• annesinden erken ayrılmış kediler için yazıyorum. siz yine de annesi yaşıyorsa kediyi annesinden ayırmayın ama annesi yoksa şayet kedinizin başına gelecek bu. üzgünüm.

    beni pek kaale almayın, siz veterinerinize danışın. kendisinin de size söyleyeceği iki şey var. ilki d vitamini takviyesi, ikincisi de kediyi güneşe çıkarmanız. d vitamini takviyesi daha kolay. fitamini ezip sütün içine katınca cork cork yutuyor kedi. güneşe çıkarmaya çalışınca, terasın kapısında beklerken fiti fiti yanınıza koşuyor boyuna. biraz sabırla o da oluyor.

    yaşını doldurmuş ve bu dertten muzdarip kediler için yapılacak çok şey yok diyemiyorum zira bilgim yok. ağaç yaşken eğilir düsturuyla ilerliyorum tamamen. bir ihtimal veterinere götürmediniz heyvanı, böyle birşeyin başına geleceğini de bilmiyordunuz. aradan bir sene geçti. herhangi bir sokak kedisiyle kendi kedinizin ön ayaklarına bakın. raşitizm varsa kedinizde, kesinlikle farkedeceksiniz. o yamukluğu farketmemek mimkin değil.

    son olarak şunu da diyim: daha önceden böyle bir tecrübeniz yoksa, kediyi veterinere götürecek imkanınız yoksa, raşitizmin ne olduğunu bilmiyorsanız o kediyi yerine bırakın, adamın asabını bozmayın. annesi gelir bulur onu. sen annesini doyur, yeter. bu işi beceremeyeceksin zira.
  • arkadaş arasında şevki yılmaz'ın kemalizm, kapitalizm gibi düzenleri boykot ettiği konuşmasının taklidi yapılırken araya eklenir. boykot edilen şeytani bir hastalıktır.
  • güneş ışınlarından yeterince istifâde etmeyen, düzensiz ve kötü beslenen, kötüsağlık şartlarında yaşayan çocuklarda görülen bir kemik hastalığı. d vitamini eksikliğinin neden olduğu, çocuklarda görülen bir hastalıktır. kemik teşekkülünün tam olmaması nedeniyle tedavisi geciktirilmiş, ihmal edilmiş vakalarda uzun kemiklerde deformiteler teşekkül eder. vücutta d vitamini eksikliği,kalsiyum vefosfor metabolizması bozukluğu ile karakteristik özellik taşır. raşitizm, 3 ay-3 yaş arasındaki gelişen organizmanın hastalığıdır. sıskalarda ve gelişmesi duran çocuklarda görülmez.
  • çocukken raşitizm geçirmiş bireylerin, ileri dönemlerde nasıl beslendiğini merak ettiğim hastalık.
    bebekken alamadık, çocukluktan itibaren düzeldi d vitamini seviyesi diyelim. yetişkinlikte, kemikleri güçlendirmek için neler yapmak gerekiyor? bilen yazarlardan mesaj beklemekteyim (özellikle besin takviyesi konusunda)

    edit: goldencrab k2 vitamini iyidir diyor.
  • ilkokuldan beri duymuyordum lan ben bu kelimeyi. ilkokulda ise çok geçerdi adı, sürekli müfredatta falan vardı sanırım. demin tekrar bi duydum da resmen 15 yıl geriye gittim, bana o zamanları çağrıştırdı. hüzünlendim biraz, böyle gereksiz bir entry girerek de paylaşmak istedim. öyle yani.
  • cam çocuk tebeşir çocuk gibi ilerlemiş halleri mevcuttur.
  • bir raşitizm vakasında ilk bakmamız gereken test parathormon düzeyidir.

    eğer parathormon seviyesi normalse bu hipofosfatemik raşitizm'dir.

    eğer parathormon yüksekse bu hipokalsemik raşitizm'dir. bu durumda 2. olarak 25-oh d vitamini düzeyine bakılır eğer düşükse d vitamini eksikliği teşhisi konur.
    eğer 25-oh d vitamini normalse bu sefer de 1 25-oh d vitamini düzeyine bakılır. eğer 1 25-oh d vitamini seviyesi düşükse tip 1 raşitizm, eğer seviyesi yüksekse tip 2 raşitizm denir.
  • tip 1a raşitizm'de böbreklerdeki 1 alfa hidroksilaz enzimi yoktur.

    tip 1b raşitizm'de karaciğerdeki 25 hidroksilaz enzimi yoktur. bu nedenle bu tipte 25-oh d vitamini seviyesi düşüktür.

    ama her ikisinde de 1 25-oh d vitamini seviyesi düşüktür.

    tip2 raşitizm'de hücre içindeki d vitamini reseptörlerine direnç olduğu için tam tersi bunlardaki 1 25-oh d vitamini seviyesi yüksektir.

    tip1 de tip2 de otozomal resesif olarak kalıtılır.

    raşitizm'de klasik bulgular yoksa ve özellikle alt ekstremite bulgularıyla geliyorsa hipofosfatemik raşitizm düşün, eğer diş apsesi varsa bu x'e bağlı dominant kalıtım ile geçen hipofosfatemik raşitizm'dir. eğer alopesi varsa bu da tip2 d vitamini bağımlı raşitizm'dir. eğer atelektazi yada pnömoni gibi bulgular varsa o zaman d vitamini eksikliğine bağlı raşitizm'dir.

    fosfor tüm tiplerde düşük olduğu için, alkalen fosfataz da tümünde yüksek olduğu için laboratuar tetkiki olarak anlamı yok.

    kalsiyum eğer düşükse bu hipokalsemik raşitizm'dir. ama kalsiyum seviyesi normal ise hipofosfatemik raşitizm'dir büyük ihtimalle.

    ayrıca parathormon seviyesi yüksekse bu hipokalsemik raşitizm'dir, eğer parathormon seviyesi normal ise bu hipofosfatemik raşitizm'dir

    yani özetle hipofosfatemik raşitizm'de kalsiyum seviyesi normal, fosfat düşük ve parathormon seviyesi normaldir.

    hipofosfatemik raşitizm'in etyolojisi ya genetik olarak x'e bağlı dominant kalıtım ile kalıtılır. yada renal fanconi sendromudur.

    edit: bilgi ekleme.
  • yetersiz beslenmeyle mineral ve vitamin eksikliginden kemiklerin gelisememesi. cocuklarin bacaklari boyle pergel gibi olur... eskiden cok gorulurdu... ozellikle kapici cocuklarinda...
  • mustafa kemal'in adının mustafa raşit olmamasına şükretmemize sebep olan hastalık. o zaman kemalizm yerine ne diyecektik?
hesabın var mı? giriş yap