• gay-lezbiyen-ibne-homoseksüel tanımlarını tekrar yapan; bunların cinsel olduğu kadar sosyolojik,entellektüel ve politik açılımlarının ve tarihsel,kültürel gelişimlerini de anlatan; adeta bu tür eğilimlerinin normalliğini kanıtlamaya çalışan teori.
    ayrıca türkçesi için (bkz: ibne teorisi)
  • judith butler'in anlamini bilmedigini iddia ettigi sey.
  • gayet politik bir teori, ve yandaslarinin bir bolumu malesef teorinin ne oldugunu cok iyi irdelemeyip teenage angstvari bir kizginlik ve sisteme karsi'lik icinde ates kupu gibi etrafta gezip, bazen guya savunduklari gayleri bile gayliklerini bilmedikleri icin topa tutar oldular*.
  • cinsel kimliklerin sayısız ve sınırsız olduğunu, bu kimliklerin kültürel, toplumsal ve psikolojik olarak şekillendiğini savunan teori. bu teoriye göre homoseksüellik ve heteroseksüellik gibi iki "karşı" kavram yoktur; bu kavramlar kimliklere belirli bir norm vermeye çalışan toplumun ortaya attığı kavramlardır.

    queer theory'nin başlangıç olarak michel foucault'nun "cinselliğin tarihi" eserinden etkilendiği doğrudur; ancak foucault bu kitaptaki görüşlerini sonraki çalışmalarına aktaramamıştır. bu yüzdendir ki bu teori özgün bir teori sayılabilir. örneğin derrida'nın yapısökümünden de derin izler taşır.

    judith butler, getirdiği "performatif" kavramıyla teoriyi ciddi şekilde etkilemiş, özellikle doksanların başında, "bodies that matter", "gender trouble" kitaplarıyla çığır açmıştır. gayatri spivak ablamızın da bu teoriye katkıları olmuştur.

    biz türkiye'de yaşayanlar pek bilmez, bu teoriyi savunan inananlar kendilerine "queer nation" derler. [edit: hızlı mı yazılmış ne? hepsi demezler tabiî, ancak queer nation topluluğu bildiğim kadarıyla şu veya bu ölçüde teoriyi sahiplenirdi. aman ha, yanlış anlaşılmasın] bir de bunların "kiss-in" gibi şenlikli eylemleri vardır. ha, unutmadan söyleyelim türkiye'de bu konuyla ilgili ilk ve tek nitelikli makaleyi yaşar çabuklu yazmıştır. [edit: virgül, sayı: 65, eylül 2003]
  • (bkz: queer nation)
  • pek hetero ikili kadin/erkek ayrimini yikip heteroseksuel dayatmanin anormal, aykiri, sapkin addettiklerini bagrina basarken heteroseksualitenin olmazsa olmaz homofobik ve ataerkil temellerine de dinamiti basar. kadin, erkek, homoseksuel, hermafrodit, sodomite gibi sozde kategorilerin tarih icindeki gelisimleriyle ilgilidir ayni zamanda. ozellikle cinsiyetin biyolojik olmayan, performansa dayali drag, camp ve transeksuellik gibi transgressive hallerini arastirir.

    kadin/erkek olmakbir dizi toren binasindan baska bir sey olmasin sakin.

    (bkz: eve kosofsky sedgwick)
    (bkz: judith butler)
hesabın var mı? giriş yap