• 14 sene önce çekilen bu animasyon filminin the second renaissance kısmında robotların kurduğu ilk şehir olan 01 şehri, 2017 yılında bir robota vatandaşlık veren ilk ülke olan suudi arabistan topraklarında bulunmaktadır. tesadüf olmasına inanılmayacak kadar alakasız geliyor bana suudi arabistan tercihi...
  • turkce dvd setinin kapaginda "matrix'in yaraticilarindan" gibi bir ibare bulundurarak "nasil yani" dedirtmistir
  • filmlerin yazarları, yönetmenleri, ve çok tanınan diğer yapıtları söyledir:

    osiris'in son uçuşu: yaz. andy* ve larry wachowski, yön. andy jones

    ikinci rönesans: yaz. andy* ve larry wachowski, yön. mahiro maeda (blue submarine no 6**, vandread*, vision of escaflowne*)

    çocuğun öyküsü: yaz. andy* ve larry wachowski, yön. shinichiro watanabe (cowboy bebop*, vision of escaflowne*)

    program: yaz. yön. yoshiaki kawajiri (ninja scroll**)

    dünya rekoru: yaz. yoshiaki kawajiri, yön. takeshi koike (ninja scroll*)

    ötesi: yaz. yön. koji morimoto (akira*)

    bir dedektif öyküsü: yaz. yön. shinichiro watanabe*

    mezuniyet: yaz. yön. peter chung (transformers*, aeon flux***)
  • bu imge ile aklıma kazınan anime seri.

    http://dl.dropbox.com/…/resim/animatrix-vietnam.jpg
  • mükemmel ötesi bir yapıt, matrix üçlemesine tek başına kafa tutacak kadar iyi.

    izledikten sonra kafadaki sorular cevap buluyor ama yine de hikayeler çok kısa kalmış. her hikaye film kadar uzun olsa bile izletirdi kendini.

    matrix'teki yazılım hatalarının anlatıldığı bölüm çok eğlenceliydi. bir an o çocuklar gibi takla atmak istedim.

    hüzünlendirdi de aynı zamanda. özellikle rönesans bölümündeki robotların gönderdiği el ele tutuşan güler yüzlü elçilere insanların tepkisi. "insanlar kaşınmış hacı" dedirtti. savaş her zaman kötü, robotlara karşı bile.

    çok güzeldi çok
  • bana göre mutlaka 720p izlenmesi gereken dizi. böyle bir başyapıta düşük çözünürlüğü reva görmeyin sakın. yine bana göre, nasıl star wars'un nümerik sırayla değil, kronolojik sırayla izlenmesi gerekiyorsa, animatrix'in de aynı şekilde filmlerden sonra izlenmesi taraftarıyım; ama üzerine bir parça baharat atmak isterseniz bence üçlemeyi bir izleyin, sonra biraz ara verin, kafanızda sorular falan oluşsun ve içten içe bunları düşünüp bir merak edin, yorumlayın olayları; bir-iki hafta sonra the matrix'i tekrar izleyip sonra the animatrix'i izlemeye başlayın. böylede 2. ve 3. filmlerin gereksiz aksiyonundan ve * felsefe eksikliğinin yarattığı o boşluktan kendinizi kurtarıp yine olayların özüne dönersiniz.

    yıllar sonra gelen edit: gençler, animatrix cidden olayın ne olduğunu anlatan bir başyapıt. ilk matrix filmini izledikten sonra ufkunuz açılacak, fakat ikinci filmle beraber daralan ufkunuz üçüncü film ile kapanacağı için, zaten böyle bir doyurucuya ihtiyacınız olacak. aslında, hiç reloaded ve revolutions'u izlemeden bunu izleyebilirsiniz de. ama yine de bence ilk önce seriyi bir bitirin. neyse, aslında edit amacım bu değildi.

    yukarıda, seneler önce, star wars'un izleme sırası ile bir şeyler söylemiş olabilirim. hatalı. sakın öyle izlemeyin. eğer izleyecekseniz, önce eski seriyi sonra da yeni üçlemeyi izleyin en azından. yani, böyle düşünürdüm bir süre öncesine kadar; bu da hatalı.*

    arkadaşlar, en mantıklı ve bence en verimli star wars izleme sırası şudur (bkz: #6533057). ya böyle izletin ya da ilk önce eski üçlemeyi, sonra yeni üçlemeyi izleyin.
  • --- spoiler ---

    makinaların iktidara gelişlerini zayıf olarak anlatmış film.

    bu insanlar niçin makinalarla birebir savaşmak yerine yalnızca makinaları öldürmeye programlı makinalar yapmadı ki?

    sorun çıkaran makinanın yazılımındaki sorunu bulup niye düzeltmediler?

    --- spoiler ---
  • tüm matrix serisinin üzerinde politik-eleştirel bir yaklaşıma sahip olan, tanrıdan makineleri ve insanları günahları için affetmesini isteyen anime.

    gerçekten de film karakteri farklı, farklı zamanlarda geçen, hatta farklı tekniklerle yapılan kısa animelerden oluşuyor. ama film izlenebilirliğinden bişey kaybetmiyor, gerçekten zion' un ana bilgisayarına giriyor ve o tarihe dair bir araştırma yapıyor, ilgili filmleri izliyor gibi hissediyorsunuz kendinizi.

    filmin savaş karşıtı tutumu da sağlam. savaşı tüm çıplaklığıyla gösteriyor ve savaşan makinelerin içindeki insanların acı ölümleriyle baş başa bırakıyor bizleri.... hele hele insanlar üzerindeki deney sahneleri bilime olan bakışınızı alt üst edecek düzeyde etkileyici.

    bu kadar geç izlediğim için üzgünüm, izlemediyseniz hemen yarın izleyin...
  • 9 kısa filmden oluşan, mükemmel bir matrix anime serisi. felsefi derinliğinin yanı sıra, matrix'i tamamlayan arka plan bilgileriyle dolu olmasıyla da aşmıştır. "peki her şey nasıl başladı" diye soran birisi, her iki "the second renaissance" bölümünde aradığı cevabı bulabilir. benim de, bu cevapları ilk filmden tam 15 yıl sonra bulmam pek bi enteresan oldu tabii. oysa ki yeni çıktığında, matrix trilogy ile the animatrix'i üst üste izlemek çok keyifli olabilirdi.

    kid's story ve rönesansı çok beğenmekle beraber, şahsen benim favorim "beyond" oldu. perili ev metaforu o kadar gerçekçiydi ki, kendimi duvardan duvara atmamak için zor tuttum!

    filmler ve yönetmenlerin saha dizilimleri de şu şekilde:

    peter chung - matriculated
    andrew r. jones - final flight of the osiris
    yoshiaki kawajiri - program
    takeshi koike - world record
    mahiro maeda - the second renaissance part 1 ve the second renaissance part 2
    kôji morimoto - beyond
    shinichirô watanabe - kid's story ve a detective story

    edit: sonradan düşündüm de, a detective story'yi de çok beğendim ben yahu. o nasıl bir post-modern sentezdir öyle!
  • matrix üçlemesinin arka planda kalmış dişlisi. bu dişli olmadan sistemin tam anlamıyla işlemesi mümkün değil. kesinlikle izleyin, serinin akıllarda soru işareti bıraktığı kısımların cevabını alın. tavsiyem animatrix üzerine seriyi tekrar izleyin. anime sevdalısı bir insan değilim. hatta birkaç kez denedim, bana göre olmadığına karar verdim fakat atmosferi ve ilgi çeken hikayeleri yardımıyla film tadı alıyorsunuz.

    --- spoiler ---

    misalen morpheus'un hap seansından önce üstünkörü bahsettiği savaş ve öncesini the second renaissance bölümünde detaylı olarak işlemişler. her bölüm ayrı güzel ve beyin yakıcı.

    world record en beğendiğim. matrix ile gerçek dünya arasındaki bağlantı. yarışı rekor kırarak kazanma ve özgürlüğe kavuşma ilişkisi. durumun bilincinde olan atletin kurtulma pahasına kaslarını patlatması, harcadığı efor etkileyiciydi. başaramayıp matrix'te kaldı fakat son sahnede gösterdiler ki azmini yitirmemiş. koş keke koş.

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap