles of amber şeklinde geçiyor. türkçe çevirileriyle beraber kitapların adları şöyle tam olarak;

    the first chronicles of amber
    amber'de dokuz prens - nine princes in amber
    avalon'un tüfekleri - the guns of avalon
    tekboynuzun işaretleri - sign of the unicorn
    oberon'un eli - the hand of oberon
    kaos sarayları - the courts of chaos

    the second chronicles of amber
    kıyametin koz kartları - trumps of doom
    amber kanı - blood of amber
    kaos imgesi - sign of chaos
    gölgelerin şövalyesi - knight of shadows
    kaos prensi - prince of chaos
  • the great book of amber: the complete amber chronicles, 1-10 (chronicles of amber) isimli tek bir kitapta toplanmis seridir. birkacini (sirali degil, ele hangisi gecerse) okuyup, kalanlari delice merak ettikten, o kitapci senin bu kutuphane benim yana yakila aradiktan sonra, tesadufen bu 10 kitaplik tek cilt insanin eline gecince hazine bulmus gibi oluyor, ben yememis icmemis koca kitabi bir solukta bitirmis ve ancak oyle rahat edebilmistim.
  • zelazny'nin sahip olduğu bilimkurgu deneyimi ve garip espri anlayışının birleşmesiyle oluşan, sıradan bir fantastik kitap olarak adlandırmanın haksızlık olacağı muhteşem seri. seri aslında 5 kitaplık 2 kısımdan oluşmaktadır. ithaki'nin çıkaracağı 2. cildi büyük merakla beklemekteyim.
  • okuyuculardan gelen istek uzerine bir ton ince cilt halinde piyasaya surulen seri
  • özellikle ikinci beşlemede bilimkurguseverlerin yakalayabileceği, bilimkurgu duayenlerine (stanislaw lem, isaac asimov vb.) yapılan -yazarın eski yazın türünün ustalarına bir saygı duruşu niteliğinde mi acaba?- ince göndermelerin de bulunduğu zekice kurgulanmış seri. ayrıca, zarsız oynanan ve bütün karakterlerin güçlerinin sınırsız olduğu bir rpg olarak uyarlanmış bulunan seri.
hesabın var mı? giriş yap