• aslında bazıları tarafından söylenen gibi formulü gizli bir silah değildir. formül ile ilgili de zamanında birçok kitap yazılmıştır. formülün temeli sönmemiş kireçe dayanıyor. kireç sayesinde rum ateşini su söndüremiyor. yunus balığının böbreğinin yağı* gibi ilginç şeylerde içinde var.*
  • fransızlar tarafından feu grégeois olarak adlandırılmıştır.
    kallinikos adında suriyeli bir göçmen tarafından icat edilmişti ve donanmalara karşı kullanılıyordu. siphonophores isimli gemilere yerleştirilen tüplerden ateş çıkarılmakta ve karşıdaki donanma gemileri yakılmaktaydı.
    uzun süre rum ateşinin neft ve barut karışımı olduğu düşünüldü.
    bizans imparatoru konstantinos porfırogennetos’un 10. yüzyıla ait imparatorluğun yönetimi (de administrando ımperio veya pros ton idion uion romanon) adlı el kitapçığında neft 7. yüzyılda hazarların elinde bulunan donbass, bugünkü ukrayna, abhazya ve günümüzde türkiye’de erzincan ve erzurum arasına denk gelen tercan’da çıkıyor diye listelenmiştir.
    kanıtlandığı üzere rum ateşi için barut gerekli değildir. neft toplandıktan sonra uçucu bileşimlerinin buharlaşmaması için soğukta korunur ve daha sonra kullanılmak istendiğinde ısıtılıyordu.
    nefti saldırıdan önce ısıtılan bronz bidonlarda saklıyorlardı. bidona bağlı bir pompa veya sifon ısıtılmış nefte basınç yapar ve bidonun diğer tarafındaki bir vanaya bağlı bronz tüp sıcak sıvının çıkmasını sağlıyor ve basınç altında vana açılınca ateşlenen sıvı tüpten çıkıyordu. bu sıvı oldukça yapışkadır. gemiler sıvı değdiğinde alev alıyordu.
    rum ateşi ve siphonophores gemi
  • esasen
    (bkz: ouzo)
    ya da
    (bkz: girit rakısı)
  • yunan ateşi olarak da bilinir.

    rhodos donanması bir sefer esnasında pruvalarına yanan çömlekler asılmış gemilerle zafer kazanmıştı. yanan çömlekler korkunç bir şekilde denizin üstünde dahi yanmaya devam ediyor, su ile daha çok besleniyordu.

    yunan ateşi adı verilen bu karışımın ana malzemesi, antik çağda ham yağ olarak bilinen neftyağı idi. yakın doğunun petol zengini bölgelerinde topraktan sızan neftyağı kepçelerle toplanmaktaydı. doğal haliyle de yanıcı olmasına rağmen, kükürt, zift veya sönmemiş kireç de katılmaktaydı. güherçile (potasyum nitrat) eklendiğinde karışım içten yanmaya başlıyordu.

    kallinikos, bunun gemi de kullanımını mümkün kılan mekanizmayı bulup, geliştirmiştir. bu buluş, sadece konstantinopolis’i kurtarmakla kalmamış; aynı zamanda geleceğin bizans donanmasının başlıca silahını da sağlamıştır. onu düşmanlarından bir sır gibi saklayan bizans imparatorluğu, karşılarında yüzyıllarca üstünlük kurmuştur.
  • suriyeli (bkz: kallinikos)'un m.652'de bizans'a getirdiği suda yanmasıyla ünlü, bilhassa araplar'ın istanbul kuşatmalarında fethin gerçekleşmemesi ve ağır kayıplar verilmesinin önemli sebebi. bizanslılar tarafından ilk defa, halife muâviye zamanında istanbul’un fethi için gönderilen süfyân b. avf kumandasındaki islâm ordularına (674) karşı kullanılır ve başarılı olunur. timur da aynı silahı izmir'in fethedilmesinde kullanır.

    fatih sultan mehmed'e karşı da kullanıldı ama bu sefer ateş de yetmedi.
    (bkz: messi'nin arjantine yetmemesi)

    diğer adlandırmalar: âteş-i bahrî, (bkz: grejuva)

    not: bir çok kaynakta kallinikos tarafından icat edildiği belirtilmişse de islâm ansiklopedisinde ateş'in çinliler tarafından icat edildiği bilgisinin daha yaygın olduğu, silahın varlığının ii. ve iv. yy.da bilindiği belirtilmiş. kallinikos ise ateşi bizansla tanıştıran ve silah olarak kullanılmasına öncülük eden şahıs olarak belirtiliyor. islâm ansiklopedisi/âteş-i rûmî

    edit: ilave bilgiler, düzeltmeler.
  • bizanslılar tararından: igro pyr (sıvı ateş) olarak adlandırılan gizli silah. helliopolis'li callinicus tarafından icad edildiği söylenir. bizanslılar tarafından hiç bir zaman "rum ateşi" olarak adlandırılmadığı da biline.
  • grejuva, diye ogretmislerdi. sanki çok önemliymiş gibi.
  • (bkz: grejuva)
  • orjinal ismi grejuva dir.
hesabın var mı? giriş yap