• b sınıfı ehliyetliler için en saçma tarafı şu:

    -şubat 2003'ten önce sigortanız yattıysa ve ehliyeti de bu tarihten önce aldıysanız, "tamam siz kamyonet kullanabilirsiniz" deniyor.

    -şubat 2003'ten önce sigortanız yatmadıysa veya ehliyetiniz bu tarihten önce alınmadıysa kamyonet kullanmak için kursa gidip, sınava giriyorsunuz.

    ulan ehliyet tarihi hadi bi derece, şubat 2003'ten önce sigorta primi yatırılması ile kamyonet kullanabilmek ne alaka?
  • bu belgeyi almak için kursa gideceğimi ve sınava gireceğimi falan zannediyordum. hatta bu kadar işin gücün arasında nasıl ederim diye kara kara düşünüyordum. az evvel aradığım kurs yetkilisi, ehliyet ve sigorta bilgilerimi sorduktan sonra sınavsız ve kurssuz alabileceğimi söyledi. nasıl sevindim bilemezsiniz.

    ehliyetimi 1996 tarihinde almıştım. o sorun değilmiş. 25 şubat 2003 tarihinden evvel ssk ya da bağkur girişiniz varsa ve ehliyetiniz bu tarihten evvel alınmaysa sadece bir harç ücreti ödeyerek alabiliyormuşsunuz. 100-150 tl bir masrafı varmış.

    ha bir de şunu söyleyeyim; bir ticari aracı, şirket adına alırsanız bu belge lazım geliyor. yani kendi adınıza ruhsat çıkartırsanız böyle bir belge lazım değil.
  • sürücünün kısaltılmış hali. src 1 ( uluslararası yolcu taşımacılığı ), src 2 ( yurtiçi yolcu taşımacılığı ), src 3 ( uluslararası yük taşımacılığı ), src 4 ( yurtiçi yük taşımacılığı ), src 5 ( tehlikeli madde taşımacılığı ) olmak üzere toplamda 5 adet src belgesi bulunmaktadır. karayoluyla yük ve yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılan ticari araçlarda çalışan şoförlerin, sürücü mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunludur.

    24 şubat 2003 tarihinden önce ehliyetini almış olan kişiler ehliyet türlerine göre sınavsız, eğitimsiz şekilde src belgesi alabiliyor. b sınıfı ehliyet sahipleri için bu tarihten önce en az bir gün sigorta primi ödemesinin yapılmış olma şartı var. diğer sınıflar için ise sigorta şartı yok. 24 şubat 2003 tarihinden sonra ehliyet alan kişiler ise eğitim alıp akabinde bakanlığın düzenlemiş olduğu sınavlara giriyorlar. sınavlar ehliyet sınavlarıyla hemen hemen aynı. bunlara ek olarak biraz araç bilgisi ( kamyon-tır hakkında ) ve almak istediğiniz src türüne göre gümrük mevzuatı da işin içine girebiliyor. src 5 türü belgeyi almak iste oldukça güç. kapsamı tehlikeli madde taşımacılığı olduğundan bu belge üzerinde bir hayli sıkmışlar işi. eğitim veren kurumlarda belli başlı özelliklerin olması gerekiyor. kısaca bu belge eğitimini herkes veremiyor.

    b sınıfı ehliyet sahipler muafiyet kapsamında sadece src 2 ( yurtiçi yolcu taşımacılığı ) ve src 4 ( yurtiçi yük taşımacılığı ) belgelerini alma şansına sahipler. diğer src türlerini ( src 1-3-5 ) almak için ise eğitim almak zorundalar. c ve d sınıfı sürücü belgesi sahipleri ise muafiyet ile src 2 ve src 3 belgesini alabiliyor. e sınıfı sürücü belgesi sahipleri ise muafiyet kapsamında src 1 ve src 3 belgelerini alabiliyorlar. burada önemli olan tarih 24.02.2003 tarihidir. ehliyetin alınış tarihi bu tarihten önce değilse kişi muafiyet kapsamında belge alamaz, mutlaka eğitim veren bir kurum yardımıyla belge almak zorundadır. ayrıca uluslararası belgeler ( src 1 ve 3 ) yurtiçi belgeleri ( src 2 ve 4 ) kapsamaktadır.

    günümüzde ulaştırma bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan denetimler ile yavaş yavaş cezalar kesilmeye başlanmıştır. 2012 itibarı ile işin içine polisin girecek olması ile çoğu sürücüyü ağır cezaların beklediğini söylemek isterim. sorusu olan sözlükçülerin mesaj kutumu yeşile boyamasını bekliyorum.
  • k2 yetki belgesi ne kadar saçma ve gereksiz ise src yetki belgesi o kadar gereksizdir. amaç taşımacılık yapanları kayıt altına alma , eğitim verme , standartı yükseltme olsada asıl amaç deli dumrul vergisini cebe indirmektir. eğitimsiz sınavsız harcı yatırarak belge alınabilmektedir. alan memnun satan memnun durumuna getirilmiştir şoförler. sınava gireceğime kursa gideceğime daha iyi ver parayı kurtul şeklinde düşünmektedirler.
    (bkz: koyun)
  • karayolları taşıma yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren veya gösterecek olan sürücülerin (taksi, otobüs, tır, ambulans...) ab uyum yasaları kapsamında alması zorunlu olan belgedir. dört sınıfı vardır.

    src 1: uluslararası yolcu taşımacılığı için
    src 2 şehirlerarası yolcu taşımacılığ için (yurtiçi)
    src 3: uluslararası kargo veya eşya taşımacılığı için
    src 4: şehirlerarası kargo veya eşya taşımacılığı (yurtiçi) için alınması gerekmektedir.

    yetki belgesi verilmiş kurumlarca eğitim ve ulaştırma bakanlığınca düzenlenen sınav sonucunda alma hakkı kazanılmaktadır.
    eğitim süresince trafik, motor, ilkyardım ve src 1-3 sınıfı için de gümrük dersleri görülmektedir.
  • src 2 ve src 4 belgelerinin her ikisini de komple olarak beleşe çalıştığım şirket aracılığı ile aldığım belgedir.
    artık hayallerini kurduğum kısa şasi otomatik vitesli vw transporter aracı alabilirim.
  • src 1-2-3-4 belgesi alabilmek için farklı derslerden oluşan 50 soruluk bir sınava tabi tutuluyorsunuz. en az 60 almak (30 doğru) gerekiyor. her ne kadar çıkmış sorulara bakarak sınavların geçilebileceği söylense de kursta dersleri takip etmenin yararı olacağını düşünüyorum.benim eğitim aldığım yerde, denetim olduğu için derslere girme zorunluluğu olduğu söylenmişti, on beş günlük eğitim boyunca ne gelen oldu ne giden o ayrı tabi.
  • sene oldu 2021 neden hala 2003 yılı ve öncesi şeklinde bir takıntı var anlamadım. her sene kademe kademe öne çekseler, minimum 15 yıl ehliyet tarzı bir koşul filan koysalar, dertsiz tasasız sınavsız gidip alsak olmuyor mu?
  • vatandaşımı acaba daha nasıl s.kertirim diye düşünüp ortaya çıkarılan yeni gelir kapısı. kesin yurt dışında, öropoda da vardır. bizde de şart olmuştur. kesin kesin.

    sınav kolay gibi gözükse de bilmedikten sonra geçilemeyebilir.
    bu arada kursta verdikleri kitabın arkasındaki soruların belki yüzde 20'si çıkıyordur. diğerlerini kendi g.tlerinden atıyorlar herhalde. internetteki çıkmış sorular da bi boka yaramıyor. bir de sınav sonrası videolu soru soruyorlar.

    bir de şansıma bu video çıkmıştı sınavda.. ilginçti
    https://www.youtube.com/watch?v=wxioyylyyqk&t
  • src-1 uluslararası yolcu taşımacılığı
    src-2 yurt içi yolcu taşımacılığı
    src-3 uluslararası yük ve eşya taşımacılığı
    src-4 yurt içi yük ve eşya taşımacığı
    yapacaklar için alınması gereken belgedir. ehliyet ile alakası yoktur. sınavları yazılı ve görsel olarak iki aşamalı olarak yapılır yazılıda 40 soru görselde 3 soru sorulur. 2003 öncesi b sınıfı ehliyeti olanlar src-2, src-4 e sınıfı ehliyeti olanlar src-1,src-3 sınavsız sadece bankaya para yatırarak src belgesi alabilirler.
hesabın var mı? giriş yap