• ___}______}______}______}___
    __{____ b e r d a n ___}___
    ___}___ g a z e t e s i ___{___
    _{__{___ 1 9 4 9 ___}__}__
    __{__{_ k a r i k a t ü r __}___}_
    ___}___ a l b ü m ü ___{___
    ___{______{______{______{___

    1949'da tarsus'ta çıkan ve basım ömrü çok uzun olmayan berdan gazetesi'nde tarsuslu tanınmış insanların çizildiği karikatürler ve altlarındaki dörtlükler...

    ___}______}______}______}___
    eli yeşil kralımız
    politikayı beceren doktorumuz
    gayret dayı
    er'li eken'imiz
    düldülsavar pavliketörümüz
    asrımızın ibni sinası
    keten tohumu kralımız
    küçük patronumuz
    berdan petrol mümessili
    emekli okçumuz
    felekzade üstadımız
    cennetlik centilmenimiz
    biricik beyefendimiz
    sinema kralımız
    emekli tatar ağamız
    mütesellim paşamız
    ihtisap ağamız
    ___{______{______{______{___

    özellikle iki numaralı karikatür tam da haluk bozdoğan için hazırlanmış gibi ama kendisi daha o yıl doğmamıştı bile :)

    cennetlik centilmenimiz olarak belirtilen kişinin altındaki dörtlükte kayhan ramazanoğlu olduğu bizzat belirtilmiş neredeyse..

    asrımızın ibni sinası olarak çizilmiş kişi abidin dino'yu andırıyor ama o değildir. birkaç yıl sonra çizilmiş olsa ümit yaşar oğuzcan da bu albümde yerini alırdı.

    er'li ekenimiz denilen kişinin gazetenin de kurucularından olan veyis ekener olma ihtimali var. kendisi aynı zamanda tarsus idman yurdu'nun ilk kadrosunda yer alan futbolculardanmış.

    biricik beyefendimiz hariç hepsinin altında dörtlük var. ayrıca sinema kralımızın elindeki şar sineması biletleri de güzel bir ayrıntı olmuş.

    aynı tip karikatür albümleri

    istanbul erkek lisesi yıllığı *
    (bkz: #139145769)
    adana şahsiyetleri *
    (bkz: #134183087)
    istanbul'dan portreler *
    (bkz: #135036497)
  • mersin'e ve adana'ya 15 dakika uzaklıkta olan ilçe. şalgam, humus, fındık lahmacun ve tarsusi adı verilen kendine has lezzetleri vardır.

    kahvaltı olarak sabah erken saatlerde çıkan sıcak humusun en iyisini burada yersiniz, şalgamı eski yöntemle yani bulgurla yapan iyi şalgamcılar vardır. çay bardağında içilen türk kahvesine yani tarsusi de buradan çıkmıştır. bir zamanlar müslüm gürses, ibrahim tatlıses ve nice ünlülerin sahne aldığı kabare 33 isimli pavyon ve başka gece kulüplerine de ev sahipliği yapan fakat son dönemde artan göçten nasibini alan bir ilçedir. ferdi tayfur bir filmini tarsus şelalesinde çekmiştir, tarsus beyazı isimli üzümü meşhurdur.

    debe editi: uzun zamandır gitmedim ama fındık lahmacun için sofioğlu, şalgam için mısra, humus için kervan, akın orhan usta.

    bir de hastane caddesinde bir şalgamcı vardı adını unuttum, ora da iyidir.
  • hititler tarafından verilen ismi tarsa'ymış. o ismin de kökeninin hitit mitolojisindeki yıldırım tanrısı tarhunz'dan geldiği tahmin ediliyormuş.
  • enteresandır, şehir merkezinde "klitoris kiraaaz klitoris kiraaz" diye 5 kasa kiraz sattım, bişe olmadı.
    -kiraaz kiraaz klitoris bunlar, geal..
    -gerçek kiletor mu bunlar.
    -evet abla, 1 kilo veriyom.
  • mistik yanı olan bir yerleşim yeri.

    şehir değildir, mersin'e bağlıdır. zaten olmaması iyidir bence. ilçe kalsın, varsın tarsus valiliği olmasın.

    yemekleri güzeldir, kebapları çok güzeldir. hayat basittir sakindir. düz ayaktır, bisikleti motosikleti boldur. sokakları temizdir. şaka değil, bayağı temizdir.

    çok maddi zenginlik yoktur ortalıkta, maddi anlamda garibanı çoktur ama ağlayanı da yoktur.

    türkiye'nin önemli bir bölgesinin, tarihi ve eskiden çok önemli olan bir ilçesidir.

    mistik yanında dönersek, ashab-ı kehf'in ve danyal peygamber'in mezarının varlığı bile ilçenin sıradışılığını göstermektedir. bir de üzerine st paul vardır. enerjisi olan bir yerdir.

    o toprakların altında çok insan yatmaktadır. çok hayatlar yaşanmıştır. tarih vardır. bir kudüs değildir elbette ama mühim yerdir.
  • anneannem demektir, balkonda frezyaların kokusu, zeytinyağını sıcacık taş ekmekle yemektir.
    humustur tarsus, "kervan mı daha güzel yapar ben mi?" diyen annemdir.
    sokakta satılan fındık lahmacundur, ama cidden fındık kadar ufaktır.
    tren yolunun üstünden geçerken dikkat et tarsus'tur, aman daha fazla kişi ölmesin.
    namrun yoludur tarsus.
    dedemin balkonda saçlarımı taramasıdır, karşı balkondan mehmet dedeyle laflaşırken.
    zorla içirilen bir bardak sıcak süttür tarsus, içerken inat ettim ama güzelmiş diye aklımdan geçirmektir.
    kleopatranın adını külotu patladı diye anlamak, kleopatra kapısının altından gecerken, utanıp kafayı kaldıramamaktır tarsus.
    şehrin ortasında roma kenti buluntularının bulunduğu, garip semt isimleriyle gezerken eğlendirendir tarsus: üçgen çarşı, cetvel, atkuyruğusallamaz...
    şımarık ve mutlu çocukluğumdur tarsus.
  • bize, genel kültür ve eğitim seviyesinin düşük olduğu bir kasaba olduğunu iddia eden cahilleri göstermiş olan memleketim. (bkz: #51858310)

    (bkz: ümit yaşar oğuzcan)
    (bkz: oral çalışlar)
    (bkz: danyal topatan)
    (bkz: mehmet bal)
    (bkz: mehmet emin karamehmet)
    (bkz: sadık eliyeşil)
    (bkz: mehmet hulusi)
    (bkz: zeynel abidin)
    (bkz: mehmet yaşar günaçgün)

    şimdilik aklıma gelenler.
  • tarsus, beklentilerimin çok ötesinde bir şehir olarak karşıma çıktı, beni şaşırttı doğrusu. nisan ayında güzel bir günde gezdim. tarihi, doğası ve hikayeleri ile mest oldum ben tarsus'a. eshab-ı kehf, şahmeran, kleopatra kapısı, st.paul kilisesi,st.paul kuyusu,tarsus amerikan koleji, tarsus şelalesi,nusret mayın gemisi,tarihi tarsus evleri,ulu camisi, kırkkaşık bedesteni ve daha bir çok tarihi yer ve bunların hikayeleri. bu şehir tarih kokuyor, bu şehir cumhuriyet kokuyor. insanların güzelliği şehre yansımış burada.o yüzden dimdik ayakta, köprü olmuş kültürlere, dinlere, yüz yıllara, bin yıllara.
  • bu ilçeyi biraz süsle, tarihi yerlerini modernize et, biraz da pazarlamasını yap, gerçek anlamda roma'dan farkı yok. küçüklüğüm bu ilçeye yakın bir yerde geçmesine rağmen buraya hiç gitmemem ve tarihi güzelliklerinin farkında olmamam da benim ayıbım olsa gerek. roma'ya gidince her yerine hayran kalmıştım, açık hava müzesi gibi büyüleyici gelmişti şehir. yanıbaşımdaki tarsus'un da böyle bir yer olduğunu görmek garip geldi.

    içerisinde büyük bir yeraltı şehri var, tarihi evleri var, roma döneminden kalma birçok kalıntı eser var, st paul kuyusu var, kleopatra kapısı var, ilginç bir şelalesi var, içerisinde etkileyici yapıtlar olan müzesi var, tarihi bir çarşısı var kapalıçarşı kıvamında, eski dönemlerden kalma kilise ve camileri var, nusret mayın gemisi var ve üstelik deniz kenarında cıvıl cıvıl bir yer burası. adana havalimanına da 20 dakika uzaklıkta. bütün bu saydığım turistik, gezilesi, görülesi yerlerin hepsi bakımsız şu an ve halkı böyle bir tarihi yerde yaşadığının da farkında değil. çoğu kendi haline bırakılmış bu tarih kalıntılarının. ziyaret eden üç beş kişi var... şehrin merkezindeki daniel türbesi diye bir yerin altında ilginç bir yeraltı evi daha geçen sene şans eseri bulunmuş ve restorasyanu bekliyor şu an tarsus'taki diğer yerler gibi.

    roma'daki en küçük ve basit çeşmelerin bile önündeki kalabalığı hatırladım tarsus'u gördükten sonra. tarsus'taki o inanılmaz yeraltı şehrindeki bomboş manzarayı görüp hüzünlendim bir an. cidden insanın aklı almıyor.
  • tarih kokan ilçe. gerçekten her geldiğimde büyüleniyorum. inanılmaz tarih kokan bir havası var. beni içine çekiyor. 2019 ekiminde gelmiştim ilk kez. tüm gün yürüdüm, keşfettim her yerini. şimdi sıcağa aldırmayıp adana'dan tekrar geldim buraya. önce güzel bir börek yedim. şimdi bedestenin oraya gelip kahve içiyorum. şelaleye gidip huzuru arayacagim çayımı içerken. eski tarsus evleri yollarında gezmenin verdiği hissi hiçbir şey vermiyor.
hesabın var mı? giriş yap