• 1986 ispanya dogumlu tenisci.$u anda on yedi ya$inda olan bu sebi atp turnuvalarinda favorilerin eline birer birer vererekten dunya klasmaninda hizla yukselmektedir.yakinda ismi sikca duyulacaktir.nah buraya yaziyorum.
  • bir adam düşünün. 17 kez bir turnuvaya katılsın. bir kere sakatlığı sebebiyle üçüncü turda çekilmesi, birer kez dördüncü turda, çeyrek ve yarı finalde elenmesi haricinde geri kalan 13 turnuvanın tamamında final oynayıp hepsini kazansın ve yüzde 97 gibi (105-3) saçmasapan bir galibiyet oranı yakalasın.

    18. kez katıldığı turnuvaya büyük bir form grafiği yakalayamadan gelsin ve daha turnuvanın çeyrek finalinde ilk dört turdaki maçını set vermeden kazanmış turnuvanın seri başıyla karşılaşsın. üstelik de kendisi iki gün önce çok yıpratıcı bir beş setlik maçtan çıkmış olsun ve bir de üzerine tuz-biber ekercesine, bahis siteleri, yüzde 97'lik galibiyet oranı yakalamış bu adamı favori göstermesin.

    setlerde 2-1 önde olmasına rağmen, dördüncü sette 5-2 geriye düşüp, kağıt üzerinde bütün momentumu 'robot' olarak tabir edilen rakibine versin, ama oradan seti 5-5 ve 6-6'ya getirip tie-breaklerde kazanarak, geriden gelip maç alma ustası rakibine geriden gelme dersi versin. üstelik de dört saati aşan bir maçın ardından.

    biz buna rafael nadal büyüklüğü diyoruz...
  • çok özel bir adam. en büyük rakiplerinden birisi kariyerinin son maçını oynuyor, o maçta senin eşin oluyor ve sen o maçı o adama kazandırmak için elinden gelenin fazlasını yapıyorsun. maçı kaybettiğinde ondan fazla üzülüyorsun, mahçup oluyorsun. böyle bir rakip her sporda bulunmaz, herkese de nasip olmaz. çok büyük karakter. işte bu yüzden bu adamı sevmemek mümkün değil.
  • ben böyle adamlara bayılıyorum.

    adamda istikrarlı bir profesyonellik var, savaşçılık var, başarı desen o da var.

    ama tüm bunların üstüne rekabeti olması gerektiği seviyede tutan, gerçek bir sporculuk var. senelerce en büyük rakibin olmuş, sana kortta hayatı zaman zaman dar etmiş meslektaşın için koşa koşa gelip, son saniyeye kadar savaşıp, hikayenin bitiminde de samimiyetle ağlıyorsun.

    önünde saygı ile eğilinecek bir adamdır nadal.
  • "ben sakatlığı olan bir tenisçi değilim, ben tenis oynayan sakat bir insanım" demiş ve üzmüştür.

    ayağındaki mueller-weiss sendromu tedavisi olmayan bir kemik ölümü (osteonekroz) durumudur.

    edit: gelen mesajlar üzerine bir ekleme yapayım. kendisinin basın toplantısında "sakatlanmadım, ben zaten sakatken oynuyorum" derken kastettiği şey (ki toplantının devamında buna uzun uzun değiniyor) ayağındaki bu durum. yani demek istediği "sakatlık hep var, hep bununla oynuyorum, bazen çok zorluyor". hatta bunun yüzünden 19 yaşında ciddi ciddi tenisi bırakmayı da düşünmüş asla başarılı olamam diye. ondan sonra ayakkabısına özel olarak yapılmış tabanlar ve bağcıklarını deli gibi sıkarak giydiği ayakkabılar ile devam etse de ayağındaki basma sorunları yüzünden bu sefer dizleri dönem dönem sakatlanıyor.

    hem üzücü, hem ilham verici bir öyküsü var kendisinin.
  • rafael nadalin ilk ciktigi zamanlari bilirim. tam bir ergen federer faniydim ve ergen nadal gruplariyla surekli atismalara girerdim.

    yillar gecti rekabet buyudu guzellesti aralarina djokovic eklendi ve degil tenisin tum spor tarihinin en saglam uclusunun rekabetini izler olduk. bu surecte bizim ergenlik bitti, icinde bulundugumuz bu donemin sansini bilerek ucune de ve onlarin arasinda varolan diger isimlere de saygi duyarak zevkle bu sporu takip etmeye devam ettik.

    bugun baktim ki bir zamanlar nadal haterlik yapan ben kendisini hayranlikla izledim ve bir noktada icten ice destekledim. oysa turnuva boyunca ve macin basinda federerin artik 20 uzerine cikamayacagini dusunerek bunu nadal’in yapmasini da istemiyor ve karsisinda kim varsa onu destekliyordum.

    gelgelelim ki dorduncu setteki dominasyonu sirasinda ister istemez sunu dusundum; 35 yasina gelmis kendini halihazirda tenisin zirvesine yazdirmis bir adam, kimseye hicbir sey ispatlama zorunlulugu yok. birkac ay once ameliyat gecirmis geri donmesine supheli yaklasilmis ama emeklilik karari vermemis. tum o zorlu psikolojik ve fiziksel yollardan gecip finale kadar gelmis ve son zamanlarin en favori gencine bir noktada dominasyonu kurmus. ıste o noktada dedim ki hakediyor. bu azim bu disiplin bu savascilik gercekten hakediyor.

    21’in nadalda olmasi kalbimi kiriyor mu kiriyor. bu rekor hep federer’in liderlik ettigi bir rekordu ama napalim, yuregimiz buruk da olsa sadece helal olsun demek dusuyor.
  • roland garros

    1988'e kadar çim kortta oynanan bir australia open değil.

    1975'e kadar çim kortta oynanan, 1988'e kadar toprak kortta oynanan, şu an sert kortta oynanan bir us open değil.

    tenisin doğduğu, 1877 yılından beri çim kortta oynanan, tenisin bir kulübe üye olup sadece elit bir zümrenin oynadığı, kimilerine göre monarşinin gücünden dolayı en büyük turnuva kabul edilen diğer adı the championships olan wimbledon değil.

    1891 senesinden 1908 senesine kadar kumda oynanan ve 1908'den bugüne toprak kortta oynanan bir turnuva roland garros.

    öyle güçlü bir oyuncu ki rafael nadal

    tarihin en büyük oyuncusu diye adlandırılan roger federer'in kariyer grand slamini tamamlamasını 5 sene geciktirdi. roger federer 28 yaşında ancak kariyer grand slamini tamamlayabildi.

    big three'nin diğer ismi novak djokovic'in kariyer grand slamini tamamlamasını 6 sene geciktirdi. novak djokovic 29 yaşında ancak kariyer grand slamini tamamlayabildi.

    roland garros'ta oynadığı 16 senede 13 şampiyonluk kazandı. 2 yenilgi aldı, birisinde sakattı diğerini yendiği oyuncu "o gün her şey yolunda gitti. o gün hayatımın en iyi oyununu oynadım." dedi. sakatlığının 2. senesinde kendi isteğiyle turnuvadan çekildi.

    onun ilk yenildiği sene big three'den roger federer roland garros'u kazanarak kariyer grand slamini tamamladı. onun çekildiği sene novak djokovic ancak kariyer grand slamini kazandı.

    rafael nadal sadece roland garros'u kazanarak roger federer'in 2 kere** ve novak djokovic'in 1 kere* takvim grand slami yapmasını engelledi.

    rafael nadal sadece roland garros'u kazanarak roger federer'in 2 kere** ve novak djokovic'in 1 kere* aynı anda bütün grand slam kupalarını tutmasını engelledi.

    onunla roland garros'ta oynayanlar onu yenmenin imkansız görev olduğunu söyledi.

    inanılmaz iyi bir oyuncu ama tarihin en iyi diğer iki oyuncusuyla aynı dönemde oynadığı için diğer turnuvalardaki kazanma sayısı roland garros kadar hiç olamadı. zaten tarihte sert ve çim kortu becerip toprak kortu beceremeyen sayısı çok fazla. toprak kortu becerip çimi ve dolayısıyla sert kortu beceremeyen sayısı da bir o kadar var. rafael nadal'da bunların hepsi olmasına rağmen nasıl kendisi tarihin en iyi toprak kort oyuncusu olarak adlandırılıyorsa ezeli rakibi roger federer'de tarihin en iyi çim kort oyuncusu olarak adlandırılıyor. onun şansızlığı belki de roger federer'le aynı döneme denk gelmek, roger federer yaşlanınca kendisinden bir yaş küçük novak djokovic'le mücadele etmek oldu. hep sert kortta mücadele ettiği bir oyuncu vardı. belki de onu bu kadar üst seviyede görmemiz hep rekabet ettiği biri olmasına borçlu.

    öyle büyük bir oyuncu ki rafael nadal

    erkekler tenisinde bir grand slami kazanmak için hayatları boyunca çalışan sporcular var. erkekler tenisinde 10 kere herhangi bir grand slami kazanan yok, o sadece bir grand slami 13 kere kazandı.

    roland garros bir çok efsanenin bir kere kazanmak için çok şey vereceği turnuva.

    pete sampras'ın 14 grand slam zaferi var. eskiden dünyanın en iyi oyuncusu deniliyordu. kariyer grand slamini tamamlayamadı. 1 tane roland garros'u yok, yarı finalden ötesine geçemedi.

    martina hingis'in erken yaşta çok parlak bir kariyeri var. iki kere roland garros finale çıkabildi ve 2. kere kaybettikten sonra bir daha grand slam kazanamadı. kariyer boxed setteki tek eksik parçası roland garros.

    venus williams'ın bir kere kazanamadı. tek çıkabildiği finalde kardeşine yenildi.

    jimmy connors açık dönemin ilk büyük isimlerinden. kariyer grand slaminde tek eksik parça olan roland garros'ta yarı finalden ötesine geçemedi. hiç kazanamadı.

    john mcenroe bir kere finale çıkabildi. hiç kazanamadı.

    stefan edberg kariyer grand slami için son durak roland garros'ta bir kez finale çıkabildi. hiç kazanamadı.

    boric becker kariyer grand slamindeki tek eksik parça olan roland garros'ta yarı finalden ötesini göremedi.

    kim clijsters hiç kazanamadı. 2 kere finalde kaybetti.

    bill tilden kendi döneminin en iyi oyuncusuydu. roland garros'a herkesin katılabilme özelliği gelmesinden sonra kupa için abd'den fransa'ya uçtu. 2 kere finalde kaybetti.

    conchita martinez kadınlar toprak kortun önemli isimlerindendi. yıllarca finale çıkabilmek için uğraştı. tek çıkabildiği finalde de kaybetti.

    maria bueno kendi döneminin en iyi oyuncularındandı. bir kere kazanamadı.

    pancho gonzales kendi döneminin en iyi oyuncusuydu. toprak kortta hiç yüzü gülmedi.

    rafael nadal tam 13 kere kazandı...

    toprak/çim dublesini açık dönemde yapan 2. isim. roger federer bile 2009'da kendisinin elendiği sene ancak yapabildi.

    açık dönemde** rafael nadal gelene kadar roland garros'ta üst üste kazanabilen 5 oyuncu var. efsane björn borg bunu 2 kere başardı ve bunlardan birisi üst üste 4 şampiyonluktu. 3 kere üst üste kazanan oyuncu yok. 5 kere üst üste kazanan oyuncu yok. diğer grand slamlerde bu tip rekorları her dönem görebilirsiniz ama burada duble yapmak bile büyük bir maharet. rafael nadal bir kere 4, bir kere 5 ve güncel rekoru 4 olmak üzere bu imkansızları başardı.

    rafael nadal'ın 13 şampiyonluğu öyle bir rakam ki bir oyuncunun sadece bir grand slamde 13 kere finale çıktığı tenis tarihin erken döneminde* blanche bingley'in wimbledon'da 13 finali var ki sadece 6 kere kazanabildi. güncel tenis dünyasında roger federer'in 12 wimbledon finali var ki bunlardan sadece 8 tanesini kazanabildi. kadınlarda margaret court hem açık dönemde hemde amatör dönemde tenis oynayan oyunculardan ki onun 12 australia open finali 11 şampiyonluğu var. rafael nadal'ın yaptığı şey olağanüstü.

    rafael nadal roland garros'u 4 kere set kaybetmeden kazandı. bu hem roland garros'ta hemde bütün grand slamler toplamında erkekler tenisinde bir rekor. 2017 roland garros'unda sadece 7 maçta 35 oyun verdi ki bu kendi roland garros kişisel rekorunun yanında tüm zamanların rekoru björn borg'un roland garros'taki 32 rakamından sonra en iyi derece.

    açık dönemde hiçbir oyuncu 13 kere bir turnuvayı kazanamadı. rafael nadal sadece roland garros'u 13 kere kazandı.

    roland garros'ta 100 galibiyet elde eden başka bir oyuncu yok. kariyerinin 1200 maçına ve 1000. galibiyetine, 60. toprak kort kupasına 100. roland garros galibiyetine çıkan rafael nadal bunu finalde, ezeli rakibine karşı son puanı servis puanıyla kazanarak, bir seti bagel yaparak elde etti.

    roland garros'ta 13. finaline çıkarken turnuvada 13 saat 13 dakika kaldı.

    roland garros'ta kazandığı 13 şampiyonluğun sadece 3 tanesini 1 numaralı seri başı olarak kazandı. 5 kere finallerde, toplamda 7 kere 1 numaralı seri başını yendi.

    roland garros'ta 102 maçında sadece 2 tane 5 setlik maç oynadı. rafael nadal finallerde 5. seti hiç oynamadı.

    roland garros'ta sadece 15 oyuncu rafael nadal'dan set alabildi. 16 senede sadece 27 set kaybetti. 3-1 ve 3-0 yenildiği o iki maçı çıkarırsak sadece 21 set kaybetti.

    eğer

    2007 yılı finalinde 1 set roger federer'e,
    2012 yılı finalinde 1 set novak djokovic'e,
    2018 yılı çeyrek finalinde 1 set diego schwartzman'a,

    vermeseydi set vermeden kazandığı roland garros sayısı 4 değil 7 olacaktı.

    --- set alan 15 oyuncu ve yıllar ---

    1- sébastien rené grosjean - 1 (2005 4. tur)
    2- roger federer - 4 (2005 yarı final, 2006 final, 2007 final, 2011 final)
    3- mariano puerta - 1 (2005 finali)
    4- paul-henri mathieu - 1 (2006 3. tur, rafael nadal'ın roland garros'taki en uzun maçı: 4 saat 53 dakika)
    5- lleyton hewitt - 1 (2006 4. tur)
    6- robin söderling - 3 (2009 4.tur: 3-1 yenilgi)
    7- john isner - 2 (2011 1. tur: 5 set)
    8- novak djokovic - 7 (2012 final, 2013 yarı final: 5 set, 2014 final, 2015 çeyrek final: 3-0 yenilgi)
    9- daniel brands - 1 (2013 1. tur)
    10- martin klizan - 1 (2013 2. tur)
    11- david ferrer - 1 (2014 çeyrek final)
    12- jack sock - 1 (2015 4.tur)
    13- diego schwartzman - 1 (2018 çeyrek final)
    14- david goffin - 1 (2019 3. tur)
    15- dominic thiem - 1 (2019 final)

    2005- 3
    2006- 3
    2007- 1
    2008- 0
    2009- 3 (4. turda 3-1 yenildi)
    2010- 0
    2011- 3 (5 set)
    2012- 1
    2013- 4 (5 set)
    2014- 2
    2015- 4 (çeyrek finalde 3-0 yenildi)
    2016- 0 (3.turda çekildi)
    2017- 0
    2018- 1
    2019- 2
    2020- 0

    --- set alan 15 oyuncu ve yıllar ---

    roland garros'ta 13. şampiyonluk ile rafael nadal'ın roland garros'taki maç kazanma oranı %98 oldu. maça %98 kazanma oranıyla çıkan rafael nadal'ın yenildiği iki maçtaki rakipleri finale kadar çıkıp finali kazanamamıştır. %1'inde sakattır, %1'inde ise hala tenis oyuncularını nasıl yenildiğini çözememiştir. o efsane roland garros 2009 4. tur maçı robin söderling.

    nike'ın hazırladığı 10. şampiyonluk sonrası ten is rafa ve roland garros'un hazırladığı la decima

    roland garros'ta rafael nadal'ın 100. galibiyete giderken ki yolu.

    rekoru paylaştığı roger federer içtenlikle kutladı.

    1 ve 13

    rafael nadal...

    bonus: 5-1 ve 40-0 gerideyken seti aldığı bir maç.
  • 2009 ve 2012'de tendinit tedavisi için izin alarak betametazon ve kortikotropin kullanmasını, testlerin yapıldığı laboratuar çalışanlarına varana kadar devasa bir rüşvet ağı kuran lance armstrong'un yaptıklarıyla kıyaslamak için tavşan iq'suna sahip olmak gerekiyor.

    bir insana iftira atmak bu kolay olmamalı lan; "big 3 içindeki en zayıf tekniğe sahip" diyebilirsin, önkoşul olarak kör olmayı gerektirse de nihayetinde bir yorumdur; ama konu hakkında sanki bir sik biliyormuş gibi "ne hikmetse iki senede bir ortadan kaybolur", "toprak sezonu hariç yoktur", "2016 sonrası federer'e ezildi" diye ahkam kesmek, üstüne bir de hiçbir temele dayandırmadan doping iddiasında bulunmak katıksız zevzeklik.

    toprak sezonu dışında kaybolan adamın sadece toprak dışı kariyeri bir agassi yapıyor, fesüphanallah ya :)
  • 35 yasinda, ameliyat olup 6 ay korta adim atmayan, yeni covid atlatan, gecmiste kendisi icin en epic kayiplarin yasandigi turnuvada bir kez daha finale cikmis tenisci. buyuk adam, saygiyi ve alkisi hakediyor
  • ilk defa 2-0'dan maç vermiyor. fabio fognini'ye us open 2015'te de 2-0'dan 3-2 maç vermişti.

    bunlar büyük oyuncular, büyük olmalarının nedeni çok iyi oynamaları değil, mental olarak iyi olmaları. kötü oynasalar da maçtan kopmuyorlar. oyunları iyi değilken maç içinde oyununu düzeltiyorlar. ve en önemlisi, para kazanmaya başladıktan sonra, çok zengin olmaya başladıktan sonra oynadıkları spora bakış açılarının değişmemesi. tüm sporlarda da başarılı olanların olayı bu. ve tabiki çok çalışmaları.

    10 yıl önce federer'e sormuşlardı, kimse senin tenisi bırakmanı istemez ne zaman bırakmayı düşünürsün? bu oyunu seviyorum, zevk aldığım sürece bırakmayacağım demişti.

    nadal'ı sevmem, oyununu izlemek zevkli değil. yani benim için zevkli değil. ama çok büyük oyuncu. bana göre tarihin en iyi 2. oyuncusu.
    sadece roland garros'ta kazanır demek haksızlık olur nadal'a, bence 2-3 grand slam daha alır. en az 2 roland garros'u var çünkü geçen yıl görmediniz mi 36-0 maç oynayan hiç maç kaybetmeyen djokovic'e finalde set vermedi. nadal'ı küçümsemeyin. çok büyük sporcu.

    federer başka boyut. adam gelsin diye 28 ülkede sıfırdan tenis kompleksi yapıldı. adama verilen fahri vatandaşlıkların haddi hesabı yok. atp 500 turnuvalarında para ödülü 150bin dolar civarıdır, federer'e milyon dolarlar teklif ediyorlar gelip katılsın diye sadece. ülke başkanları herifi arayıp davet ediyor amk.

    djokovic'e gelince, izlemeyi severim ama öyle çok da değil. djokovic'i sevmemin nedeni ülkesi sırbistan'da üç restaurant açtı fakirlere ücretsiz yemek veriyor. dediği de şuydu; tenisten yeteri kadar para kazandım, para kazanamayanlara yardım etmeliyim.
    djokovic senelerce federer ve nadal'ın yanında ikinci sınıf tenisçi muamelesi gördü. aynı saygıyı göremedi. o yüzden ne yapar eder ikisini de geçer. ayrıca herkesin aklındaki de bu. djokovic muhtemelen geçecek diyorlar. federer'i geçer ama nadal'ı bilmiyorum.

    kariyerleri bittiğinde benim tahminim en çok grand slam kazananlarda sıra şöyle olur;
    djokovic
    nadal
    federer

    ama tarihin en iyisi sıralaması da herkesin zihninde tam tersi olur;
    federer
    nadal
    djokovic
hesabın var mı? giriş yap