• self contained underwater breathing apparatus
  • dalış ekipmanlarının en onemli parcasi olan regülatöre cousteau ve arkadaşları aqualung (su akciğeri) ismini takmıştır ve bu isim amerika'da da yayilmaya başlamıştır. zamanla bu isim dalis ekipmanlarinin butunu icin kullanılmaya da başlamıştır. ama amerika'lıların kolay okunan ve anlamlı bir kelimeymiş gibi görünen kısaltma yaratma hastalığı olduğu için (bkz: radar) (bkz: laser) scuba kelimesini bulmuşlardır ve ne yazık ki bütün dünya da bu kelimeyi benimsemiştir.
  • insanın kendine yapışanı giymesidir.
  • dün rüyamda savaş çıkmış gördüm, herifin biri bazuka ile helikopteri vurdu. herkes panik halinde sağa sola koşuşturuyor...

    ben ise ''ulan inşallah denize doğru düşer de helikopter, batık dalışı yaparız'' diye heyecanla havaya bakıyorum.

    işte böyle bir tutkudur bu meret.
  • karada ve su üstünde yaptığınız hiç bir artistliği kaldırmayan su altı sporu.
    eğer dalmaya karar verdiyseniz tüm egoları, patronluğu falan su üzerinde bırakmaya hazırlıklı olun zira aşağıda sizin amirinizin kayıtsız şartsız her dediğine uymak zorunda kalacaksınız.
    su altında hem kendinizden hem buddynizin hayatından sorumlusunuzdur.
    ayrıca dalış esnasında uyuacağınız talimatlar sesli degil tamamen hareketlerle olduğu için hayal gücünüzü fazladan olaya dahil edip kendi kendinize el hareketleri oluşturamazsınız.
    ekip başı genelde üç ve iki yıldızlı eğitmenlerden olur ki o da su altında aşağı yukarı ceo'ya eştir.
    dalış sporu genelde ilk yatırım maliyeti açısından biraz pahalı olsa da malzemeleri iyi korursanız uzun yıllar size su altinda eşlik eder.
    ilk etapta maske ki bildiğin deniz gözlüğüdür ama maske denir, profesyonel tarzda palet ve patiktir.
    bc denen tüpün bağlandığı ve yüzerlik sağlayan yelek ve ahtapot denen hava regülatörü'nü eğer dalışa baş koyarsanız almakta fayda vardır.
    dalış kıyafetine gelince bir adet shorty yani şort şeklinde tulum bir tanede soğuk sular icin içi proplen kaplı kıyafet gerekir.
    piyasada bir çok marka vardır bu amaçla.
    dalış esnasında kıyafetleriniz olmasa bile bulunduğunuz okul sizin bedeninize göre bir dalış kıyafeti ve bc ayarlayabilir.
    ege denizi özellikle tektonik kıyıları açısından dalışa hem uygun hem keyiflidir.
    türkiyede padi ve cmas adlı iki kuruluş dalış sertifikasi verir. padi amerikan sistemidir, cmas avrupada kaptan custo tarafından geliştirilen sistemdir.
    padi'yi turkiye su altı federasyonu kabul etmez o yuzden cmas 'da alsaniz iyi olur.
    fakat padi tüm dünyada geçerli olduğundan ve özellikle bu kursu alıp yıldızı olan gençlere amerikada üniversitelerden burs alma şansı doğurur.
    aşağıda ne yapılır, acikacasi sadece gezer ve hiç bir doğal güzelliğe dokunmazsiniz.
    ha bu size ne kazandırır açıkçası aşağıdaki dinginlik pek yukarıda yok ve egolarda yukarıda kaldığı için ve yukarıda sorumluluk sahanız istediğiniz kişilerle sınırlı olmasına rağmen aşağıda buddy ve kendinizden sorumlu olursunuz.
    her ondört yaşını dolduran insan dalış sporuna başlayabilir, keyifli dalışar.
  • " kendi üzerinde taşınabilen sualtında soluma aygıtı" nın ingilizcesinin kısaltılmış hali..
    (self contained underwater breathing apparatus)

    dalış sporunu kolaylaştıran bir buluştur..
  • denizlerin babası, yüce şahıs, rahmetli kişi jacques yves custo tarafından icad edilmiş olup çok faydalı bir dalış ekipmanı ve yöntemidir.
  • ayrica bu aletle dalisa verilen isim.
  • bazen çevremdeki insanları kırmayıp aletli dalışa bir taraflara gidiyorum. (ben gelmeyince kırılıyorlar, öyle bir adamım.) her seferinde scubadan biraz daha soğuduğumu üzülerek farkediyorum. çok izole edilmiş bir hareketler bütünü bu scuba. otoyolda araba ile gidip yolun sağında solundaki doğayı seyretmeye benzetiyorum. nasıl ki trafiğin kuralları ve otoyolların sınırları var ve arabanız bu otoyolların sınırlarına göre dizayn edilmiş, scuba da suyun ağırlığına, metalin dayanıklılığına ve gazların karakterine takılmış. arabamızın tekerlekleri asfalt yollara göre dizayn edilmiş ve yüksek hızlara çıkıyor burada ama dağlık taşlık bir yerde gidince kısa sürede bozuluyor, karakteristik özelliklerini kaybediyor. aynı şekilde arabamızın altı fazla hava girmesin diye alçak ama dağda taşta altı vuruyor ve zarar görüyor. sonuçta yollar var, yer değiştireceğimiz zaman yollara çıkıyoruz, dağdan taştan, istediğimiz yoldan gidemiyoruz. scubada da insan önce kendine bir yol çiziyor, "şu derinliğe ineceğiz, şu kadar kalacağız, şu reeften dönüp buraya geleceğiz" şeklinde plan yapıyor. nasıl ki a şehrinden b şehrine gideceğimiz yolu öncesinde kafamızda çizmek durumundayız, ya da zaten bir tane yol var, scubada da yollar ve mecralar sınırlı.

    neden dalıyoruz?

    insanoğlu olarak bir şeylerden hoşnutsusuz baba, bize batan bir şey var. hayatta olduğumuz yerde hiçbir zaman mutlu değiliz ve bizi sıkanın ne olduğunu bilsek zaten dalışı, arıza futbol taraftarlığını, model uçakçılığı vs tüm bu hobi şeklinde karşımıza çıkan hezeyanları bir tarafa atacağız. ama bize batanın ne olduğunu tam bilmiyoruz ve bu bizi insan yapan unsurlardan biri. bunu anlamak için birbirimizi öldürüyoruz, sömürüyoruz. bu yolda ilerlemek için "kural, yasa, anane" denen şeyleri icat etmişiz, insanatın içinde yaşamak için kurallarımız var ve onlara uymazsanız adamı yaşatmazlar. ama işte şimdi bu kurallardan kaçalım diye dalmaya geldik ve karşımızda yine kurallar: scuba kuralları.. ne iş?

    bu yüzden işte biraz kuralsızlık canımız çekiyor, bu yüzden 40 metrelere nefesi ile dalıp daha bir kuralsız yaşayan insanların yanında bile sadece 10 metreye dalabilip aynı adrenalin ve kuralsızlığı yaşayan kişiyi scuba yapan kişiden daha özgür adlediyoruz.
  • bir süre sonra yeryüzünün size sıkıcı görüneceği ve sürekli su altına geri dönme isteği yaratan aktivite. tatil yörelerinde 5 dakikalık eğitimle 5-10 metreye yapılanı ağza bir parmak bal çalmak gibidir. ancak iyi bir eğitim sonrası kontrolün biraz daha sizde olduğu ve 20 metrenin altında, inmenize değecek kadar vakit geçirdiğiniz dalışlardan sonra zevkine varılır. bodrum, kaş ve tabii ki saros türkiye'nin sualtı canlıları yönünden nispeten zengin dalış alanlarıdır. dalmadan önce balık türleri, neye benzedikleri ve ne sıklıkla görüldükleri hakkında bilgi edinilirse keyif katlanacaktır. her dalgıcın hayali ise kızıldenizin sularında köpekbalıkları ve rengarenk balık sürüleriyle sıcacık sulardır pek tabii.. aletli dalışın suniliği, o kadar tüp vs edevatının ağırlığı, balık kaçıran köpüklerinden dolayı istediği hazzı bulamayan ve nefesine güvenenleri serbest dalış başlığına yönlendirir, diğerlerine scuba'yla uzun ve keyifli dalışlar dileriz.
hesabın var mı? giriş yap