• bir filmde kullanılan müziklere verilen genel ad.
    iki türlüdür; score, bir bestekar tarafından o film için yapılmış genelde söz içermeyen enstrumental müziklere verilen addır.
    soundtrack ise bir müzik grubunun, veya çeşitli müzik gruplarının veya bir şarkıcının şarkılarının filmde kullanılmasına veriken addır.
    örnek vermek gerekirse, mission impossible 2 nin tom cruiselu albüm kapağı soundtrack, beyaz güvercinli* kapağı ise score dur.
  • bunun bir film için anlam ve önemi şu kısa, küçük ve şirin örnekle anlaşılabilir;
    "kitten vs two scary things" => http://www.youtube.com/watch?v=8-1f-cokxnu
  • "ne tarz muzik dinlersin" sorusuna cevap olarak verildiginde soran kisiyi oldukca sasirtmaktadir. niye ki? siniflandirma sorusu degil mi sordugun? illa ki klasik siniflandirma metoduyla muzik janri belirtmek durumunda olmadan bu sekilde de siniflandirilabilinir pekala. "en sevdigin muzik grubu" veya "en sevdigin muzisyen" diye yoneltilmedi sonucta soru.
    hangi grup, muzisyen takip edilirse edilsin albumlerindeki parcalar, sound tekrara girer. en temizi soundtrack takip etmektir. birbirinden farkli parcalar kesfetmenin mucizevi cozumu... hele ki zaten film izlemek cokca seviliyorsa. mis...
  • paraları peşin verildiği için "daha" kaliteli olduklarını düşünmeme sebep olan, filmler için yapılmış müzik türü.
  • bir müzik türü olmasa da dinlemekten çok zevk aldığım, birçok müzik dinleyicisinin arşivinde bir kategori olarak bulunan film müzikleridir. bunca yıldır kendisiyle ilgili anlayamadığım şey o müziği sevdiğimiz için mi dinliyoruz yoksa müziğin filmi izlerken verdiği hissiyatı veriyor diye mi. ya da sevdiğimiz bir filmin soundtrackini dinlerken aldığımız zevki eğer film kötü olsaydı da alabilecek miydik.

    soundtrack dinlemek kendi sesini duymak gibi aslında. gerçekte nasıl bir müzik olduğunu hiç bilemeyeceksin. hep normalden farklı gelecek sana hissiyatı.
  • bazen filmi film yapan bazen film hiçsizleştiren müziklerdir. anlar anlam katarlar; filmede görme duygusunun yanına en az onun kadar önemli olan dinleme duyusunu da katarak, sahnenin şiddettini artırırlar. bazen filmle bir olup görüntüyle beraber akarlar, kimi zaman görüntüyü peşleri sıra sürüklerler. doğru yerde giren doğru müzik bir sahnenin içinize ruhunuza işlemesine sebeb olur.

    günümüzde bazı yönetmenler bazı bestecilerle bir çift olmuş; kulağa ve göze aynı uyumda hitap etmektedirler. zira uyum yakalanmışken, beraber akabiliyorken, belki bu çiftler hiç hiç ayrılmamalı ve daim ettirmelidirler.
    (bkz: theo angelopoulos) ve (bkz: eleni karaindrou)
    (bkz: krzysztof kieslowski) ve (bkz: zbigniew preisner)
    (bkz: ferzan özpetek) ve (bkz: andrea guerra)
    (bkz: emir kusturica) ve (bkz: goran bregovic)

    bazı sountrack'ler vardır ki çok uzaklardan hiç bilmediğiniz müzikleri size getirir. belki hiç duymadığınız duyamayacağınız sizi alır götürür. (bkz: before the rain) (bkz: underground)

    klasik müzikle arası pek iyi olmayanların filmlerle tanıdığımız besteciler vardır. yaptığı her filmde bizi bizden alan;

    (bkz: michael nyman) (bkz: piano)
    (bkz: itzhak perlman) (bkz: schindlers list)
    (bkz: vangelis) (bkz: 1492 conquest of paradise)
  • genis bir soundtrack arsivi:
    http://www.filmmusic.com/

    film muzikleri lyric'leri:
    http://www.stlyrics.com/
  • nodame cantabile başlığından geliyorum ama walt disney dolaylarından buralara yönlenmiş olmam lazım. şudur sound track: http://www.youtube.com/watch?v=ntm48pwoxao (fantasia adlı inanılmaz çizgi filmin ikinci yarısının başında yer alıyor)
  • en iyi şarkılar mutlaka bir soundtrack de kullanılmıştır
  • hala cd satin alan ve bundan mutlu olan bir insan olarak, aldığım cdlerin büyük çoğunluğunu oluşturan müzik türü. kelimenin kendisi bile güzel: (bkz: soundtrack) *

    dinlemeye doyamadigim en birincisi de jim jarmusch'un (bkz: broken flowers) filminin ost'sidir. bu albümün icinde dinlemeye doyamadığım sarki ise benden size armagan:
    tell me now so i know
hesabın var mı? giriş yap