• ilk topyekün savaş olarak kabul edilen 1. dünya savaşı sırasında cephedeki ingiliz askerlerinin nevrotik davranışlarına konulan teşhistir. battle fatigue ya da war neurosis de denir.

    babalar evlerine mahçup döndü her akşam
    harp içinde.
    anaların sütü kesildi,
    çocuklar ağladı,
    erkekler askere gitti.
    kadınlar bir deri bir kemik.
    harp içinde kızlar sarardı.

    savaşanlardansa
    ancak bir hatıra kaldı.*

    8 sene sonra edit: yücel yanıkdağ şarapnel şoku olarak çeviriyor, çok da iyi ediyor.
  • savaşın korkunç bir şey olduğunu bir kez daha gözler önüne seren bir olay.

    http://www.youtube.com/watch?v=ss1do0jc2ee
  • vietnam ve kore savaşında askerlerde oluşan bir psikolojik problem. kişinin anlık olarak kendini güvensiz ve ölmek üzere olarak hissetmesi.
  • 1. dünya savaşında yoğun top ateşi altında kalan piyadelerde görülen bir tür katatoni. sonradan diğer savaşlarda aynı semptomları gösteren askerler için de kullanılmıştır bu terim.
  • kurbanlarının görüntülerini izledikten sonra insana ne derdi varsa unutturan travmatik durum. insanoğlu aşağılıklığını savaşı aklederek göstermiştir şüphesiz.
  • askerlerin savaş sırasında kendini güvende hissetmemesi ve öleceğini düşünmesi sonucu ortaya çıkan psikolojik kişilik bozukluğudur.
  • sadece askeri bir sapka goren gaziyi azrail gormuse ceviren psikolojik hastalikmis.

    http://www.documentingreality.com/…ell-shock-19102/
  • gavurun soft language dediği olaya mükemmel bir örnektir bu tabirin zamanla geçirdiği değişim. george carlin abimiz bir güzel anlatıyor şurada işin aslını astarını.

    özetlemek gerekirse, savaşın etkilerine maruz kalan kişinin sinir sisteminin çökmesi veya çökme noktasına gelmesi gibi durumları ifade etmek için kullanılır. en başta shell shock olan kelime zamanla önce battle fatigue oluyor, daha sonra operational exhaustion halini alıyor ve son olarak posttraumatic stress disorder oluyor. george abimizin dikkat çekmeye çalıştığı nokta da bu, istenmeyen bir durumu ifade etmek için kullandığımız kelimeler zaman içerisinde gerçeklikten uzaklaşıp bir hece çorbası içinde kaybolup gidiyor. savaştan dönen askerlerin durumunu ifade etmek için "shell shock" kullanmak yerine post cart curt diye bir kelime uydurup alelade bir şeymiş gibi algılıyoruz.
  • shell shock'u en iyi anlatan fotoğraflardan biri: eyes of madness
hesabın var mı? giriş yap