• seneler evvel xkcd kısa videosunu izleyip (link üstteki entry'de verilmiş) mal mal kahkahalarla güldüğüm hahahaha göt kanseri mi olurmuş yaa hahahaha falan yaptığım hastalık

    geçen sene babama da aynı teşhisi koydular, 1 sene torbayla yaşadı, şimdi kemoterapi ve radyoterapi sonrası tekrar kalın bağırsağını devreye alıp iliostomiyi çıkarttılar. normal hayatına devam ediyor neyse ki ucuz atlattık.

    artık gülmüyorum...
  • daha bilinir olduğu için babamla ilgili süreci kolon kanseri başlığında anlattığım ancak bir suser'ın uyarısı üzerine (bkz: teşekkürler) esasen rektum kanseri başlığında da bilgi arayanlara referans vermem gerektiğini düşündüğüm hastalık.

    bağırsak iki bölümden oluşuyor kolon ve rektum. rektum anüse yakın olan son 0-10cm'lik kısmıdır. rektum kanseri, kolon kanserine göre daha fazla özel deneyim ve uzmanlaşmayı gerektirmektedir. bu nedenle doktor seçimi önemlidir.

    babamınki rektum kanseri olup, yakalandığı ve süreçle ilgili yeni bilgileri buradan paylaşmaktayım.

    sorularınız konusunda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum.
  • temmuz 2021 tarihi itibarıyla babamin da dahil olduğu kanser türü.10 aydır devam eden tedavinin ardından dün pet çekimi temiz çıktı şükürler olsun.sıra ileostomiden kurtulmaya geldi.ilk onkoloğumuz prof dr mustafa özdoğan'in yanı sıra, adına entry olmamasına şaşırdığım canım prof doktor okan erdoğan'a kritik bir ameliyattan başarı ile çıktığı, aşırı evhamlı olan babama hem fiziksel , hem psikolojik olarak sağladığı destek için teşekkürü borç bilirim.süreç ne getirir bilinmez ama elimizden gelenin en iyisini başardığımız noktadayız.bu süreçte ilgi hastası babam iyileşirken tüm aileyi azıcık hasta etmiş olabilir*, canı sagolsun ne yapalım. tüm hastalara acil şifalar dilerim...
  • * kalın barsağın en uç kısmı olan rektum da yerleşen kanser. genellikle ileri yaş erkek hastalığıdır. kalın barsak kanserlerinin yaklaşık yarısına rektal tuşe ile ulaşılabileceği söylenir. tedavi cerrahidir.
    1) şanslı hastalarda tumor anal kanala yayılmamıştır ve sfinkter koruyucu operasyon ile hasta her zamanki yoldan dışkılamaya devam edebilir.
    2) şanssız hastalarda tumor anal kanala yayılmıştır ve anus çıkarılarak karın ön duvarından yapılan kolostomi ile (ameliyatın adı miles ya da abdominoperineal rezeksiyon) dışkının tahliyesi sağlanır.
  • rektum kanserinin evrelemesi için en iyi tetkik endosonografi'dir.

    lokal bir rektum kanserinin kriterleri:

    1- dentat çizginin 10 cm proksimalinde olacak.

    2- 3 cm'den küçük olmalı

    3- tümörün rektum duvarını çevresel tutmamış olmalı (%40'dan az.)

    4-t1 n0 olmalıdır.

    5- hareketli olacak, fikse olmamalıdır.

    6- perikolik palpabl lenf nodları olmamalıdır.

    7- lenfovasküler invazyon olmamalıdır.

    lokal bir rektum kanserini lokal eksizyonla çıkarırız.
  • rektum kanseri, bağırsağın son 10cm’lik bölümünde görülür. ömür boyu kalıcı torba kullanmamak için iyi cerrah seçimi önemlidir.

    babam da rektum kanseri atlatmış olup, hastalık ve tedavi süreciyle ilgili yeni bilgileri buradan (bkz: #66837580) paylaşmaktayım.
  • bu hastalığın sıkıcı yanlarından biri ise ameliyat sonrası bağırsağın torbaya bağlanmasıdır. günümüzde ise tecrübeli bir cerrah anüs bölgesinin 1-2 santim yakınındaki tümörleri dahi torba prosedürüne ihtiyaç duymadan temizleyebilmektedirler.
  • başımıza gelen hastalık, istanbul’da bu alanda uzmanlaşmış doktor tavsiyesi olan varsa lütfen mesaj yoluyla ulaşın
  • silah olarak kullanılacağı gün geldiğinde en tehlikeli ölümcül silah olacak silah.
  • yeni tedavi seçeneklerinin sunulduğu kanser türü.

    dostarlimab (anti pd-1 monoklonal antikoru) verilen mmr eksik rektum kanserli hastalarda epey yüksek başarı sağlamış. 16 hasta üzerinde bir çalışma yapılmış. hastaların 12'sinde tümör tamamen yok olmuş ve 2 yıldır takip edilen hastalarda henüz nüks görülmemiş.

    kaynak

    özet tablo

    hamiş: bencilce bir yorum olacak ama öğrenciliğimde iyi ki bu monoklonal antikor tedavi seçenekleri çok gelişmiş değildi. yoksa sittin sene farmakoloji derslerini tek seferde geçemezdik. gün geçmiyor ki bir monoklonal ajan bulunmasın, bulunmuş olanlar da yeni bir endikasyon almasın...
hesabın var mı? giriş yap