• "tanrı öldü" -nietzsche

    "nietzsche öldü" -tanrı
  • onu öldürdük- sen ve ben.
    biz, hepimiz onun katilleriyiz.
    ama bunu nasıl yapabildik? denizi nasıl içebildik?
    tüm ufukları emen süngeri bize kim verdi?
    dünyayı güneşten kopardığımızda ne yaptık?
    nereye gidiyor şimdi? nereye gidiyoruz şimdi? tüm güneşlerden uzak!
    sürekli batmıyor muyuz? geriye, yanlara, öne, her yöne? var mı yukarıda
    veya aşağıda kalan? sonsuz bir hiçlikle başıboş değil miyiz?..
    tanrı ölüdür.
    tanrı geride ölümü bıraktı.
    ve biz onu öldürdük.
    f. nietzsche
  • "tanrılar öldü, ama aralarından bir tanesi tek olduğunu söyleyince gülmekten öldüler"
    gilles deleuze, nietzsche ve felsefe
  • boş bulunup "allah rahmet eylesin" diye tepki verilebilecek cümledir.
  • friedrich nietzsche’nin “tanrı öldü!” söyleminde kast ettiği şey inançsızlık değil, öz’ün inanç adına yok edilmesi durumudur. zaten bu sözün ardından da “o’nu biz öldürdük.” der.
    burada bahsedilen tanrı, aslında kilisenin şekillendirdiği ve insanlara dayattığı inanç biçimidir. zira kiliseye başkaldıran insanların çıkış noktaları da kilisenin din adına insanlara zulmetmesi durumudur.

    karl marx’ın “din afyondur!” sözüne de bu pencereden bakmak gerekir. çünkü allah, hiçbir söz ve buyruğu insanlar bununla uyuşsunlar diye zikretmemiştir. aksine bu sözleri; toplumsal düzen sağlansın, zulüm ortadan kalksın, insanlar mutlu bir hayat sürsün, akıllarını kullanarak medenileşsin diye göndermiştir. yaratıcının bildirdiği ve bugüne kadar ulaşan tüm ritüel, emir ve örnekler insanı nitelikli bir varlık yapmak içindir.

    ibadet bir amaç değildir. ibadet, insanı üst düzey bir seviyeye yükseltecek, onu sürekli dengede tutacak, muhtelif değerler kazandıracak bir icradır. buna rağmen özellikle ibadetleri sadece amaç olarak görüp, bunlardan hiçbir şekilde kendi hayatına pay çıkartmayan ve ibadetin öz mesajını görmezden gelenler, bir anlamda “din afyondur” sözünü hayatlarıyla gösteren kimselerdir.

    yalnızca gönül kullanılıp, akıl kullanılmadan uygulanan yöntem insanı uyuştururken, gönlü bir kenara bırakıp, sadece akılla hareket eden yöntem de insanı sapkın bir hale dönüştürür. bu noktada kalp ve akıl birlikte hareket etmek zorundadır. din, kalp ve aklı birlikte hareket ettiren insanlar nezdinde muhteşem bir yoldur.
  • bağlamından koparılıp öyle okunan söz. hristiyanlıkta tanrı ölür, çarmıha gerilmiş ve öldürülmüş. yani hristiyanlıkta bu bir iman gereğidir, bu durumda bizim sandığımız gibi vurucu bir söz değildir bu o bağlamda.

    niçenin malum metnin bir baştan sona okuyun, orada hristiyanlığın tanrıyı öldürdüğü ve bunun sonuçlarıyla ilgili bir değerlendirme var. bu sözün geçtiği yer direkt olarak isa'nın öldürülmesiyle alakalı. şimdi uzun uzadıya yazdırmayın bana bunu.
  • cok sevgili david eddingsin bizzat benim icin kullandigi ifade.
    (bkz: anakha)
    (bkz: elenium)
    (bkz: tamuli)
  • grafittilerde "yaşasın tanrıça" diye tamamlanan haber cümlesi.
  • nietzsche ye göre insanin kendini asmasina,kendine karsi zafer kazanmasina ve üst insanin ortaya çikmasina neden olacak olusum
  • boyle buyurdu zerdust kitabinda zerdustun seytandan ogrendigi sey.tanrininda bir cehennemi vardir,insanlara olan merhametidir bu,tanri oldu,insanlara olan merhameti oldurdu onu seklindeki diyalogda gecer.nietzsche'nin tanri inancinda en cok kafaya taktigi sey olan merhamet ve acimadan yola cikarak soyledigi bu sey sonradan hitler gibiler tarafindan sakat ve problemli kisilerin oldurulmesi ve yasama hakki olmadiklari icin deneylerde kullanilmalari icin cikis noktasi ve gaz verici bi sey olarak kullanilmistir bence,tanrida o zaman gercekten olmustur.ayrica omer hayyaminyaptigim kotulugu kotulukle odetirsen sen ile ben arasinda ne fark kalirki soyle dizeleri ve tanrinin mutlak affedici ve bagislayici oldugunu soylemesine mutakip diger insanlar tanri denilen sey varsa merhametli olmali derken nietzschenin tanrinin sirf bu yuzden olmadigini soylemesi gariptir.conan'in tanrisi crom var bide yardim isteyen ve yalvarandan nefret eden,nietzsche onu duymus olsayydi kesin cok severdi.
hesabın var mı? giriş yap