• cola turka vs. gibi ürünlerin içinde doğal olmayan yollarla üretilen bir çeşit şeker daha var, nişasta bazlı şeker deniyor buna. bir bakalım nasıl etkiliyor şeker pancarını:

    1 kg. nişasta bazlı şeker, 400 ton şeker pancarından üretilen doğal şekere tekabül ediyor. daha kolay ve çok elde edildiğinden türkiye bunu ithal etme yoluna gidiyor. ayrıca nbş, insan sağlığını da tehdit eden bir ürün. şeker hastalarının tüketmemesi gerekiyor, ölümler meydana gelebiliyor. ab ülkelerinde nbş kullanım ya da ticaret oranı 2% iken türkiye'de 15%. bu durumda ithal kaçınılmaz hale geliyor. sonra ne oluyor? şeker üretimi açısından iklim ve toprak şartlarının cömert davrandığı canım ülkemizde 2.000.000 (yazıyla iki milyon) dönüm arazide şeker pancarı ekilemez hale geliyor. bu da 200.000 (yazıyla iki yüz bin) çiftçi ailesinin işsiz/aç kalmasına, işgücü ortalamasına vurulduğunda da yaklaşık 600.000 (yazıyla altı yüz bin) insanın işsiz kalmasına sebep oluyor.

    acı ama gerçek anasını satayım.
  • şeker üretiminde hammadde olarak kullanılmasının yanında susam sokağı'nda bir şarkıya da konu olmuştur.
    "şeker şeker şeker şeker pancarı" gibi sözlere sahipti yanlış hatırlamıyorsam (şekerlerin ilk e'leri uzatılarak okunacak).

    12 yıl sonra gelen edit: sözler "pancar pancar pancar şeker pancarı" şeklindeymiş, bilgilendirme için teşekkürler bendeseni.
  • harika bir seydir alip tencerede kaynatip baska herhangi bir hazirlanma gerekmeksizin soyup afiyetle yiyebilirsiniz pek lezetlidir ve malum tatlidir kaynarkende guzel kokar bugun yaptim su an bu entry yi yazarken yiyorumda mesela
  • orta karadeniz'de çükündürük denilen bitki.
  • şöyle bir şey bilmem dikkatinizi çeker mi?
    taaaa 2006 da yazılmış, ancak yakın zamanda üreticiler seslerini yükselteceğinden [ki ben örgütlüyorum bunu, evet] gündeme sık sık gelmesi kaçınılmaz olacaktır.

    ahanda bi göz atıverin be.

    bu başı
    "pancardan 2 milyon ton şeker üretiyoruz

    tarımsal sanayinin itici gücü durumundaki şekerin türkiye'nin ve üreticinin sosyo-ekonomik durumunu iyileştiren bir sanayi bitkisi olduğu belirtilirken, yılda 15 milyon ton civarında elde edilen pancardan 2 milyon ton şeker üretiliyor. türkiye'deki şeker üretiminin sürdürülebilirliğini hedefleyen pankobirlik ise enerji tarımına ilişkin çalışmalarıyla da dikkat çekiyor.

    türkiye'de, ham maddesini şeker pancarının oluşturduğu ``şeker sanayi'' tarıma dayalı sanayilerin öncülerinden biri durumunda bulunuyor. türkiye'de şeker pancarı ekim alanları, diğer toplam tarım alanlarıyla karşılaştırıldığında, toplam orman ve tarım alanının yüzde 1,60'ını, tarım alanlarının 1,81'ini, işlenen tarla alanının 1,70'ini, ekilen tarla alanının yüzde 2,30'unu ve fiilen sulanan alanların ise yüzde 9,50'sini oluşturuyor. şeker pancarı tarımı ile türkiye'nin 64 ilinde, 6 bin 206 köyde, 348 bin 237 çiftçi ailesi geçimini sağlıyor. türkiye'de bir yılda 228 pancar bölge şefliği denetiminde, 580 alım merkezi yoluyla, 3 milyon 284 bin 369 dekar alanda pancar ekimi yapılırken, 15 milyon ton elde edilen pancardan 2 milyon ton şeker üretiliyor. tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda türkiye'nin sosyo-ekonomik yapısı açısından şeker pancarının sağladığı katma değer ile diğer ürünlere göre önde yer aldığına dikkat çekiliyor. "

    bu sonu
    "............................
    konuya stratejik açıdan yaklaştığımızda ise, petrolde büyük oranda dışa bağımlı olan ülkemizin, biyoyakıt üretimini bir başka ifade ile "enerji tarımı"nı ekonomiye katkı sağlayacak bir fırsat olarak değerlendirmesi hususudur. çünkü ülkemiz sahip olduğu tarımsal avantajlarıyla bölgesinde söz sahibi olabilecektir. geçtiğimiz kış rus doğalgazının ukrayna üzerinden avrupa'ya naklinde çıkan problemler, dışa bağımlılığın ne anlama geldiğini göstermesi açısından önemlidir.

    bu konuda birliğimizin yaptığı çalışmalara da kısaca değinmek istiyorum; kendi alanında öncü kuruluş olan ve türkiye'de ilklere imza atan birliğimiz, tüm dünyada üretimi desteklenen ve kullanımı her geçen gün artan biyoyakıtlarla ilgili gelişmeleri yakından takip etmektedir. 2003 yılından bu yana yürüttüğümüz biyoetanol üretimi çalışmalarında son aşamaya gelinmiştir. yaklaşık üç yıl boyunca devam eden çalışmalarımız neticesinde şeker pancarını hammadde olarak kullanan, ülkemizin en büyük etanol tesisini bu yılsonu itibarıyla çumra şeker fabrikamız bünyesinde faaliyete geçireceğiz.

    biyodizel üretimi ile ilgili çalışmalarımızda yoğun olarak devam etmektedir. birliğimiz pancar münavebe alanlarında ülkemiz iklim koşullarına uygun kanola çeşidinin tespiti amacıyla denemeler kurmakta ve yatırım konusundaki araştırmalarını sürdürmektedir.

    ülkemiz açısından şeker fabrikaları bu özellikleri yanında, ekonomiye ve istihdama olan katkıları nedeniyle, tüm dünyada desteklendiği gibi ülkemizde de mutlaka desteklenmesi ve yaşatılması gereken tarımsal sanayi kuruluşlarıdır. gelinen noktada gerekli yatırımların vakit geçirilmeden yapılarak kamu şeker fabrikalarının rehabilite edilmesi ve şeker ile beraber yakıt alkolü üretimi yapacak şekilde planlanması, sektörün devamlılığı bakımından önemsenmelidir.

    şeker fabrikalarının en çok parayı verene özelleştirilmesi yerine, proje geliştirme karşılığında üreticilere ve onun temsilcisi kooperatiflere şartlı işletme devri seçeneğinin değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. "

    http://www.sendika.org/yazi.php?yazi_no=7784
  • cesitli yorelerde çükündür adiyla ifade edilir
  • öss'nin bi dönem, tartışmasız, nerde üretilir sorusunun öznesi.
    (bkz: cehennemin dibinde)
  • kastamonu yöresinde (bkz: çükündür).
  • susam sokağı aracılığıyla tanıştığım, şarkısının sözlerinin "pancar paancar paancaar şekeer pancarıı" şeklinde olduğunu hatırladığım ama emin olmadığım tarım ürünü. bu şarkının söylendiği esnada, kamyon dolusu pancar görüntüleri olduğunu, ve şeker pancarı konusunda öğretici bir klibi olduğunu da anımsıyor ve tahmin ediyorum. dünyadaki en tatlı en lezzetli şey olduğunu hayal ederdim. hansel ile gretel için şeker evi ne ise, benim için de şeker pancarı kamyonu o idi. içinde yüzmek isterdim.
  • tüm cocuklugum boyunca "pancar" adını duyunca aklıma o kırmızı garip turpsal bitki geldigi ici, asla gözümde canlandıramadıgım, "ulan nasıl sekerin hammaddesi o olur" dedigim, adı igrenc ve itici olan bitki. *
hesabın var mı? giriş yap