• hip hop dunyasinin en buyuk isimlerinden; belki de en buyugu. ve yakin zamanlarda ucuncu solo albumu ile bize donecek olan bir old school efsanesi mc.
    gercek adi william michael griffin olan long island, new york dogumlu rakim, bu ismi yani "rakim allah" adini the nation of gods and earths isimli 60'larin ortasinda harlem'de kurulmus ve hip hop dunyasinda cok genis bir hayran kitlesi olan cemaate katildiktan sonra almistir. queens'li eric b. ile dort, sonrasinda da iki solo album yapmistir. paid in full 'in ciktigi 80lerin ortasindaki o gunlerde yazdigi sozlerin icerigi ve diger mc'lerle karsilastirildiginda hemen fark edilen rhyme teknigi ile muzik dunyasinda bir anda olay yaratmistir. bugun muzikten elini ayagini cekmis gibi dursa da bunun en onemli sebebi suregelen telif davalari ve muzisyen anlasmazliklaridir. yaklasik 10 yil once dr dre yani aftermath plak sirketi ile imzalamis fakat sonrasinda yasanan tatsizliklar ve anlasmazliklar sebebiyle 1999 tarihli the master'dan beri bir turlu yayinlayamadigi albumunu 2009 sonbaharinda yayinlamaya karar vermis, ismini de "the seventh seal" koymustur.

    bunun disinda da gerek old school gerekse bling bling rap dunyasinin tum mclerince hayran olunan insandir. misal eminem,tupac, jay-z, 50 cent ve hic beklenmedik bir isim olan atlantik'in diger yakasindaki kotu cocuk tricky.

    (bkz: mc)
    (bkz: rhyme)
    (bkz: paid in full)
    (bkz: the master)
    (bkz: the 18th letter)
    (bkz: eric b)
  • 40 yaşını devirmiş, grandmaster kıvamına gelmiş baba rap sanatçısı. alanında çığır açmış, el öptürmüş, türlü söz sanatını popüler kılmıştır.
  • eric b. & rakim adında 90'lı yılların başında hip hop camisanını alt üst eden ve bir çok rapper a ilham kaynagı olan ikilinin bir yarısı.
    dr. dre, bukadar saygı duyulması gereken bir adamım anlaşmasız (bir plak şirketi ile) kalmasına göz yumamayıp, onu aftermath e almıştır. truth hurts ile olan duetin de aracı bu olmuştur. hak ettigi saygıyı ve ilgiyi görmedigi fikrindeyim, en azından camia dışı
  • çok severek dinlediğim, zamanına göre hip hop'da çığır açmış mc. hip-hop hakkında bilgili insanların en iyi mcler arasına koyduğu (belkide en iyisi olarak gösterdiği) şahıs. gücüm yettiğince kendisi hakkında bilgi vermek isterim sizlere.

    mc’miz 28 ocak 1968 tarihinde long ısland, wyandanch’ın bir kenar mahallesinde dünyaya geliyor. (east coast’lu anlayacağınız.) adı o zamanlar william michael griffin jr. kendisi aynı zamanda 50’ler jazzının önemli isimlerinden ruth brown’un yeğeni. doğal olarak doğar doğmaz eline müzik aletlerini veriyorlar tabii. zaten bazı şarkılarında da jazz esintisi duymak hiç zor değil. neyse biz kronolojik devam edelim. william 16 yaşına geldiğinde müslümanlığa geçiyor ve rakim allah adını alıyor. buradaki allah bildiğimiz allah, rakim ise antik mısır’daki güneş tanrısı “ra” ve gene antik mısır’da yanmış yüzlü insanların ülkesi anlamına gelen “kim” kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. şarkılarında antik mısır, piramit göndermeleri de bulunuyor zaten.

    artık rakim olan ve küçük yaştan beri de hip-hop’a ilgisi olan mc’miz 1985’te queens’li dj eric b ile tanışıyor. tarzları uyuşan ikili 86 yılında “eric b. ıs president” şarkılarıyla hip-hop piyasasının altını üstüne getiriyorlar. burada rakim’in farklılığı hemen göze çarpıyor; flowları olsun, akıcı ve yumuşak söyleyiş tarzı olsun (şimdi dinleyince yumuşak gelmeyebilir tabii) mc’lik çıtasını hiç olmadığı kadar yukarı taşıyor. daha sonra “eric b and rakim” ikilisi paid in full ve follow the leader adlı iki albüm daha çıkarıyorlar. “ı ain’t joke” ve “paid in full” gibi kalitesini hala koruyan, klasikleşmiş şarkılarla iyice sükse yapıyorlar. rakim’e bir röportajda fark yaratmasıyla ilgili düşüncesi sorulduğunda ise sesini bir jazz enstrumanı olarak düşündüğünü diğer mc’lerden farklı olarak sesini şarkıya entegre etmeye çalıştığını söylüyor. ayrıca o zamanlarda daha karmaşık kafiye ve uyak düzeniyle gelen ilk mc olan rakim, genelde freestyle ve rap battlelarla tanınan diğer mclerden farklı olarak masa başına oturup saatlerce, günlerce sözler düşünüp yazdığını söylüyor. bütün bunlar east coast’ta yeni mclere ilham kaynağı oluyor ve east coast’ın yenilikçi sözlerinin ve yazış şekillerinin önünü açıyor.

    tabii her hikayenin bir noktada kötüye gitmesi lazım değil mi? o zamana kadar dört albüm çıkarmış ve artık ikonikleşmiş “eric b and rakim” 1992’de yaşanan iş ile alakalı sıkıntılarla yollarını 1 yıl sonra ayırıyolar. fakat rakim için bu sıkıntılı bir süreç oluyor. çünkü kontratında eric b ile 3 albüm daha yapması gerektiği yazıyor. kontrattan çekilince eric b ve eski şirketi tarafından açılan davalarla uğraşıyor rakim. bu sürede “gunmen” adlı filme bir soundtrack çıkarabiliyor sadece. ayrıca eski şirketi olan mca, rakim için hazırlanan solo albüm projesini de çöpe atınca öylece ortalıkta kalıyor mcmiz.

    bu olaylardan sonra, 4 yıl piyasadan uzak kalıyor ve artık emekli olarak anılmaya başlıyor. 1997’de ise universal ile anlaşıyor ve “the 18th letter” adlı ilk solo albümünü çıkarıyor. (bu albümün eski şarkıları da içeren bir versiyonu daha var.) beklenenin aksine albüm piyasaya bomba gibi düşüyor ve çok olumlu yorumlar alıyor, çok da beğeniliyor. listelere dördüncü sıradan giriyor. 1999’da ise “the master” adlı ikinci albümünü çıkarıyor genel olarak beğenilse de ilk albümü kadar ilgi görmüyor. ayrıca bazı hayranları eski şarkıları kadar yenilikçi olamamakla eleştiriyorlar rakim’i. bana soracak olursanız birbirinden güzel şarkılar barındıran bir albüm tabii.

    daha sonra, yıl 2001 olduğunda dr. dre’nin aftermath şirketiyle kontrat imzalıyor rakim. bu şirketteyken “addictive” adlı bir single yayınlıyor. dr. dre ile albüm hazırlarken yarı yolda yolları dre ile de ayrılıyor rakim’in. sebep ise dr dre’nin daha “gansta” sözler istemesine karşın rakim’in benim sözlerim kucaklayıcıdır ayrıştırıcı değildir demesi. (kral hareket) yayınlanmamış şarkılarını alıp yoluna devam den rakim’in sorunlar gene etrafında birikiyor. bu sefer de yayınlanmayan albümdeki şarkılar ifşalanıyor. bundan dolayı işe sıfırdan başlayan rakim, “the seventh seal” adlı bir albüm çıkaracağını duyuruyor. fakat 2007’de planlanan albüm 2008’e yetişebiliyor ve bundan kaynaklı ilgi hayli az oluyor. ayrıca aynı yıl “the archive: live, lost & found” adlı yayınlanmamış şarkılar ve canlı performans kayıtları içeren bir albüm daha çıkarıyor.
    şuan ise çok aktif değil mcmiz. demesi kolay 51 yaşına gelmiş tabii. çocukluk aşkıyla evlenmiş new york’da yaşıyor. dr. dre ile 8 mile filmine bir soundtrack hazırladıktan sonra dmx gibi isimlerle de single işlere imza atıyor. en son marvel’ın dizisi luke cage’e bir soundtrack hazırladıktan sonra, şimdi turne için anlaştığı eric b ile eskileri yad ediyorlar.

    şarkılardan, özelliklerinden çok bahsetmedim ama alın, bir kaç ek bilgi:

    söz yazışını anlattığı, eminem ile karşılaştırmalı video. eminem ilham kaynağı olarak rakim'den oldukça bahseden bir isim.

    kafiye şemasını ve rap piyasasına getirdiği değişikliği gösteren bir video kesiti.

    en sevdiğim şarkısı olan the 18th letter'ın sözlerini genius'dan inceleyebilirsiniz.

    luke cage için verdiği jazz tadı barındıran mini konser. ayrıca bass gitarda ali shaheed mohamed var.

    şarkılarında islamik motiflere de sıkça yer veren bir isim kendisi. nation of gods and earths tayfadan. islam öğretisini bilimsel açıdan kullanmayı ve öğrenmeyi amaçlayan bir grup diye biliyorum. çok bilgim yok.

    bir diğer rap efsanesi nas'ın rakime yazdığı biyografik şarkı. rakim bu şarkı hakkında nas'a teşekkür etsemesinin yanında keşke bir sorsaydın diye stem de etmiştir.

    bir kaç tane daha easteregg tadında bilgi var ama çok uzadı yazı. neyse kaynaklarımdan bazıları şöyle:

    kaynak 1
    kaynak 2
    kaynak 3

    bunu okuyup eksik bulan ya da eklememi istediği bilgisi olan abiler, bir mesajınıza bakar.
  • hip-hop kültürünün neşet ertaş’ı diyebilirim. flowu icat eden usta mc, goat, allah...

    east coast’un tezenesi
  • dead can dance'a ait best of parçam olabilir. ama mevzu o değil. kelimenin anlamı ne diye düşünürdüm yıllarca. geçen kur'an meali okurken rakim diye bir şey geçti. okuduğumdan eminim. ama not almadım nedense*
    şimdi nişanyan sözlüğe de baktım ama kelimenin manasını bulamadım. rakım filan çıkıyor. google'u rakımı aramadigima ikna edemiyorum. öyle işte parçayı dinlerken yine aklıma geldi. rakim ne demek bilen olursa belki aydınlatır beni de.
    o değil de şarkı çok çok güzel.
  • flowları ve iç kafiyeleri ustalıkla kullanması ile 90'lardaki amerikan rap ini şekillendirmiştir. kendisinden önce rap te flow yok gibi bir şeydir. cümle sonu kafiyelerle iş idare edilmektedir diğer rapçiler tarafından.

    küfür kullanmaz liriklerinde. n word kullandığına ise bir kere denk geldim sadece.

    1987'de çıkan albümünde bulunan 'i know you got soul' şarkısındaki bu satırlar tarzının özetidir.

    i start to think and then i sink
    into the paper like i was ink
    when i'm writing, i'm trapped in between the lines,
    i escape when i finish the rhyme

    ayrıca tam adı için (bkz: rakim allah)
  • kırk üç sene önce new york city'de doğan bu abi hip-hop tarihinin kuşkusuz gelmiş geçmiş en büyük isimlerinden birisidir. the master veya ra olarak da bilinir. eric b. ile yaptığı albümleri de, solo yaptığı albümleri de her dinleyişte insana "o nasıl bir flowdur, o nasıl bi rhyme'dır." dedirtir.
  • dead can dance'in en bilinen parçalarından biri. brendan perry söyler, lisa gerrard fonda düettedir. grubun müziği güzel olan parçalarından -sadece- biridir. "toward the within" albümünde yer almasının yanısıra "wake" albümünde de yer alır.
  • elmalılı ve esed'e göre yazıt, kitabe manasındadır. (bkz: kehf)
hesabın var mı? giriş yap