• faizleri düşük tutarak piyasayı paraya boğmaktan daha ötesini ifade etmektedir esasen. şöyle ki, 2000 krizinden sonra uzun dönemdir zaten fed faizleri düşük idi ve şu an itibariyle de fed faizleri ziyadesiyle düşük. lakin bu durum kâfi gelmemiş olsa gerek bernanke, boj'un 90'ların başından bu yana devam eden kronik deflasyon süreci ile savaşmak için 2000'lerde kullanmaya başladığı ve quantitative easing olarak adlandırılan faizleri düşük tutmanın yanı sıra piyasaya fiziki (ya da elektronik fark etmez) olarak para sürülmesinden ibaret genişlemeci bir politikanın krize çare olacağını umuyor.

    kısaca, bernanke para basacak ve abd hazine kağıtlarını satın alarak hem piyasaya para sürecek hem de faizleri düşük tutmuş olacak. zaten abd hazine bonolarının faizlerine baktığımızda bu durumun etkilerini net olarak görmek mümkün. 10 yıllık tahvilin faizi %2.68 seviyesinde şu an ki, bu son 40 yılın en düşük seviyeleri. bu politikanın etkileri ne olur, başarılı olur mu, yoksa bir kabusa dönüp stagflasyon olarak fed'in götünde mi patlar? bu soruların cevabı başka bir entry konusu olsun.
  • faizleri cok du$uk tutarak piyasayi paraya bogan merkez bankasi politikasi. $u anda sadece boj tarafindan uygulaniyor ama uzmanlar bu yil bunun da bitecegini soyluyorlar bizlere.
  • türkçe karşılığı; (bkz: parasal gevşeme)
  • fed'in yeni politikası
  • sıkı para politikasının tersi. krize giren gerizekalı muz cumhuriyetlerine sıkı para politikası, krize giren babalara parasal gevşeme. ve bunu bile yiyen bir 7 milyar kadar gerizekalı.

    o değil de, türkiye ekonomisi krize girdiğinde türkiye'ye dayatılan sıkı para politikalarını kraldan çok kralcı şekilde savunan türk ana akım medyası ekonomi maymunlarını ve türk ekonomi camiası hıyarlarını düşünüyorum da insan bari bir intihar falan eder veya kaş'a, gökova'ya gider de bu işleri bırakır be.
  • düz para basmakla neden denk olmadığını dolayısı ile enflasyona etkisinin neden aynı olmayacağını anlatan videoyu şuradan izleyebiling: https://www.youtube.com/watch?v=zbqtpkk6ic8

    kısacası: effective money supply değişmiyor, parasal değiş tokuş daha çok bono-merkez bankası arasında olurken halkın eline bol bol para verilmesi ile denk bir şey olmuyor. yani aslında piyasalar likitleştiriliyor. nakit yaratmaktan ziyade bankalara rezerv yaratılıyor, tüketiciye değil finansal sektöre can veriyor. böylece mevcut piyasa varlıklarının değeri artabiliyor, bunun sonucunda uzun vadeli bono faizleri düşüyor. (yani bir varlık sınıfı olan bonolara talep artıyor, malum faiz ve bono değeri arasında ters ilişki var) - böylece uzun vadeli piyasa getiri eğrisine müdahale edilmiş oluyor.

    farklı olarak qe ayrıca piyasaya para sokup varlık alırken aslında bir yandan da bonoları alarak piyasadan çekmiş oluyor. bu da enflasyon şişmesine karşı otomatik fren demek. piyasaya boş boş borç - bono basılmamış oluyor, basılmış bonolar talep almış oluyor.
  • tabi burada m3 verisi önem taşıyor ama ne yazık ki, şerefsiz fed m3 verisinin yayını durdurdu. dolayısıyla para arzı ne kadar genişliyor takip etmek pek mümkün değil. fakat bunu tahmini olarak gayri resmi yayınlayan siteler vs var.

    (bkz: fed'in m3 verisini yayından kaldırması)
  • paranin nominal fiyatini (faiz) daha fazla dusurmenin mumkun olmadigi durumlarda surumdeki para miktarinin artirilmasidir. miktar artirilarak paranin reel fiyatinin (reel faiz) dusurulmesi hedeflenir.

    http://vimeo.com/2606496
  • ikincisi önceki hafta fed tarafından detaylarıyla birlikte duyurulmuştur.

    oturma organını adıyla anmaya çekinen bünyelerin para basmaya verdikleri süslü bir isim olan bu kavramın işe yararlığı ciddi bir soru işareti olarak küresel ekonominin karşısında dikilmektedir.
  • parasal genişleme'nin ingilizcesidir. quantitative tighteningin zıt anlamlısıdır.
    bildiğimiz para arzı arttırılmasıdır. özellikle fed tarafından yapıldığı durumlarda piyasaları rahatlatan bir durumdur. ben "easing" politikasını bırakacağım dedi anda bir anda bizim gibi kırılgan ekonomiler başta olmak üzere bir çok piyasa sallanır, düşüşler yaşar. sebebi; fon bulamama korkusu, piyasada az para olacak parayı nereden bulacağım korkusudur.
hesabın var mı? giriş yap