• “raskolnikov” adının kökeni üzerine:

    rusça “raskolot” fiili, günlük konuşma dilinde, parçalara ayırmak, birliği bozmak, bir çevrede görüş ayrılıkları yaratmak gibi anlamlara geliyor.

    bu fiilden türetilmiş olması gereken “raskol” sözcüğü 17. yüzyıl rusya’sında resmî kiliseye karşı çıkan ayrılıkçı bir dinsel hareketin adıdır.

    “raskolot” fiilinin günlük dilde bir başka anlamı da, (yine “suç ve ceza”nın kahramanın adına ilişkin olarak) ayrıca ilgi çekici ve düşündürücü.

    bu fiil, suç işlemiş birini konuşmaya zorlamak anlamına da geliyor.

    kaynak: ataol behramoğlu/rus edebiyatı yazıları
  • raskolnikov soyadiyla ilgili ilginc 1 detay bu ismin kokundeki fiilin "parcalamak","dilim dilim kesmek" anlamina gelmesidir.
  • kitapta her "rodion romanoviç raskolnikov" yazısını heceleyerek okumam nedeniyle hayatımın en uzun kitap bitirme rekorunu kazandıran bilimum rus şahsiyeti.
    hayır yani raskalnikov de geç. ne kasıyosun kendini.
  • 'raskolnikov müthiş bir allah ağrısı çekmektedir' *
  • dostoyevski nin yarattığı en mütiş karakterdir.kandisi de olabilir.
  • napolyon ile kafayı bozmuş suç ve ceza karakteridir. insanlar raskolnikov'a göre ikiye ayrılmıştır: napolyonlar ve böcekler. napolyon kategorisine giren sıra dışı insanlar, normal insanların uyması gerektiği yasaklardan ve kanunlardan muaftır. raskolnikov kendini bu kategoriye koymuştur ve bir insan öldürmek eğer on bin kişiyi kurtaracaksa o insanın bu sıra dışı insanlar tarafından öldürülmesi bu insanların hakkıdır. bu mantıkla böcek olarak nitelendirdiği yaşlı tefeciyi öldürmüştür. fakat hesaba katmadığı şey kendi vicdanıdır. yazdığı makalede ileride yapacağı bu cinayeti vicdani bir hak olarak yorumlamıştır ama cinayet sonrasında yaşadığı travma teorisini bir anlamda çürütmüştür. kitapta yakalanmayı böcek olarak nitelendirdiği insanlar tarafından yenilmek olarak gördüğü için yakalanmamak istemiştir. kendini ele vermesi de kitapta vicdan ile özdeşleştirebileceğimiz sonya sayesinde olmuştur.
  • hakkında enteresan bir rivayete denk geldiğim soyad. muhtemelen destekçisi bol olan rivayet şöyle:

    "bölmek kökünden gelir raskolnikov ismi, tesadüf de değildir. zaten dostoyevski’de tesadüf olmaz... rodion romanoviç’e bulduğu raskolnikov soyadıyla, kişilik bölünmesini kasteder dostoyevski..."

    ruslar da bu hastalığa kişilik bölünmesi değil çoklu kişilik, derler imiş... raskolnik(ov) ismi açısından ileri sürülmüş diğer kökenler de malum...

    ister çoklu kişilik ister bölünmüş kişilik ister dissosiyatif kişilik ister de bozukluğu deyin... ne derseniz deyin... ismin etimolojisi ya da sembolize ettiği şey/ler de nereye varırsa varsın... tek bildiğim odur ki; bence de "dostoyevski'de tesadüf olmaz".

    (bkz: rodion romanoviç raskolnikov)
  • arkası yarın olarak uyarlaması da epey başarılı, youtube üzerinden dinlemek veyahut indirmek mümkün.
    bence roman öncelikli olarak en büyük kötülüğü * kendi pencerenden haklı bir sebebe bürümenin nasıl kolay ve insani bir şey olduğunu anlatıyor.
    bugün o polise gitsen, oncacık çocuğa * o fişeği fırlatırken hiç mi için acımadı diye soracak olsan, o da sana "ama" ile bşlayan bir araba cümle sıralayabilir.
    "cinayet kötüdür" demediğin sürece *ahlaktan etikten bahsetmenin kimseye zerre kadar faydası yoktur.
  • (bkz: suç ve ceza)
  • ismin kökü,* aynı zamanda eski bir hıristiyan tarikatı adıdır.
hesabın var mı? giriş yap