• spider-man the new animated series, kisaca tnas, 2003 yilinda spider-man’in film haklarina sahip olan sony tarafindan yaratilmis spider-man 2003 veya mtv spider-man olarak da bilinen animasyon serisidir. mtv’de yayinlanmistir. toplamda 13 bolumdur.

    gunumuzde pek cok kisinin unuttugu ancak unutulmayi haketmemis bir yapimdir.

    marvel’in ultimate serilerinin zirve yaptigi bu yillarda ultimate spider-man serisinin bir adaptasyonunu yapmak isteyen sony, sam raimi’nin 2002 tarihli spider-man filminin gosterdigi buyuk basari sonucunda fikir degistirerek, -zaten genel olarak ultimate serisinden esinlenen- filmin devaminda yasanan olaylari anlatan ve daha cok genclere hitap eden bir eser yaratmaya karar verir. morgan gendel’in basyazar oldugu bir yazar ekibini gorevlendiren sony, donemin playstation 2 kulturune paralel olarak cizimlerde cgi (computer-generated imaginery) teknigini tercih eder.

    bu eserde yasanan olaylar spider-man filmini takip eder ancak sam raimi 2004 yilinda vizyona giren devam filmi spider-man 2’de kendi planlarini uygulamistir. bu nedenle icin tnas spider-man’in sequel’i sayilabilir ama spider-man 2’nin prequel’i degildir.

    --- spoiler ---

    hikaye 2002 spider-man filminin bittigi zaman araliginda baslar. peter parker empire state university’de natural science okumaktadir. mary jane watson ve harry osborn peter’in en yakin arkadaslaridir. tipki filmde oldugu gibi peter ve mary jane’in birbirlerine karsi yogun romantik hisleri olsa da hem peter’in orumcek kariyeri, hem de sonralari gazeteci ındira daimonji ile yakinlasmasi iliskilerinin baslamasina engel olur. harry ise babasi norman osborn'un olumunden sorumlu tuttugu spider-man'den nefret etmektedir ancak zamanla bu tutumunda yumusama gorulur.

    tipki spider-man the animated series’de oldugu gibi bu yapimda da peter’in sosyal ve duygusal hayati onemli bir yer tutar. peter’in orumcek kariyeri nedeniyle kisisel hayatinda yasadigi sikintilar, peter’in para kazanmak icin daily bugle’da calismak zorunda olmasi gibi spider-man hikayelerinde alisik oldugumuz temalar one cikar. dizinin universite bahcesi, peter ve harry’nin apartman dairesi, kampus gibi mekanlarda gecmesi bir genclik dizisi havasi yakalamasina destek olur. (hatirlatalim ki 2000 sonrasi genclik dizilerinin onculerinden the o.c. ve one tree hill 2003’te yayina girmistir.)

    onemli bir detay, -her biri icin olmasa da- villian’larin izleyenler tarafindan anlasilmasina olanak verilmesidir. bu konuda ne kadar basarili oldugu tartisilabilir elbette, ancak bunun sebebi muhtemelen bu eserin film ile ayni kusagi hedef almasidir.

    eserin hedef aldigi yas grubunun cocuklar olmadigi hikayenin ve illustration’in geneline bakildiginda cok net anlasiliyor. zaten mtv’de yayinlanmis olan bir diziden cocuklara hitap etmesini beklemek komik olur, ancak gerek hikayenin genel tonu, gerekse diyaloglar bu diziye hayli karanlik bir hava vermis.

    bu karanlik hava ozellikle spidey’nin dovus sahnelerinde iyice baskin hale geliyor. yeri gelindiginde rahatsiz edici seviyeye ulasan sahneler peter’in her zaman sorguladigi orumcek kimligi ile yasadigi ahlaki ikilemleri daha da guclu hale getiriyor.

    zaten bana soracak olursaniz tnas’in en cok fark yarattigi yer dovus sahnelerinin hardcore bir seviyede islenmis olmasi. tas’i geciyorum ama cocuklari hedef alan the spectacular spider-man’in analizinde* dovus sahnelerine hardcore demistik… tnas ise citayi bambaska bir seviyeye cikariyor.

    birkac ornek verelim:

    - spidey lizard ile savasmaktadir. orumcek lizard’i etkisiz hale getirmek icin hava asili tutmayi dener ancak lizard kendisini tutan orumcek agini keserek yuzlerce metreden yere duser ve curt connors bir damla gozyasi ile hayatini kaybeder. (okumus olanlar iyi bilirler ki bir villian’in olmesi spider-man cizgi romanlarinda 2000’lere kadar cok az rastlanmis seydir)

    - spider-man’i yakalayarak kafese koymak isteyen richard daimian bir kilic ustasi olan shikata’yi ise alir ancak patronu ile arasi bozulan shikata daimian’in kafasini keser. kesik kafa mj tarafindan bulunur. ayni bolumde shikata orumcek ile savasirken kilic orumcek’e saplanir ve savasin geri kalaninda kan kilicta durmaya devam eder.?

    - electro kiz arkadasini kendisine benzer gucler kazanmasi icin elektrige bogar. hikayenin geri kalaninda spidey electro’yu bir elektrik kutusuna hapsedip denize atarak öldürür. electro geri dondugunde orumcek bu sefer electro’yu ground’a (topraklama kablosu iceren cihaz) baglamak suretiyle öldürür.

    - kraven mj’i bogazindan bicaklar. spidey kraven’i hic dusunmeden bogazindan asarak öldürmeye tesebbus eder.

    - buna benzer orneklerin disinda savas sahnelerinde birilerinin olmesi, yaralanmasi, electrocute edilmesi veya agir dayak yemesi olagan seydir.

    bu eserle ilgili bazi bilgiler paylasacak olursak:

    - peter parker ve spider-man’i how ı met your mother’da barney stinson rolunde izledigimiz neil patrick harris genel olarak basarili bir sekilde seslendiriyor.

    - 2003 tarihli daredevil filminde kingpin’i oynayan michael clarke duncan bu yapimda kingpin’i seslendirmesi ve kingpin karakteri daredevil filmindeki kingpin portresi temel alinarak cizilmesi gercekten iyi bir hareket olmus. mcu’dan yillar once buna benzer bir simsek cakilmis miydi acaba?

    - orijinal story arc’tan tanidigimiz karakterler peter, harry, mj ve jjj’den ibaret. may hala’yi peter’in duvarinda goruyoruz ama hikayede yer almiyor. bunun sebebi mtv’nin sadece gencleri hedef almasi ve yasli karakterlere soguk bakmasi olmus.

    - harry osborn ne filmle (james franco) ne de cizgiroman ile benzerlik icermeyen sarisin, uzun boylu ve atletik bir karakter olarak resmedilmis. muhtemelen dizideki oscorp vurgusu, yani harry’nin zengin bir cocuk olarak buyumesini vurgulamak icin boyle bir tercihte bulunduklarini tahmin ediyorum. mary jane watson cizimi ise daha cok kirsten dunts’in ilk filmdeki hallerini hatirlatiyor. peter parker ve jjj ise bildigimiz gibi.

    - villian’lar arasinda kraven the hunter, lizard ve electro bildigimiz isimler ancak sadece lizard ve kraven ana hikayeye sadik bir sekilde yaratilmislar. turbo jet karakteri rocket racer’in, cheyenne ise black cat’in bir adaptasyonu izlenimi veriyor. bunun disindaki villian’lar sifirdan yaratilmis karakterler.

    - electro icin ayri bir parantez acmam gerekiyor cunku bu karakter muhtesem islenerek yaratilmis ve ovguyu kesinlikle hakediyor. bu karakterin gorsel illustrasyonu ise 2014 yapimi the amazing spider-man 2 filmindeki electro yorumuna cok benziyor. tasm2 yazarlari buradan ilham almis olabilirler mi?

    - dizideki swing sahnelerinde sam raimi etkisi gorulebildigini soylemek mumkundur.

    --- spoiler ---

    dizinin introsu: https://www.youtube.com/watch?v=1g8l0bbbij8

    dizi reytingleri iyi olsa da ne yazik ki mtv tarafindan kanaldaki diger programlar ile uyumsuz oldugu gerekcesiyle iptal edilmis. sezon finalinin bir cliffhanger ile bitmesi yazar ekibinin boyle bir gelismeyi beklemedigini dusunduruyor.

    2002 tarihli spider-man filminin credit'lerinde ve afislerinde kullanilan fontlarin playstation tarafindan satin alinarak playstation 3'un logosunda kullanildigini biliyorsunuz. playstation 2’nin konsol piyasasini domine ettigi bir donemde cikan bu diziden genel olarak uzun cut-scene’leri olan bir spider-man playstation oyunu havasi alinabilir.

    uzun lafin kisasi, tnas uzerinde emek harcanmis ve mutlaka izlenilmesi gereken bir dizidir. dizide kullanilan cgi teknigi bazi izleyenlerin ciddiye almasini zorlastirsa da, yapim sonrasinda filmin hikayesinin baska bir yone gitmesi sebebiyle arada kalmis bir hikaye olsa da kendi icinde guzel tatlar barindiran bir spider-man yapimidir. izlenmesi gerekir.

    (bkz: with great power comes great responsibility)
hesabın var mı? giriş yap