• --- spoiler ---
    leonard smalls'ın göğsünde de hi'ın kolundaki gibi bir woody dövmesi olması ve yanında bir çift bebe patiği taşıması sebebiyle hi ve leonard aslında baba-oğul gibi gereksiz bir çıkarım da yapılabilir film hakkında.

    aha bir de şu hapishane danışmanı diyaloğu var ki es geçmemek lazım:

    - most men of your age hi, get married and raise up a family
    + well, sometimes your career gotta come before your family
    --- spoiler ---
  • “bizce bazılarının çok az şeyi varken başkalarının çok fazla şeye sahip olması haksızlıktı...”

    coen biraderler’in ilk filmleri, mükemmel bir kara film örneği blood simple’dan sonra çektikleri, başrollerinde azılı bir suçluyu canlandıran, nicolas cage ve hapishanede suçluların fotoğrafını çeken bir memur rolünde, holly hunter’in oynadığı mükemmel bir durum komedisi. coen biraderler’in ikinci filmleri olmasına rağmen ortaya harika, yüksek temposuyla deli dolu bir çalışma çıkmış. daha sonra birbirinden güzel ve farklı filmler çeken yönetmenler’in kariyerlerinde raising arizona, onların ne denli iyi bir sinema sanatçısı olacaklarının göstergesidir.
    bu filmle biraderler, öyle ses getirdi ki ‘batman’ projesi bile onlara önerildi. biraderlerin filmlerinin aslında arka planında hep tarihi bir kriz noktası olmuştur. örneğin the big lebowski’de körfez savaşı... “bu filmde de ronald reagan amerikası o kadar iyi tanımlanmıştır ki, coen’lerin bir çağın ruhunu özetleyen filmi denilebilir bu film için. ronald reagan’a karşı gelmesiyle ünlenen barry goldwater’ın portresi, şartlı tahliye sahnelerinde arka planda açık şekilde görülebiliyor. h.i. mcdunnough, açılışta bir başına gezinirken ona, ‘o. çocuğu’ diyor. örneğin, nathan arizona, sadece reagan’a benzemekle kalmıyor, onun gibi konuşuyor, kovboy aksesuarları takıyor, ağzından sürekli onunkiler gibi sloganlar çıkıyor ve beyaz evde yaşıyor.” reagan’dan nefret eden coen’ler onun kalesi olarak bilinen arizona’da, reagon’a adeta savaş açıyor. “reagan’ın amerika’sında, para kelimenin tam anlamıyla size mutluluk satın alıyordu, yani film paranın satın alamayacağı tek şeye de bir fiyat biçiyordu: aileye...” (simon crook)

    bu filmle coen biraderler, bir yandan izleyiciyi mutluluğa ve eğlenceye sevkederken bir yandan da ahlaki çöküş içerisindeki amerika’yı aç gözlü yapan reagon’ı suçluyorlar. bu yönüyle film, alt metninde öyle güzel bir eleştiri getiriyor ki, coen biraderler’in dehası karşısında şapka çıkartılması gerekiyor.

    iflah olmaz bir suçlu olan h.i. mcdunnough, o kadar çok hapse girer çıkar ki, en sonunda hapishanede yeni mahkumların fotoğraflarını çeken hapishane memuru, edwina’ya aşık olur ve bir daha suç işlemeyeceği şartıyla onu evlenmeye ikna eder. nicolas cage’in hiçbir şeyi umursamayan sadece güzel anlar yaşayan, gençliğini küçük suçlar işleyerek hapishanede geçirmiş, boş bakışlara sahip suçlu rolünde harika bir oyunculuk sergilediği filmde, çiftlerin çocukları bir türlü olmaz. nitekim çocuk isteyen çift, bir gün haberlerde nathan arizona isimli zengin birinin beşiz çocukları olduğunu öğrenirler. ve kendilerince çocuk sahibi olmak için bir çözüm bulurlar. insanların hakettiklerinden fazlasına sahip olmasının haksızlık olduğunu düşünen çift, beşizlerden birini kaçırarak çocuk özlemlerini giderirler. bu sırada coen'ler, her yönde (ahlak, aile, mutluluk...) mükemmel bir sorgulama yapıyor. fakat peşlerinde çocuğu bulmak için motorsikletli, canlıları sevmeyen korkunç bir ödül avcısı vardır. ayrıca, h.i. mcdunnough’ın iki fırlama hapishane arkadaşının da hapishaneden kaçmasıyla işler daha eğlenceli ve korkutucu hale gelir. hiçbir şey planladıkları gibi gitmez.

    mcdunnough çiftinin sıradan hayatlarındaki en önemli an, birlikte güneşin batışını izlemeleridir. o kadar mutlu görünüyorlar ki bu anlarda, izleyizi de aynı şekilde mutlu oluyor. sonuyla insanı hüzne sevkeden film, muhteşem bir seyirlik sunuyor izleyiciye. ilerde coen biraderler’in fetiş oyuncusu olacak john goodman’ı izlemek de ayrı bir keyif veriyor. ve glen rolünde, sam mcmurray motorsikletiyle gerçektende çok korkutucu.

    bugünün birçok yıldız aktörünün göründüğü efsane film, ‘fast times at ridgemont high’da, motorsikletli çocuğun hükmettiği, ‘rumble fish’ ve savaşın etkilerini çok farklı bir yönde ele alan ‘birdy’ gibi filmlerinde nicolas cage, bir yıldız olmaya doğru parlak bir adım atmıştır. fakat ilk dönem filmleri içinde raising arizona, onun için çok farklı bir yerde duruyor. coen'lerin usta yönetimi ve cage’in, biraderlerin yarattığı karakteri başarıyla canlandırmasıyla bu film, onun ve coen’lerin, sinema dünyasında daha da farkedilmesini sağladığı için onların filmografilerinde kıymetli bir yer edinmesini biliyor.
  • nicholas cage'in bile bir zamanlar sac sahibi oldugunu gosteren bir film.
  • ed'in hi'a ettigi "you and me's just a fool's paradise" lafini kafadan en baba ayrilik replikleri dagarcigimin "ilk uc"une sokmus bulunan film.
  • --- spoiler ---
    leonard smalls : "-polisin kuyruğuna teneke taksan, kendi kıçını bulamaz. kuruyemişçide kedi maması bulmak istiyorsan polisi ara, suçlu birini bulmak istiyorsan suçlu birini ara."
    --- spoiler ---
  • --- spoiler ---

    gale ve evelle'in bebeği unuttuklarını farkına vardıktan sonra çılgına dönmeleri filmin en komik sahnelerinden biridir bana göre. özellikle gale'in* yaptığı hareketler efsanedir. gale ve evelle'in hapishaneden kaçtıkları sahne de keza öyle.

    --- spoiler ---

    filmi beğendim ben. 8/10.
  • mad max ten fırlamış gibi harleyli , kabasakala benzeyen, canavar ruhlu av köpeği ile filmi bitirmiştir coenler . kendisinden ben bile korkmuşumdur izlerken ,misal , coenler bi cinlik yaptırsaydı , aniden kameraya dönüp ateş ettirselerdi filmin sonlarına doğru , kesin koltuktan düşerdim . coenlerin diğer filmlerine nazaran daha bi komedik film olmuş bu yau , genel bi absürlük durumu var gene ama bi ön hazırlık gibi sonraki türdaş filmlerine . filmin devasa, marketten huggie* alma sekansı süperdir , john goodman lebowski deki gibi gene karizmadır bu filmde.
  • iyi-kötü'ye paralel olarak doğum-ölüm ikiliği hakkında da simgeler yer almaktadır filmde.

    bir doğum sahnesine oldukça benzeyen gale'in evelle'yi firar çukurundan tek ayağından tutarak çıkarması ve ikisinin aslında iyi olması, apaçık azraili yani ölümü simgeleyen leonard'ın tavşanları el bombasıyla uçuracak kadar kötü olması.

    ayrıca, leonard small karakteri daha sonra yine nicolas cage'in oynadığı bir filme esin kaynağı olmuş gibi ` :ghost rider`
  • nic cage ve holly hunter'ın dolar milyarderi arizona'dan bir bebek çalmalarının sebebi süpperdir:

    -5 çocukla nasıl baş edecekler?birisini alırsak farketmezler herhalde...
  • harika diyaloglarından bir örnek vermek gerekirse direk:

    ed(holly hunter):you mean you busted out of jail.
    evelle:we released ourselves on our own recognizance..
    gale(john goodman):what evelle means to say is, we felt that the institution no longer had anything to offer us.

    gibi şahane diyaloglarını aktaracağım komedi filmi.
hesabın var mı? giriş yap