24 ocak 2020 elazığ depremi sorunsalları

  • ulan buraya anıda haber taşımanın nesi kötü? ilk sayfa sırf "sismograf götlü" entryleri ile dolu.
  • güneydoğu ve doğu anadolunun neredeyse tüm illerinde hissedildi. hatta haberlerde israil'de bile hissedildiği söyleniyor. bu kadar geniş bir bölgede etkili olmasının tek nedeni yüzeye yakın olması mı?
  • gençler, elazığ'da falan değilim, elazığ halkına da geçmiş olsun. ancak bunu hepimizin bilmesi iyi olur diye düşündüm. biliyorsunuz deprem dedenin de* bulunduğu kimi insanlar ben daha çocukken depremden korunmak için çeşitli yöntemler söylemişti. deprem öncesi önlemleri bir kenara alırsak, deprem anında masa altı, kapı eşiğinin arası gibi yerlere sığınmamızı söylemişlerdi.

    bugün kimi arkadaşlardan aksine masa altı ve kapı eşiği gibi şeylerin artık geçerli olmadığını duydum. söylediklerine göre masanın kenarında bir yere cenin pozisyonu aldığımızda tavan yıkılınca hayat üçgeni oluşturuyormuş.

    kafamda deli sorular. insanların kafası karışık ve bugün iktidar, kitle iletişim araçlarıyla bir kamu hizmeti olarak insanlara deprem anında ne yapacaklarına dair bilgi vermiyor (eskiden bu araçlar bu konuyla ilgili sık kullanılıyordu.). geçenki 26 eylül 2019 istanbul depremi bir, bu iki. ben çocuklara eğitim verildiğine dair bazı haberler gördüm*. çocuklara anlatmak iyi güzel de veliler ne yapacak abicim? çocuklar velilere mi anlatacak ne yapacağını? çocuksuz insanlara kim anlatacak?

    kısaca, son durum nedir? deprem olunca ne yapıyoruz / ne yapmıyoruz? ne tür yerlere sığınırsak hayatta kalma olasılığımız daha yüksektir? bu durumla ilgili son bilgiler nelerdir? kaynağınız, kaynak nedir?

    şimdiden iyi geceler sözlük ahalisi.
  • arama kurtarma çalışmaları bitti mi?.ılk katlara kadar inildi mi? marmara depreminde 20. gunde kurtarilanlar olmuştu. umarim kaderlerine terkedilenler yoktur. ayrica alevi köylerine ekipler gitmedi deniliyor bölgeden son durumu aktarabilecek kişiler cevaplayabilir mi?