• ssd sizin onu kötülemenizle gözden düşmez, değerini kaybetmez. ssd'nin onu savunmanıza, ona gelen eleştirileri bertaraf etmeye çalışmanıza da ihtiyacı yoktur. ezeli ve ebedidir; varlığı kendinden olup başka hiçbir bilgisayar donanımına dayanmaz. bilgisayar bileşenleri içinde en sağlam ve en mükemmelidir. bütün eksik ve kusurlardan münezzehtir. fanilik, dağılmaklık, eskime, zayıflık, zaman ve mekan kayıtlarına mahkumiyet, hacim ve yer kaplama, darboğazlık gibi, mümkün donanım sıfatlarının hepsinden münezzeh ve mukaddestir. o doğmamış ve doğrulmamıştır. ssd bilgisayar bileşenlerinin mozart'ıdır, atatürk'üdür, 12 kızgın adam'ıdır, suç ve ceza'sıdır, gandalf'ıdır.
  • 5 bin ila 25 bin tl arası satılan laptoplarda 120 gb veya 256 gb'lık ssd'ler konmasını haklı olarak eleştirmiş yazara hakaret eden ama bir argümanda üretmeyen yazarları görmemizi sağlamış teknoloji.

    cep telefonları bile 512 gb iken hemde.

    bu teknolojinin hala ucuzlamamış olmasının nedeni sadece şirketlerin fiyat politikalarıdır.

    ssd den sonra çıkmış bir sürü teknoloji son kullanıcı düzeyinde neredeyse standart haline gelmişken (örneğin 4k/hdr paneller, ekran kartları) ssd hala lüks gibi algılanıyor fiyatı yüzünden.
  • (bkz: gerizekalı turnusolu)

    herhangi bir şekilde ssd'yi eleştiren ile fazla muhattap olmamak gerekir. ssd'yi eleştiren kişi aynı zamanda düz dünyacıdır. modern tıbba inanmaz. aşı yaptırmaz.
  • neredeyse son 2 yildir samsung'un 840 serisinin pazarda agirlik kazanmaya basladigi disk tipi. ben ocz fanboyuydum ama adamlar patladilar riza baba. toshiba almis, devam ediyorlar mi arastirmadim. simdilik samsung ssd'ler ortalikta palazlanmaya devam ediyorlar. 840 serisinde tlc tipi bellek birimi kullaniliyormus.

    ssd'deki -su zamana kadarki- veri depolama yaklasimlarini kabaca anlatayim:

    slc:
    single-layer cell. bu modelde her bellek hucresi 1 bit tasiyor. iki farkli state var, 0 ve 1. veri yazmak icin uygulayacaginiz voltaj belli.

    mlc:
    multi-layer cell. her bellek hucresinin birden fazla bit tasidigi model. genelde 2 bit tasiyor bu modeldeki ssd'ler. simdi elinizde dort farkli state var, 00, 01, 10, 11. bu da veri yazmak icin dort farkli voltaj uygulanmasi gerek demek. (0 voltaji da "voltaj uygulamak" olarak dusunursek)

    samsung'un sektore sokusturdugu tlc:
    triple-layer cell. isminden de anlasilacagi uzere her bellek hucresi 3 bit tasiyor. elimizdeki state sayisi oldu mu sana sekiz? 000, 001, 010, 011, 100, 101, 110, 111. buna veri yazmak icin de simdi sekiz farkli voltaj uygulanmasi gerekiyor.

    bellek hucrelerinin tasidigi bit sayisini arttirmanin avantaji, diski fiziksel olarak degistirmeden veri kapasitesini arttirabiliyor olmak. bu da daha az nand ile daha fazla kapasite anlamina geliyor. bu yuzden samsung'un tlc'li ssd'leri ucuz.

    tlc'lerin, ve hatta mlc'lerin dezavantaji ise, veri yazmak(program) icin ihtiyac duyulan farkli voltaj sayisinin artmasi. bu da "yavaslamaya" sebep oluyor bir miktar.

    diskin omru ile ilgili dezavantajlari da var tlc'nin. bunun teknik detayina hakim degilim simdi. vaktinde birileri samsung'un 840 serisinden bir disk alip kanirtmis. test sonuclarina suradan ulasabilirsiniz: http://us.hardware.info/…ated-with-final-conclusion (bakmaya usenenler icin: samsung 1000 cycle garanti ediyormus. testte neredeyse 3000 cycle'a kadar dayanmis disk)

    yukarida anlattigim tlc muhabbetinin detayi ve numerik verileri de suradan bulunabilir: http://www.anandtech.com/…/understanding-tlc-nand/2

    ozetle, ssd deyip gecme tani. dusun diskinde yatan binlerce datani. (bkz: datam izindeyiz)

    ek: bugun ogrendim ki samsung yeni 840'larda yazma hizini turbowrite technology dedikleri bir taktik ile bir miktar yukseltmeyi basarmis. teknik olarak soyle calisiyor: baggzi tlc'leri slc olarak simule ederek bir "buffer" olusturuyor; yani slc write performansiyla yaziyorsunuz diske. 120gb ve 250gb modellerde bu buffer 3gb, 500gb modelde 6gb, 750gb modelde 9gb ve 1tb modelde 12gb olarak ayrilmis. disk idle duruma gecince buffer'daki verileri tlc'lere tasiyor. buffer doluysa yine tlc performansina dusuyorsunuz.

    edit: okumayi kolaylastirici bir takim duzenlemeler.
  • --- spoiler ---

    hızlı veri yazma/okuma dışında hiç bir esprisi olmayan dandik ürün.
    --- spoiler ---

    (bkz: #98705489)

    gideyim de buzdolabı başlığına "içindekileri soğutma dışında hiç bir esprisi olmayan dandik ürün" yazayım.
  • 3-4 gün önce laptop'uma taktırdığım canavar sürücü. yıl olmuş 2014 ve biz ssd'siz bilgisayarlar kullanıyoruz. resmen cahilin önde gideniymişiz de haberimiz yokmuş. ram, işlemci falan hikaye babalar, takın ortalama bir ssd pc'niz uçsun. bizi yıllarca i7, ram zart zebil diye kandırmışlar ya la.
  • 7-8 sene önce cikan, bugün hakkin rahmetine kavusacak laptop ve desktop bilgisayarlari hayata döndüren teknolojidir.

    intel isterse 20. nesil i7 i9 lari tanitsin, pc'deki son 20 senedeki devrim ssd ve m2'lerdir.
  • top10 ssd incelemesi için biraz zaman harcadım. aşağıda bulabilirsiniz.

    top 10 ssd incelemesi

    top 10 ssd sürücüleri sizin için fiyat/gb, performans, güvenilirlik ve garanti özellikleri bakımından sıraladık. bu sıralamada sadece 256gb sürücüler var ama sunduğumuz her modelin diğer boyutları da olduğunu unutmayın. ürünlerin linklerine tıklayarak mevcut modelleri görebilirsiniz. değerlendirmenin sonucunda hangi ssd’nin ofis uygulamalarında, video işlemede, oyun oynamada vb. kullanımlar için uygun olduğunu bulabileceksiniz.

    10. kingston digital 240gb ssdnow v300 sata
    kingston’ın bu modeli listemizin en ucuzu. diğer ssd’lerden daha yavaş olan v300 sata, göreceli olarak eski bir kontrol mekanizması kullanıyor ve modern ssd caching teknolojilerinden faydalanmıyor. kısaca söylemek gerekirse standart bir hard diskten 10 kat hızlı olduğunu söylemek doğru olur. laptopunuzla gelen 5400 rpm “yavaşlığında” hard diskten kurtulmak istiyorsanız bu giriş seviyesi sürücü işinizi görecektir. bundan daha ucuzunu bulamazsınız ama %20’lik bir performans artışı istiyorsanız 9 numaramızı inceleyin. bir kaç dolar fazla tutacaktır. ancak, mümkün olan en ucuz ssd’yi mi istiyorsunuz. bu o.

    9. pny xlr8 sata 240gb 6gbps 2.5-ınch
    gigabyte başına 45 cent değeriyle ve 500 mb/sn max. okuma/yazma hızıyla listenin herhalde en değerli ürünü bu. 5 numaradaki ıntel 530 serisi ile aynı özellikler ama %33 daha ucuz. ancak, daha kısa bir garanti ve daha az güvenilir bir sürücü almış olursunuz. marketteki ürünlere göre daha az istikrarlı olması bu listede 9. sırada yer almasına neden. yine de, belirli, kritik bir görevi olmayan sistemler için ideal bir sürücü. ekstra bir sürücüyle, bulut hizmetiyle ya da bir şekilde yedekleme planınız varsa bu ürünü alarak hata yapmazsınız.

    8. corsair neutron series gtx 2.5-ınch 240gb
    makul bir fiyata harika bir parça. performansı üst sınıfa oldukça yakınken, fiyatı diğer ürünler ile şu anda aynı seviyede değil. yine de son teknoloji bir hafıza ve düşük enerji tüketimi laptoplar için harikulade. bir çok insan için kıyaslama noktası olan uygulama yükleme süresi de bu ürünü önde çıkaran bir özellik. 8. olmasındaki en büyük neden ise bilinmeyen uzun dönem güvenilirliği ve fiyatı.

    7. ıntel 730 serıes 2.5-ınch solid state
    genel performansı en iyi olan bu sürücünün üst sıralarda yer almamasının nedeni fiyatı. peki ıntel 730 kimler için? eğer sıklıkla büyük boyutta dosya taşıyorsanız, video editör veya yazılım geliştiriciyseniz işiniz için mantıklı bir yatırım. çünkü oyuncular, günlük kullanıcılar ve temel ofis işleri için kullananlar için o kadar da fark edecek bir performans gözlemleyemiyorsunuz. aşırı hızlı, ıntel’in üçüncü nesil kontrol mekanizmasını kullanıyor ve çok pahalı. paranız varsa ve en hızlısına sahip olmalıysanız, alın. yoksa top 3’ü incelemenizde fayda var çünkü bu ürünleri tercih ederek çok daha ucuza yeni bir ssd sahibi olabilirsiniz.

    6. crucial m550 256gb sata 2.5¨ 7mm
    m500’ün daha iyi performans sergileyen halefi m550, marvell’in görece yeni olan 88ss9189 kontollörünü kullanıyor (m500, 88ss9187 kullanır). bu basit görünen yenilik saniyede okuma hızını 50 mb, yazma hızını 100 mb kadar arttırıyor. küçük bir fiyat artışına göre makul bir performans yükselişi. yine de m550’nin performansı ortalama seviyede ve gerçekten de temel bir sürücüden fazlası değil. ortalama olan 3 yıllık bir garantisi var, ortalamadan daha hızlı olması ve fiyatı top 10 listemize girmesine olanak sağlıyor.

    5. ıntel 530 series 240gb 2.5-ınch ınternal
    her ne kadar piyasadaki en hızlı sürücü olmasa da, ıntel’in yeni ssd’leri güvenilirlikleri ve 5 yıllık garanti ile bu alanda lider olmaları onları onları iş için kullanımda neredeyse mükemmel kılıyor. her zaman güvenilir olan sandforce 2281 kontrol mekanizması ve modern 20nm nand hafızasını barındıran ıntel 530, okuma hızı yazma hızından yüksek olduğu için bir çok ofis uygulaması için ideal. piyasada daha hızlı ve/veya ucuz ssd’ler olsa da, profesyonel kullanım için garanti süresi ve kendini kanıtlamış donanımsal özellikleri bakımından en iyi seçenek gibi duruyor. ayrıca, ıntel 530, masaüstü bilgisayarlar için ücretsiz yerleştirme kiti ile geliyor ve laptoplar için düşük enerji tüketimi ile ideal.

    4. ocz storage solutions vector 150 series
    listenin 4 numarasında hıza odaklandık ve bu yüzden ocz vector 150 burada. bu inanılmaz hızlı sürücü, ocz’nin bizzat kendi ürettiği barefoot 3 adlı kontrollörü kullanıyor. hızın yanında bu kontrollör sürücüyü uzun süre çalışır vaziyette tutabiliyor. bahsedilen teknoloji sayesinde performans sıkıntısı yaşayan flash memory’ler izleniyor ve uzun süreli çalıştırılmıyor. düşük ısıdaki 19nm nand ve özel chipset’i ile, vector 150 hem okuma hem de yazma için 90,000 ıops (ınput/output operations per second, pronounced eye-ops) sunuyor. günlük kullanımda bu saniyede 500 mb sıkıştırılmış ya da sıkıştırılmamış veriyi okuma/yazma hızına denk geliyor.

    3. sandisk extreme ıı 240gb sata
    sandisk’in extreme serisi ssd’lerinin hedef kitlesi belli, hız tutkunları. uzun zamandır piyasayı flash teknolojili diskler ile tatminkâr kılan sandisk, başka bir üreticiden hafıza çipleri almak zorunda olmadıklarından ötürü yüksek hızlı ürünlerini mâkul fiyatlara sunabiliyor. marvel’in en yeni kontrollörünü, 88ss9187-bld2 kullanıyorlar. 88ss9187-bld2 ile kendi ürettikleri 19 nm mlc flash depolamayı birleştiren sandisk, 570,5 mb/sn hıza ulaşabiliyor. bu sürücünün fiyatı biraz yukarılarda olsa da, orta vadeli ve en hızlı çözümü arıyorsanız, almanız gereken ürün bu.

    2. samsung 840 evo 250gb 2.5-ınch sata
    bu ürünün fiyat/performans oranını geçmek çok ama çok zor. 840 pro ile neredeyse aynı seviyede performans gösterse de, fiyatı yarı yarıya daha uygun. piyasadan aynı derecede güvenilirlik yorumları alamamış olmasına rağmen, her türlü bilgisayara topyekün bir performans artışı sağlayacaktır. bu diskin özelliği kontrollör ile hafıza arasında ikinci seviye bir cache kullanarak iletişimi hızlandırması. bunu yapabilen diğer ssd’ler sandisk extreme ıı ve ııı serileri. fiyatı da düşünüyorsanız bu sürücü kesin kazanan.

    1. samsung 850 pro 256gb 2.5-ınch sata
    tüm piyasanın en iyi ssd’si samsung 850 pro serisi. diğer tüm orta seviye ssd’lerden daha yüksek hız ve güvenilirlik sunuyor. samsung, parçalarını (hafıza ve çip) kendi ürettiği için ssd’lerinde üst sınıf ürünleri sağlayabiliyor. örneklemek gerekirse, bu ssd samsung’un kendi ürünü olan tri-core çipi kullanarak yine kendi ürünü olan 21 nm flash hafızaya veri taşıyor. birinci sırada olmasının diğer nedeni ise bu cihazın piyasa tarafından kesin bir dille onaylanması. bir yıldan fazla bir süredir, samsung’un bu modeli inanılmaz derecede az başarısız yorum aldı ve buna paralel olarak da samsung neredeyse hiç firmware güncellemesi yayınlamadı. bu da yazılımın en başından düzgün şekilde planlandığını göstermekte. mükemmele en yakın, baş ağrısına en uzak ve performans merkezli bir ssd istiyorsanız samsung 850 pro ile bunu gerçekleştirebilirsiniz.
    orjinal yazının sahibi: elizabeth maartens
hesabın var mı? giriş yap