• etrüsk mitolojisinde arz tanrıçasına verilen addır.
  • ½ paket yaş maya
    100 gr margarin
    2 ½ dl = 250 ml süt
    1 yumurta
    1 dl = 90 gr şeker
    2 fiske tuz
    2 fiske toz amonyak
    7 dl = 420 gr un
    üzeri için : yumurta
    içi :
    100 gr badem ezmesi
    3 yemek kaşığı süt
    200 ml krema
    pudra şekeri

    bir kapta mayayı ufala. yağı erit, sütü ekle ve 37°c ye gelmesini sağla. mayanın üzerine birazını dökerek mayayı erit. gerisini de dökerek, yumurta, şeker, tuz, amonyak ve unu kat. pürüzsüz bir hamur elde et. 30 dakika mayalandır. hamuru unlanmış bir zeminde tekrar yoğurarak, 10 eşit parçaya böl. her parçaya, tabanları düz olacak şekilde yuvarlak şekil ver. fırın tepsisine diz. 20 dakika üzeri örtülü şekilde mayalandır. çırpılmış yumurta sür ve 250°c de 10 dakika renk alana kadar kızart. hamurlar soğuduktan sonra tepelerinden kapak kes ve içlerini dikkatlice çıkar. çıkarılan içleri, rendelenmiş badem ezmesi ve süt ile karıştır. bu karışımı hamurlara doldur. kremayı sertleşene kadar çırp. sıkma torbası ile hamurlara doldur ve kapakları üzerlerine koyup pudra şekeri serp. kremalar hacmini yitirmeden tüketilmesi gerekir. kökeni katolik geleneklerine dayanan semla oruç zamanı bittiğinde yenen bir tatlı türü imiş. kral gustav vasa tarafından 16. yüzyılda isveç`e getirilen semla her sene büyük bir iştahla tüketilir.

    kaynak: http://yesiminsofrasi.blogspot.com/…8/02/semla.html
  • içindeki badem ezmesi sebebiyle tadından pek hoşlanmadığım ama görünüşüne bayıldığım tatlı.
  • mutfak kültürü zayıf olan isveç'in en önemli tatlısıdır. en lezzetlisini katrineholm'ün güzel bacıları yapar. yiyiniz yediriniz.
  • yerine göre güzel gelebilen, isveçlilerin kahvaltı tercihi de olabilen, güney insanına fazla abartılmış gelebilecek bir kuzey tatlısı/hamur işi.
  • isveç kralı adolf frederick'i 14 porsiyon yedikten sonra sindirim problemi yaşatıp öldüren tatlı.
  • her yıl şubat'ta yaptığım ve her seferinde muhteşem olan semla tarifim şöyledir, hiç düşünmeden direkt uygulayabilirsiniz (tatlıyı şekere boğmam, tam kararında). amma övdüm:

    evde sadece kendi ailenize yapıyorsanız bu ölçüler çok iyidir, daha kalabalık bir gruba yapacaksanız her şeyi iki ile çarpın. 5 büyük 10 küçük çörek çıkar bu tariften, benim ideal sayım ise 8;

    çörek için;
    - 1.5 bardak un, dümdüz beyaz geleneksel un, keçiboynuzu unuyla yapmayın lütfen.
    -1.5 yemek kaşığı instant maya, pakmaya kullanın
    -yarım yumurta, çırptıktan sonra yarısını kullanın diğer yarısıyla da omlet yaparsınız
    -3 yemek kaşığı şeker
    -1 yemek kaşığı dövülmüş kakule, bu ve badem ezmesi olmazsa tatlıyı yapamazsınız
    -1 silme çay kaşığı tuz
    -2 dolu yemek kaşığı tereyağı
    -yarım bardaktan biraz fazla süt, bir küçük kutu süt aşağıdaki madde ile buna yetiyor

    dolgusu için;
    -150 gr badem ezmesi, schluckwerder marzipan kullanıyorum, dışındaki çikolatayı bıçakla sıyırıp sadece içindeki ezme kısmını kullanıyorum. siz direkt badem ezmesi de alabilirsiniz, bu benim kolayıma geliyor.
    -çeyrek bardaktan biraz fazla süt

    kreması için;
    -1 paket krema
    -pudra şekeri

    yapılışı basit aslında sadece zaman alıyor:
    - tereyağını düşük ısıda eritip, çörek için kullanacağımız miktarda sütü ekliyoruz, çok sıcak olmayacak. bu karışıma mayayı da ekliyoruz.
    -diğer tarafta unun tamamına yakını, kakule, tuz ve şekeri karıştırıp ortasına çukur açıyoruz. sütlü karışımı ve yumurtayı bu çukura ekliyoruz. 5dk yoğuruyoruz, eline yapışmayacak ama kuru da olmayacak. 30dk üstünü kapatıyoruz, yükselsin.
    -sonra tekrar biraz yoğuruyoruz, çok yapışkansa biraz un ekleyebiliriz ama çok az. sonra 8e ayırıp beze yapıyoruz. yine üstünü kapatıyoruz mutfak havlusuyla bu sefer 40dk yükseliyor.
    -sonrasında 180 derece fırında renkleri kahverengi olana kadar pişiriyoruz. süresi tamamen fırınınıza bağlı, 8dk'da da olabiliyor 15 dk'da da. yüksek ısıda yaparsanız dışı yanar içi pişmez, 180 dereceden fazla kullanmayın. sürekli kontrol edin kısa zamanda pişiyor.
    -çörekler pişip soğuduktan sonra en üst kısımlarını tatlımıza kapak şeklinde koyabilmek için enlemesine kesiyoruz. altta kalan büyük kısmın da içindeki hamurun bir kısmını parmaklarımızla çıkarıyoruz ve bir kaseye alıyoruz. elimizde ortası havuz şeklinde boş kalmış çörekler kalıyor.
    -marzipandan çıkan badem ezmesini rendeliyoruz ve çöreklerin içinden çıkardığımız hamurlara ekliyoruz. üstlerine kalan sütü döküp, hepsini beraberce ezerek bir harç oluşturuyoruz. çok sulu olmaması lazım, macun kıvamında olacak, sütü kontrollü döküyoruz.
    -en son kremayı çırpıyoruz ve pudra şekeriyle tatlandırıyoruz. pudra şekeri miktarı size kalmış, tatlı aşırı şekerli olmadığından kremayı biraz şekerli tutabiliriz güzel oluyor. tadarak güzel bir oran yakalayabilirsiniz.
    -ve son olarak hazırladığımız macunu çöreklerdeki boş havuza pay ediyoruz, sonra bütün çöreğin üstünü kaplayacak kadar bolca krema koyuyoruz - ne kadar çok krema o kadar iyi, en sonunda en tepeye ilk başta kestiğimiz küçük şapkayı koyuyoruz. süslemek için biraz pudra şekeri ve tatlımız hazııır.

    afiyet olsun =)
  • özellikle bugün isveçlilerin fettisdag'da tüketdiği kremalı bademli hamurişi.
  • esas gunu bu sene icin 21 subat olan, bu gunlerde isvec'in tum pastanelerini doldurmaya baslamis olan pasta.

    http://www.gizemakkan.com/…eleneksel-isvec-pastasi/
  • finler'in "laskiaispulla" dedigi cörek. kremanin yani sira istege göre ortasina recel de konur.
hesabın var mı? giriş yap