• şu ana kadar ne s.ke derman olduğunu pek anlayamadığım uygulama. elim istemsizce yine foursquare'e gidiyor. devlet dairesi gibi checkinleri swarm'dan, mekan bilgilerini de foursquare'den alıcaksınız diye bizi bi oraya bi buraya sürükleyen saçma bir hantallık ooldu şu an için sanki.

    hayır atla deve bi özellik de eklememişler şunların hepsini canavar gibi tek uygulama ile kotarabilirdiniz neye kastık meçhul.
  • kendi evinde, otobüs durağında, arabasının içinde check-in yapan arkadaşlarımı anladım da; beylikdüzü tapu kadastro müdürlüğünde check-in yapıp "yeni evimiz hayırlı olsun" diye yorum yapan arkadaşımdan sonra sildiğim uygulamadır.
  • birkaç gün boyunca olumsuz yorumların etkisinde kalarak yüklemediğim, sonrasında hatamı anlayarak deneyimlediğim, foursquare'in özüne dönüş amacıyla kurguladığı uygulama.

    foursquare ilk zamanlarda yer bildirme maksadıyla oluşturulmuş bir uygulamaydı. mekanlar hakkında doğru düzgün bilgi bile bulamazdık. puan kazanmak, rozetler ve check-in yapanlardan anında haberdar olmak gibi özellikleri temel alarak bir uygulama oluşturuyorsanız bu tamamen sosyalleşme amacı gütmektedir. eldeki muazzam check-in verileri, mekanlara eklenen fotoğraflar ve yorumlar, to do list'ler derken foursquare her geçen an üzerine koydu.

    paralel evrende ise yelp amerika'yı ele geçirmeye başladı. hemen söyleyelim, foursquare'in kullanım yüzdesi özellikle türkiye'deki büyük şehirlerde amerika'nın çok daha ilerisinde. avrupa'da birçok ülkede zaten yaygın bile değil. yelp'te de benzer özellikler vardı. mekanlar, detaylı bilgileri, yorumlar, listeler, hatta check-in özelliği bile. yalnız bu noktada ilginç olan, yelp'te check-in özelliğinin sonradan gelmesiydi. foursquare'in tam aksine, yelp tamamen keşfe dayalı bir amaçla uygulandı. ben yelp'te check-in yapmıyorum fakat keşif amacıyla aktif olarak kullanıyorum. türkiye'de birçok popüler mekanda 1-2 yorum olmasına karşın amerika'da herhangi bir büfenin bile en az 200 yorum almış olması sizi şaşırtmasın. foursquare'de ise check-inlerime devam ediyorum.

    bu noktada foursquare bir karar vermek zorunda kaldı anladığımız kadarıyla. sosyalleşme iyi gidiyordu fakat asıl para ve prestij keşif uygulamalarında saklı. günümüzde foursquare kullananları -amaçları gerekirse hava atmak olsun- aşağılayan bir zihniyet var ve bu trend az da olsa amerika'da da görülebiliyor. yelp, mekan değerlendirmesi konusunda gerçek bir otorite olmuş durumda. halbuki ikisinin de içeriği tamamen kullanıcı tabanlı. foursquare, amacından sapmadan bu yöne gitmeyi denedi. bir puanlama sistemi getirdiler; fakat bunu kimse çözemedi. check-in sayısına, like-dislikelara ve yorumlara dayalı bir algoritma geliştirdiler ama pek sağlıklı çalışmadı. trend yerlerin puanları otomatik olarak yükseldi; kalitesinden memnun kalınmasa bile.

    başka bir problem daha vardı. foursquare'de mekanlar çöplüğe dönmeye başladı. ahmetullah's residence, köprünün tam ortası, gebze trafiği, justin timberlake 2014 istanbul konseri gibi yanlış kullanımlar, güzel dizayn edilmiş bir uygulamanın işlevselliğini azalttı. justin konserine gidenlerin check-ini itü stadyumu'nda yapıp event olarak jt seçmeleri yeterli olacaktı fakat bunu başaramadılar. kapanan mekanlar da foursquare datasında kalmaya devam etti. (yelp closed diyerek not düşüyor)

    sonuç olarak muazzam çalışan iki uygulama birbirlerini etkilediler, birbirlerine değer kattılar ve gelişmelerine yardımcı oldular. trend ise yelp'in açtığı yoldan gidilmesini gerektirdi.

    peki swarm'da neler var, bir de ona bakalım.

    mayor'luk sistemi kaybolmuş durumda. arkadaş listenizde kim en çok gitmiş bunu görebiliyorsunuz. zaten bu özellik yosun tutumuş gibiydi. rozetleri de göremedim. check-in historyimiz, arkadaş listediğimiz olduğu gibi kalıyor. eğer istersek, "ben neredeyim" kıvamında bir özellik açık oluyor. biz check-in yapmasak bile, nereye yakın olduğumuz arkadaşlarımızca gözükebiliyor. bunu basit bir biçimde açıp kapatabiliyoruz. bir otomobil yolculuğunda dostlarımız an ve an aşağı yukarı nerede olduğumuzu görebilecekler. app, bu özelliği temel almış diyebilirim. foursquare app'de açılış sayfasında arkadaşlarımızın son check-in yaptıkları yerler gözükürken, swarm'da ise check-inleri yakından uzağa göre sıralıyor.

    eski sistem:
    hasan - olimpiyat stadı - 5dakika önce
    mehmet - pastane - 24 dakika önce
    herman - beyaz saray - 50 dakika önce

    şeklinde iken artık mesafe bazında gösteriyor

    yürüme mesafesi - 1 mil
    mehmet - pastane

    yakınlarda 10 mil
    hasan - olimpiyat stadı

    şeklinde kurgulanmış. bir diğer sekmeye geçersek eski sistemle kullanmaya da devam edebiliyoruz.

    bir diğer özellik ise aktivite planlamak. mesela canım bisiklete binmek istiyor. hemen bu özelliği kullanarak bisiklete binelim mi? yazıyorum. arkadaşlarım yakınlık uzaklığa göre karar verebiliyorlar. istersem etkinliğin yapılacağı mekanı da seçebiliyorum. kuruçeşme'yi seçip, "akşam konsere gidiyorum kim gelir?"
    diyebilirsiniz. arkadaşlarımız bu planlarımıza comment atabiliyorlar.

    dikkatle takip ederim, sözlükteki foursquare başlığında kızların şikayetçi oldukları bir konu vardı. gittikleri mekanlarda hemen arkadaş isteği alıyorlardı. bu, algıdan dolayı doğru bir şikayet olsa da foursquare'in asıl amacı buydu. şimdi yeniden buna dönüş yapıyorlar işte.

    son olarak, eskiden check-in history'mde kaybolur giderdim. ben bu uygulamayı biraz da günlük gibi kullanıyorum. daha önce gittiğim ve tavsiye etmek istediğim mekanları check-inlerimden bakıp buluyorum. bazense tarihe bakıyorum. check-in geçmişine arama özelliği gelmiş ki buna da hayran kaldım.

    özet: foursquare, sosyalleşme amacıyla kurulmuş bir uygulama iken güzel ama farklı bir yöne gitti. tüm yenilikleri ve yapmak istedikleri bu doğrultuda oldu. (ödeme sistemi, yemeksepeti benzeri uygulama çalışması vs) yenilikçi bir anlayışa sahipler, ama sosyalleşme noktasından uzaklaşmışlardı. işte foursquare, swarm ile özüne dönüyor. elbette ki birçok eksiği, hatası olacaktır. ama buna beta gözüyle bakmak lazım. destek verip kullanmak lazım. şu an hem foursquare, hem swarm aynı datayı kullanıyor ve bu da muhtemelen geçişin yumuşak olması için kurgulanmış, yine de bunun sancıları da muhakkak hissediliyordur. ben swarm'un foursquare kadar popüler olmayacağını, ama amaçlarına ulaşacağını düşünüyorum ve hayırlı bir ayrılık olduğuna ikna oldum. foursquare ise pazar payıyla beraber yürüyüp gidecektir zaten.

    edit: business ne yöne gidecek onu ben de şu an bilmiyorum. araştırma fırsatım olmadı. 4sq for business uygulaması şu anda aynen çalışmaya devam ediyor.
  • foursquare'in bok yemesi olan uygulama.

    lan 3-5 şirketin eline kaldık tüm dünya olarak amk. apple, google, facebook ve twitter ne yaparsa hayatımızı etkiliyorlar. nasıl bir hayatımız lan var bizim sahi?
  • büyük bir gerizekalılık örneği. foursquare gibi 5 senede iyice yayılmış, oturmuş, sayısız iş yerinde etiketleri olan bir uygulamanın en önemli özelliğini çıkartıp swarm adını vermek nasıl bir mantıktır? neymiş efendim, swarm'da check-in yapacağız, check-inlere yorum yapacağız, ama mekan aramak için foursquare kullanacağız... hiç gerek yoktu, tek program hepsini yapabilirdi.

    - artık check-in yapmasanız bile nerede olduğunuz mahalle bazında, programı açmasanız da, arka planda güncelleniyor. eğer arkadaşlarınızın her an nerede olduğunuzu görmesini istemiyorsanız bu özelliği kapatmalısınız.
    - artık mayor kavramı yok gibi... sadece arkadaşlarınızın arasında mayor gibi bir şey oluyorsunuz.
  • bunun last seen özelliği whatsappınkinden çok daha fazla kafa siker söyliyim. hoşuma gitti. bana "evdeyim" derken etiler'de çıktı oç, ben yer miyim, yemem.
  • sanallığın bu kadarını küçük beynimin algılayamasına neden olan uygulamalardan biridir. icabında simularkların yerini alan simulasyon'un varlıklarına "hö" deme cüretini nefsimde bulamıyorum. yalnız, hastalık derecesine varan kendini önemli hissetme mefhumunun bu denli, dayanılmaz bir şiddetle kendini göstermesini de algılamam mümkün değil. tamam, gerçeklik değişiyor. sanal mecra aldı başını gitti. ama muhafaza etmenin getireceği direnişi de görmek mümkün olmuyor bu süreçte. direnen sayısı bir elin parmakları kadar. bu kadar çabuk hayatlara entegre olan sanallığın, buna entegre hayatlar da diyebiliriz pek tabii, bir çığ gibi büyümesinin karşısında sadece rakip uygulamaların durması oldukça ironik. katı olan her şey buharlaşmakla kalmıyor, buharlaşan her şeyin sineğin yağını çıkartırcasına karekökü alınıyor. "ben buradayım!", "işte, ben!", "ben'in yedikleri, izledikleri, okudukları bakın!"... ların bir türevi olan "beni gittiğim mekânlarla tanımlayın!" demenin bir uzantısıdır bu uygulama zannımca. geri kafalı diyebilirsiniz bana. küfür de edebilirsiniz. sorun değil. ama bunların diyeti olarak bir düşünün:

    neden bu kadar özelsiniz? onlarca, yüzlerce takipçinizin size getirisi nedir? kaç tanesi gerçekten sizi tanıyordur, siz bir proje misiniz, bir ürün müsünüz sanal mecralarda değeri olan? neden son beş yılda haddini aşan sanallığın, neredeyse tanrı'yı oynayan bir sanallığın durumundan bahsediyoruz şu an? neyden besleniyor bu mecra, tüketicilerini tüketirken tüketmiyor mu, beyninizin düşünsel faaliyetlere ayrılması gereken kısmına tecavüz etmiyor mu? birbirinin aynısı tipleri vaad etmiyor mu, bu dünyayı semavi dinlerde bahsi geçen cennet statüsüne taşıma cüredine girmiyor mu? neden bu kadar kolay ulaşabiliyorsunuz bu uygulamalara, hakikat olan erişime açık olan mıdır sizce, siz o uygulamayı kullanmasanız, etrafınızdaki zaten milyonlarcasının kullandığının farkında değil misiniz? "akşam gelsene x cafeye, çay içeriz" demek yerine " ben x cafe!deyim, sen burada değilsin hadi burada beni beğen evine git mastürbasyonunu yap beni düşünerek" demenin getirisi nedir?
    ...

    sayfalarca soru sormaktan beni sıkmayacak uygulamadır aynı zamanda.
  • hatayı foursquare'den yeni bir program olarak ayrılarak yaptı bana göre foursquare içinde check in yapabildiğimiz opsiyon daha keyifliydi. bir iş için iki program oldu ve gidilen/gidilmek istenen mekanla oraya kimlerin gittiği (check-in) birbirinden ayrıldığında mesele anlamsızlaştı. ayrıca foursquare'in o kadar da iyi bir program olmadığını fark ettik. ben ilk foursquare'i kaldırdım. zaman geçince de swarm'dan sıkıldım.
  • foursquare'in beni cildirtan yeni uygulaması. ben de herkes gibi, her checkin yaptigimda foursquare'in indir sunu demesinden sebep meraktan indirdim ve 2. checkinde sildim kendisini. cunku bok gibi olmus. 2 gun sonra tuttu bu bana indirmezsen yok checkin mekin dedi, ben de lanet olsun sana deyip indirdim. yani malesef checkin yapacaksaniz kendisini zorunlu hale getiren uygulamadır. ben foursquare'in arama bulma liste yapma vs ozelliklerini cok severdim, bi kere rengi daha guzeldi. sari resmen rahatsiz ediyor beni! bir de bu gerizekali uygulamada checkin yapacakken mekana bakamiyorsun nasilmis falan diye. belki ben bir sey siparis etmeden tip'lere bakacam. ılle 2 uygulama kullanmak zorunda miyim bunun icin ibne!
    ben malim her gittigim yeri unutuyorum diye kullaniyordum seni ya sen benden de malmissin forsuquer!
    haa dipnot: profile girdiniz mi ayarlardan kapatabiliyorsunuz nerede oldugunuzu surekli gosteren seyi. arka planda da calissin mi falan diye soruyor, çalışma ulan it ne boka yariyorsun ki diyebiliyorsunuz yani.
  • çevremdeki herkesin malikanede yaşadığını öğrenmeme vesile olmuş uygulama.
hesabın var mı? giriş yap