podcast sorunsalları

  • arkadaşlar selam. bilen bilir, hikaye anlatıcılığı biz anadolu insanında atadan gelir. yazıya geçirilmemiş yüzlerce hikayemiz var. bunlar gün geçtikçe yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
    diyarbakırda öğretmenlik yapan bir halam var. bu konunun üzerinde çalışmalar yapıyor şu anda. anadolu'da, özellikle de doğu tarafında anatılagelen hikayeleri ve masalları topluyor. bunu bir projeye dökmüş durumda. proje şöyle ilerleyecek, halam tanıdığı ve ulaşabildiği hikaye anlatıcılarına (özellikle kadınlara) ulaşacak. onlara hikaye anlattırıp ses kayıtlarını alacak. hikayeler kürtçe ve türkçe olacak. kürtçe anlatılan hikayelerin türkçe versiyonları da olacak. eğer beklenen ilgi gelirse anadolunun farklı köşelerine de eğileceğiz. özellikle iç ve güney anadolu'daki hikayeleri de derlemek istiyoruz. bu hikaye anlatıcılarına ulaşabilecek kapasitemiz var.

    şimdi gel gelelim işin proje kısmına. bu bir proje, neden? şimdi halam bu işten bir gelir elde etmeyi istiyor. ama tabii ki bu geliri kendisine saklama düşüncesi yok. bu hikaye anlatıcılığından gelen geliri, az bile olsa, kendi yaşadığı bölgeden başlayarak, başta kağıt toplayıcılarına ve geçim sıkıntısı yaşayanlara ulaştıracak. bu, bakdi bir yardım olmayacak tabii ki. eğer belli bir miktar gelirin üzerine çıkılabilirse, mekan kiralayıp, küçük yaştaki kağıt toplayıcısı çocuklara çeşitli eğitimler verecek. bu eğitimler, türkçe, edebiyat, tiyatro, sanat (müzik entrümanları) ve spor gibi alanlar olacak. bu eğitimleri gönüllü vermek isteyen hocalarımız da mevcut.

    sormak istediğim nokta ise burada başlıyor. ben bu işi podcaste dökmeyi düşündüm. spotify, youtube, soundcloud gibi alanlara yükleyelim diyoruz. ancak projenin ikinci aşamaya geçebilmesi için, yani nakdi bir akış sağlanabilmesi için en mantıklı yol ne olur? bunu bilmiyoruz. bu konuda yardım bekliyoruz.

    bu sorunsaldan cevap alamadığım takdirde, sorumu bşalığa da taşıyacağım. şimdiden teşekkürler.
  • türkiyede tahmini kaç kullanici podcast dinliyor, en yüksek dinlenen hesabin hit sayisi nedir türünden istatistiklere nasıl ulaşabilirim.