• aspartam ve sorbitol'den baya farklı bir tatlandırıcıdır. sorbitol bir şeker alkolü olup, glukoz'a hidrojen eklenmesiyle elde edilir - kalori miktarı şekere oranla az olsa da sıfır kalori gibi bir durumu yoktur, ayrıca da yüksek dozlarda diyare, vs gibi yanetkileri olmasına rağmen "zararlı" denemez. aspartam aspartik asit ve pheylananine'in yapay olarak birleştirilmişinin türevidir, kalorisiz addedilmesinin sebebi bildiğimiz şekerden aşağı yukarı 200 kat daha tatlı olması sebebiyle istenen sonucu vermek için çok az bir miktar kullanılması, bu durumda da alınan kalori miktarının da negligible hale gelmesidir. aspartam'ın kansere sebep olduğu iddiaları mükemmel olmasa da güvenilir seviyede testlerde kanıtlanamamıştır, zararsız kabul edilebilir.

    sakarin ise, bu ikisinden farklı olarak, tamamen sentetiktir. vücut sakarin'i metabolize edemez, 'kalorisiz' olma sebebi budur. u.s. national cancer institute'un (insanlar üzerinde) yaptığı bir araştırma sonucu bu maddeyi sıklıkla/çokça kullananlarda mesane kanseri riskinin arttığına dair bir takım deliller bulunmuş. sıklıkla/çokça derken "günde 6 serving, yahut iki ya da daha fazla 8 onsluk* -ki yanılmıyorsam 8 ons aşağı yukarı 250 ml eder- gazlı içecek" kastediliyor (günde 500 ml veya daha fazla (mesela iki kutu) diyet kola, fanta, vs içiyorsanız bu size yani). kısacası, zararı var. uzak durun.

    not: burdaki bilgilerin çoğu, hatta zannedersem hepsi http://www.cspinet.org/…4/sweet_nothings_canada.pdf adresinde bulunabilir. kıçımdan uydurmadım yani - ben şahsen cspi ve fda arasındaki tercihimi cspi'dan yana kullanan bir insanım, ve de bu kaynağa güveniyorum. güvenip güvenmemek size kalmış.
  • aç karnına içilen diyet kolanın yan etkilerinden biri de baş dönmesine neden olmasıdır. bunun temel sebebi içinde bulunan sakarinin kan şekerinin düşmesine sebep olmasıdır. vücuda alındığında şeker olarak algılanan sakarinin hazmedilmesi için insülin salgılanmakta, salgılanan insülin de kan şekerinin düşmesine neden olmaktadır. aç bırakılan laboratuvar hayvanları şekerli su ve sakarinli su arasında tercih yapmaları gerektiğinde sakarinli suyu içmekte ki bunun nedeni bu suyun 400 kat daha "şekerli" olarak algılanmasıdır ve bunun sonucu olarak bu hayvanlar hızla düşen kan şekerleri yüzünden ölmektedirler.
  • ananem kücükken beni hep bu tatlandiriciyi aldirmak icin eczeaneye yollardi ve bana hic para vermezdi.allah kimseyi kullandirmasin.
  • constantin fahlberg'i zengin etmiştir, iyi ki ellerimi yıkamadan sofraya oturmuşum demiştir heralde.
  • bugün doğumgünü. 27.2.1879 da bulunmuş.
  • günlük kalori miktarının sınırlandırılması gereken durumlarda kullanılır.
    tabii ki benim gibi bir adamın sakkarin kullanmasındaki tek mantık, bir gün içinde şekerle alınacak kalorinin dürümle alınarak, hem bol çay içebilmek hem bol dürüm yiyebilmektir. bir umuttur, ama boş bir umuttur.
  • icadi 1879 yilinda olmustur. 1950-60 yillarinda amerikada yaygin olarak kullanilmis ve 1977 yilinda, kanser riski tasidigi, denek hayvanlarda kanserli hucreler goruldugu iddasiyla; abd ve kanadada kullanimi yasaklanmistir.
  • 1879 yilinin soguk bir sonbahar gununde fahlberg adindaki bir kimya ogrencisinin toluol'un türevlerini incelerken şans eseri buldugu madde...
    genc kardesimiz bu maddeyi lab ortaminda kesfettiginde...hayirdir insallah bu ne olaki diyerek..işaret parmagını maddenin icine daldirip sonrada oral yoldan tatmak suretiyle...a a a pek tatlıymış lan bu...o zaman bunun adı sakkarin olsun diyerek kaza eseri buldugu yapay tatlandiricinin kisa hikayesidir...
  • kesme şekerin onda biri büyüklüğünde tabletler şeklinde satılır genelde. şeker manyağı olmayanlar için bir çay bardağına 1 tablet fazlasıyla yeterlidir.
  • rejim yapanlarin ya da zayiflamak isteyenlerin tercih ettigi bi nev'i seker niyetine kullanilan madde.
hesabın var mı? giriş yap