• kütlesi 1.4 güneş kütlesinden büyük 2.5 güneş kütlesinden küçük yıldızlar çekirdeklerindeki tüm atomları demir'e dönüştürdükleri ömürlerinin sonunda bir supernova patlaması ile dış katmanlarını uzaya fırlatırlarken kendi üstüne çöken çekirdek de notron yıldızına dönüşür.

    bunlara notron yıldızı denmesinin nedeni üst üste yığılma sebebi ile atomlardaki elektronların çekirdek üzerine düşüp protonlarla birleşerek tamamı notronlardan oluşan devasal bir kütle meydana getirmeleridir. küçülerek sıkışan çekirdek açısal momentumun korunumu gereği hızlanır ve inanılmaz magnetik alanında hızlandırdığı parçacıkların periyodik olarak güçlü ışımalar yapmasına sebep olur. bu ışımaların yönü tesadüfen dünya'ya bakıyorsa deniz feneri gibi bir ışıyıp bir sönen yıldız kalıntısı görürüz. pulsar adı da burdan gelmektedir.

    küçük bir hacimde toplanmış devasal kütlelerin meydana getirdiği inanılmaz kütle çekim uzayı ve zamanı bükerek yıldızın yüzeyine yakın yerlerde zamanın %30 daha yavaş ilerlemesine neden olur. kurtdeliği yapmak için bu etkiden faydalanılabilir.
  • "pulsar olamayan yıldız kara delik olur" ifadesi tam olarak doğru değildir, aslında bakarsanız tam tersi ifade doğrudur. kara delik olamayan yıldız, pulsar olur. zor olan pulsar olmak değil ki kara delik olmak. daha enerji daha fazla kütle ister. kara delik neydi? kara delik emekti, sevgiydi. diğer türlü ne beyaz cüce ne de kara delik olamamış böyle yanarlı dönerli dev bir topaça benzersin. karaktersiz bir cisme dönersin.
  • ilk başlarda pulsarlar onları keşfeden gözlemevinin başharfleriyle adlandırılırlardı.(örn.cp 1919). yeni adlandırılan bütün pulsarlar j harfi ile başlayıp 2000.0 koordinatlarını kullanır.(örn. psr j1921+2153). bütün quasarların j isimleri olmasına rağmen 1993'ten önce keşfedilenler genelde b kodlu isimleriyle anılırlar.

    o kadar yoğundurlar ki bir çay kaşığı kadar pulsar maddesinin dünyadaki ağırlığı 100 milyon tonu geçmektedir. pulsardaki bir çay kaşığı maddeyi kaldırabilmek için, limanlarda her biri 50 ton yük kaldıran dev vinçlerden 2.000.000 adet gerekecek ya da bu maddeyi taşıyabilmek için de 4.000.000'den fazla büyük kamyon lazım olacaktır. 1 gram maddesine bu kadar dehşetli bir gücün saklanması, insanoğlunu acze, hayranlık ve şaşkınlığa düşürmektedir.

    pulsardaki olağanüstü madde, iki hâldedir: katı ve sıvı. katı madde, son derece yoğun olması bir yana, aklın alamayacağı kadar serttir. saç teli çapında bir parçası, boğaziçi köprüsü’nün ayaklarından daha dayanıklıdır. sıvı maddenin ise çok değişik özellikleri vardır. bu sıvı için sürtünme ve aşınma diye bir şey yoktur. “süpersıvı” adı verilen bu akarmaddenin bir bardak içine karıştırıldığını düşünürsek, bu hareketini başka hiç bir müdahale olmaksızın sonsuza kadar sürdürür.
  • bir uzay cismidir neutrino veua neutron star olarak da bilinirler

    omrunu tuketen bir gunes/yildizin hallerinden birisidir
    yakiti tukendigi icin cekim gucune karsi gelemeyen yildizimiz
    collapse olur

    genelde bir cok yildiz supar nova olarak patlar felan artistlik yapar
    sonuc olarak ta ya kirmizi dev yada beyaz cuce olurlar

    fakat bu pulsar yolunda emin adimlarla ilerleyen yildizimizin kutlesi o kadar makuldur ki pek daha fazla colapse olur ve eski devasa kutlesini yaklasik bir ay ve hatta cok daha kucuk bir alana sikistirmaya karar kilar ki icinde barindirdigi maddelerin cogu neutrino corbasina doner bu baski sonucu ve bu durumda belirli bir stabilite bulur cunku corba olan madde neutrino dan ileri gitmem diye cekim gucune karsi gelir
    ve ayni zamanda feci bir hizla etrafinda donmeye baslar ve yuzeyin bir yerinden acaip guclu isinimlarda bulunur bunu radio teleskoplarla algilamak mumkundur ve cok hizli dondugu icin sinyallar pulse pulse algilanir lakin ordan adi gelmektedir

    pulsar olamayan yildiz kara delik olur
  • bilinen en hızlı pulsar kendi ekseni çevresinde saniyede tam 642 kez döner.
  • keşfedilmiş en hızlısı 716 hertzliktir.

    yani saniyede 716 tur yapıyor. 42960 rpm.

    saniyede 716 defa kendi etrafında fırıl fırıl dönen bir top. bir mutfak blenderından 2-3 kat daha hızlı.
    uzayda boşlukta duruyor. 20 km çapında ama güneşten bile birkaç kat ağır. her 1 santimetreküpü dünya ölçeğiyle 100 milyon tonluk madde içeriyor.

    işte öyle bir şey.

    şu da güzel bir anlatım:
    http://www.youtube.com/…=uhevo-lkdrq&feature=fvwrel

    edit: dünyaya getirsek........ tipinde yorumlar gördüm:) dünyaya getirirken yolda güneş sistemini falan zikip atmasın?
  • belirli ve hic sasmayan bir duzende etrafa radyo dalgalari gonderdiginden dolayi dunya saatinin ayarlanmasinda kilavuz olarak kullanilan gok cismi.
  • müthiş derecede yoğun bir gökcismi.

    bilinen evren serisinde izlemiştim. binlerce kilometre mesafeden insanın kanındaki bütün demiri çekebilirmiş***
  • sesini suradan dinleyebileceginiz "vuruslu" yildiz, aklin alamayacagi yogunluktaki madde ye sahip fenomen.

    http://www.youtube.com/…=uhevo-lkdrq&feature=fvwrel

    ayrica suradan izlenip muazzam gucu hakkinda fikir edinilebilir:

    http://documentaryheaven.com/…s-of-the-universe-3/#
  • açılımı pulsating star olan kısaltma.

    pulsate (atmak, nabız gibi atmak) ve
    star (yıldız) kelimelerinin birleşiminden oluşur.

    (bkz: blending)
hesabın var mı? giriş yap