• yararları saymakla bitmez. saymayı bir denersek;

    *mikroorganizmalar (antiviral, antifungal, antiprotozoon, antiparazitik ve antibakteriyal ) üzerine antibiyotik etkiye sahiptir. özellikle mantarlara karşı çok etkilidir. çiğ olarak veya yağı kullanılır.

    *antiseptik özelliği vardır. crotonaldehy de sarımsaktaki değerli bir iç antiseptik görevi gören bakterisittir. grip, nezle, ses kısıklığı, astım rahatsızlıklarına iyi gelir. terleticidir, ateş düşürülmesine yardım eder.

    *bademcik enfeksiyonlarında; 1 yemek kaşığı bal içerisine, 1 diş sarımsak doğranır ve yavaş yavaş yutulur.

    *öksürük ve bronşitte; kıyılmış bir diş sarımsağı, yarım litre süt ile 15 dk. kaynatılır günde iki fincan içilir. yada; yeteri kadar sarımsak koyun sütü ile haşlanır, tereyağı ile pişirilir, bal ilave edilerek macun haline getirilir, birer kaşık yutulur.

    *romatizma ve eklem iltihaplarında şikayetleri azaltır.

    *bağışıklık sistemini güçlendirici ve hücre koruyucudur. (afrika'daki aids'li çocukların ölüm nedeni sayılan kriptokok'ların neden olduğu menenjit, çin'de sarımsak kullanılarak tedavi edilebiliyor. abd'de erişkin aids'li hastalarda görülen yemek borusu, boğaz, ağız enfeksiyonlarına neden olan kandida grubu mikroorganizmalarda sarımsağa karşı savunmasızdır.) çiğ olarak veya yağı kullanılır.

    *kanserle mücadele eden interferonun üremesini sağlar.yapılan araştırmalar sonunda sarımsak tozunun yiyecek ve içeceklerde katkı maddesi olarak bulunan nitratların, n-nitrozoaminler gibi vücutta kanser yapan bileşiklere dönüşmesini engellediğini, sarımsağın yapısındaki allisinin tümör gelişmini engellediğini; radyasyon nedeniyle oluşabilen kanserler üzerinde de etkisi olduğu saptandı. düzenli kullanımının barsak kanserleri üzerinde önleyici etkisi olduğu savunulmaktadır. bütün bu antikanser etkilerde sarımsağın güçlendirdiği bağışıklık sisteminin rol oynadığı düşünülmektedir. sarımsağın yapısındaki selenyum ve kükürtte bu etkiye katkıda bulunmaktadır.

    *kardiyovasküler güçlendiricidir. serum kolesterol seviyesini ve trigliserit oranını düşürür ve hdl/ldl oranını düzeltir.

    *trombositlerin damar içinde pıhtılaşmasını engelleyen etkisiyle, damar tıkanıklıklarından kaynaklanan rahatsızlıklara karşı, hem koruyucu hemde tedavi edici rolü vardır. çiğ olarak veya yağı kullanılır.

    *tansiyon düşürücüdür.
    -250 gr. sarımsak, 6 tane limon suyunu cam kavanozda bir hafta bekletilir, öğlen yemeğinden önce 1 çay bardağı ılık suya 1 çay kaşığı koyulup içilir. 15 kaşığa kadar arttırılır. sonra 1'er eksiltilir, 1 kaşığa indirilir. yılda 3 kez tekrarlanır. (kolesterol içinde kullanılır)
    -6 diş sarımsak havanda dövülür. bir kahve fincanı votka içinde bir hafta bekletilir, sonra uygun bir şişeye süzülür. her gün yarım kahve fincanı suya 10 damla damlatılarak içilir.

    *astım içinde yukarıdaki hazırlanan karışımdan her gün 1 kesme şeker üstüne, 10 damla damlatılarak yenilmesi faydalıdır.
    -200gr. sarımsağı 400 cl suyun içinde kaynatılır. kaynattıktan sonra sarımsak sıkılır, aynı ölçüde şeker eklenir. hazırlanan şurubun ağzı sıkıca kapatılır. her gün yemeklerden önce 3 çorba kaşığı alınır.

    *kan şekerini düşürür. sarımsağın etken maddelerinden allicin önemli derecede hipoglisemik etki gösterir. çiğ olarak veya yağı kullanılır.

    *midedeki yanma, gastrit ve mide iltihaplarına iyi gelir. hazmı kolaylaştırır. iştah açıcıdır.
    sindirim enzimlerinin akışını uyarır ve vücuttan deri yoluyla toksinlerin atılmasını sağlar.

    *böbrek taşlarının düşürülmesine yardım eder.

    *kabızlığı giderir. yetişkin insanlarda barsak parazitlerini düşürür.
    -500 gr sarımsağı ezip 1 litre kaynar suya atılır 1 saat kadar bekletilir, 1 kg şeker ilave edilir. 3 hafta boyunca her sabah aç karnına 2-3 kaşık içilir.

    *kulak ağrısında; zeytinyağında ısıtılmış sarımsağı süzüp soğuttuktan sonra ağrıyan kulağa konur.

    *histeride, hastaya ezilmiş sarımsak koklatılır.

    *her gün yenilen bir diş sarımsak gözdeki kılcal damarları açar daha iyi görmeyi sağlar.

    *yara ve çıbanlarda; -sarımsak suyu kullanılır
    -yaraları dezenfekte etmek için 10 gün boyunca 30gr. kesilmiş sarımsağı ezerek oluşturulan karışım kullanılır.

    *erkekler için afrodizyaktır.

    *siğil ve nasırlarda ; bir baş sarımsak yağlı kağıda sarılarak pişirilir. birkaç gün bekletildikten sonra kullanılır. nasır veya siğili olgunlaştırıp, kökünden sökülmesine yardımcı olur.

    *ergenlik sivilcelerinde, arpacıkta; günde birkaç kez sürülür.

    *zehirlenmelerde; yılan, akrep sokması, kuduz köpek ısırmalarına karşı sarımsak faydalıdır. sarımsağın yapısında ki bazı kükürt bileşikleri ağır metallere (kurşun, civa, kadmiyum, arsenik) ve gıda katkılarına, gıda boyalarına, koruyucu ve tatlandırıcılarına bağlanarak onları zararsız hale getirerek koruyuculuk sağlar.

    *saçkıran ve uyuzda kullanılır.

    *saç dökülmesinde; 1 baş sarımsak ayıklanır. 1 fincan zeytinyağında sarımsaklar kavrulur. bu yağ süzülüp saç diplerine sürülür. mümkünse 3 gün yıkanmaz bir ay boyunca 2-3 kez svı saçlara sürülür ve 5-6 saat sonra yıkanır. (bu karışımın sebep olabileceği basuru engellemek için, hıyar, marul, veya ebegümeci tohumlarıyla beraber kullanılır.)

    saçların beyazlamasında sürekli kullanımın (40 gün günde 1 diş) etkisi vardır.

    sarımsak yağı-su karışımı tarım ürünlerini zararlı böceklere karşı korur.

    tavsiye edilen genel kullanım

    *kış aylarında gülsuyu ile yenilmeli

    * taze sarımsaktan elde edilen ve kokusu giderilmiş olan sarımsak yağıda kullanılabilir.

    *çiğ olarak yendiğinde, ünlü kokusunu veren allisin bileşiği pişirmeyle bozulur ama bu sarımsağın antibiyotik etkisini kaybetmesine de neden olur.

    *sarımsak suyu yeşil sarımsak yapraklarının sıkılması ile elde edilir.

    *yedikten sonra ağız kokusunu gidermek için; önlem olarak küçük parçalar halinde suyla yutulur, birkaç kahve çekirdeği veya karanfil çiğnenir. ayrıca eczanelerden de hulasası (hapı) temin edilebilir.
  • tansiyonu düzenler, düşürmez. yani düşük tansiyon varsa yükseltir, yüksek tansiyon varsa düşürür. intelligent bir olay.
  • dünya üzerindeki hiçbir koku bu meredin yemeğin içinde pişerken yaydığı koku kadar güzel, iştah açıcı, çekici, kışkırtıcı* olamaz. kafamı tencereye sokasım geliyo lan. ama sokmasam daha iyi tabi.
  • sevgili sarımsak,
    aklım erdiğinden, kendi tercihlerimi yapmaya başladığımdan beri severek tükettiğim bir sebzesin (misin) ama ne ketenperecisin sen arkadaş.. içine girdiğin her şeyi güzelleştiriyorsun ok, mezelere, ete, tavuğa hatta balığa bile yakışıyorsun tamam, en boktan sağlıklı sebze yemeğinin üzerine bile seninle sevişmiş yoğurt dökmek onu lezazet küpü haline getiriyor evet fakat koku yayılımın nasıl işliyor senin güzel insan? bir tencere yemeğe bir diş katam dedim bugün. mimari olarak tam "sarhoşken kendini duvarlara geçirmelik" bir evde ikamet etmekteyim ben canım efendim. mutfaktan çıkınca sol yap, tekrar sol yap, kısa bir koridor kat et, sağ yap, uzun koridor aş, sola dön, odama gir. yemeğe eser miktarda aroma kattın da bütün kokun taa benim odama nasıl sindi lan?! odaya girince oy kayseriiii vay serseriii diye crazy dance'e durasım geliyor.. glade, you're the best, fuck the rest darling..
  • anavatanı hindistan olan mutfağımızdan eksik etmediğimiz sarmısağın tarihi insanlık kadar eskidir. tarihin ilk çağlarında sümerler'in sarımsağı bildikleri ve ilaç olarak kullandıkları elde edilen arkeolojik kayıtlardan anlaşılıyor. eski mısırlılar'ın da sarımsağı yediklerini ve ilaç olarak kullandıklarını biliyoruz. tarihi kayıtlardan gizek piramidi'ni yaptıran firavun keops'un (iv. hanedan) inşaat sırasında işçilere bol miktarda sarımsak yedirdiğini öğreniyoruz.

    sarımsağı israil oğulları mısır'dan filistin'e getirdiler. oradan anadolu ve iyonya'ya yayıldı. bu kıymetli nebat ancak haçlı seferleri sırasında ilk defa fransa'ya getirildi. ve avrupa bu suretle sarımsağı öğrenebildi. sarmısak bugün dünyanın her tarafında yetiştirilmektedir.

    boyu 70 cm bulur. temmuz ve ağustos aylarında çiçek açar.

    sarmısak a,b1 b2,pp ve c vitaminleri ihtiva etmektedir. bileşiminde allicin ve diallyldisulfid adlı iki aktif bulunmaktadır.

    sarımsaktaki kötü koku ihtiva ettiği kükürtten ileri gelmektedir. bu kokuyu gidermek için sarmısak yedikten sonra bir avuç maydanoz veya bir kahve tanesi çiğnenir.

    sarımsağın ihtiva ettiği yağ (oleum allicine) 1944 senesinde j. cavallito ve j. bailey adlı iki bilim adamı tarafından keşfedilmiştir. bu iki bilim adamı elde ettikleri yağa allicin (06 h 10 os 2) adını verdiler. bu yağ öyle kıymetli bir devadır ki, 1 miligramı 15 oe penisilinin aktivitesine eşittir.

    bugün dünyada en fazla sarmısak yenen ülkeler ararında bulgaristan ilk sırada alıyor. bulgaristan'da kanser ve damar sertliğinden ölenleri sayısı avrupa'ya nazaran 6-7 misli düşük. tek sebep var: sarmısak.

    isveçli çocuklar okula giderken sarmısak yiyor.* zira sarımsağın çocukları çocuk felcine karşı da koruduğu anlaşıldı.

    faydaları:

    1 - ölümlere sebep olan atardamar kireçlenmesine iyi gelir.
    2 - yara ve çıbanları iyileştirir.
    3 - krampları yok eder.
    4 - akciğeri, karaciğeri, safra kesesini ve kalbi kuvvetlendirir.
    5 - bağırsak kurtlarını, diğer parazitleri öldürür.
    6 - mide ve bağırsakları dezenfekte eder. zararlı bakterileri yok eder.
    7 - iştahı açar.
    8 - nezleyi yok eder, nefes borusu rahatsızlıklarına, bronşite çok iyi gelir. veremlilere bilhassa sarımsak yemeleri tavsiye edilir.
    9 - tansiyonu düşürür.
    10 - ateşi düşürür.
    11 - bağırsak gazlarını ortadan kaldırır.
    12 - grip mikrobunu öldürerek vücudu bu hastalığa karşı korur.
    13 - idrar yollarında taş oluşumunu engeller.
    14 - kalp adalelerini güçlendirir.
    15 - kalbi besleyen kroner damarları genişletir.
    16 - cinsel gücü arttırır.
    17 - idrar söktürür.
    18 - vücudu sivrisinek ve haşerelerden korur.
    19 - safra salgısının salınımını arttırır.
    20 - kabızlığı önler.
    21 - saç dökülmesini yavaşlatır.
    22 - sesi güzelleştirir.

    internette yaptığım kısa bir araştırmadan topladığım bilgiler.
  • makarnaya cok yakisir, tavsiye ediyorum
  • - en iyi kalite sarmısak (allium sativum) germanyum ve selenyumca zengin topraklarda yetişir.

    içeriğinde:
    - 33 çeşit kükürt bileşiği
    - 17 çeşit aminoasit (bunların içinde vücutça sentezlenmeyip, yiyeceklerle
    dışardan alınması gereken aminoasitlerin tümü var)
    - germanyum
    - çinko
    - a, b1, c vitaminleri
    vardır.
  • artık mucizevi olduğuna emin olduğum sebze. bana 1 haftadır hayatı zehir eden ve gitgide büyüyen aftı, birkaç dakika içinde etkisiz hale getirdi.

    gece aftın acısından kıvrayordum ki, wikipedia'da mouth ulcer başlığında "sarımsak iyi gelebilir" gibi bir cümle okudum ve gözümü karartıp denemeye karar verdim.

    ilk olarak bir sarımsağı ince bir dilimle kesip aftın üstüne koydum. birkaç saniye durabildim. sonra rende sarmısağı 15,10,60 saniyelik 3 set olarak aftıma bastım. gözümden yaş geldi, ama sarmısağım acısı bittiğinde artık aftı hissetmiyordum. ki uyuyup uyanmama rağmen hala aftı hissetmiyorum.

    edit: durun denemeyin hemen. kullandığım gün acı macı kalmadı, ama sonra sarımsak sürdüğüm bölgenin rengi değişti, ben de sarımsak kullanmaya devam etmeye de tırstım ve aft biraz daha yayıldı. sonra da kendinden geçti 1 hafta içinde. bir daha çıkarsa ilk günden yoğun sarımsak terapisine başlayıp deneyimlerimi paylaşacağım.

    edit2: deneyin lan deneyin. çok zevkli.

    edit3: manitayla bulusacaksaniz denemeyin. opusurken aft dolayisiyla yasadiginiz aci, sarmisak kokusu sebebiyle opusememenin verdigi acidan daha az.
  • faidelerini anlatmak için "yemesen bile en azından bir kere tarlasından geç" diye bir taşköprü deyişi vardır bu güzide bitki hakkında.
    (hem pazar payını arttıralım hem de taşköprü turizmine katkımız olsun di mi efem?)
  • birinin yiyip digerinin bakmamasi gereken bitki, yoksa sevi$me ihtimali kesin kes ortadan kalkiyor.
hesabın var mı? giriş yap