• canımı, ciğerimi, hayat arkadaşımı kopardı bu lanet hastalık benden.

    her şey "benim nefesim mi daralıyor biraz" demesiyle başladı 6 ay önce. başta çok önemsemediğimiz bu durum birkaç hafta içinde çok ciddi bir nefes darlığı, halsizlik, kilo verme şeklinde ilerledi. akabinde girmediğimiz pet ct, tomografi, röntgen, eko kalmadı, anjiyolar, kateterizasyon, yüzlerce kez kan tahlilleri, sonra bir daha bir daha, kan gazı testleri, delik deşik mosmor kollar.

    (bkz: ventavis)
    (bkz: pularter)
    (bkz: retomin)
    (bkz: prednol)
    (bkz: lasix)
    (bkz: aldactone)

    kullanmadığımız ilaç kalmadı, haftalarca hastane, yoğun bakımlar, acillerde geçirdik. 3 ayda 25 kilo verdi. sağ kalp yetmezliği geldi ardından, her yeri ödem topladı. hastalık o kadar agresif ilerledi ki 6. ayında aldı canımı bizden. başaramadı. başaramadık.

    diyeceğim o ki, bu hastalığın teşhisi zor, tedavisi yok. ama erken teşhiste ortalama yaşam süresini epey uzatma imkanı var. siz siz olun azıcık bile nefesiniz daralsa, birazcık bile halsizlik hissederseniz sakın ihmal etmeyin kendinizi.

    sonra çook yanıyor insanın canı.
  • pulmoner hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar: inhale nitrik oksit , sildenafil, bosentan( non selektif endotelin res. blokörü),ambrisentan ve sitaksentan( bu ikisi de endotelin a reseptör blokörüdür.)

    epoprostenol, ilioprost, treprostinil( bu üçü de prostasiklin analoğudur.)
  • bir kaç gündür fazla çarpıp duran kalbim için lan bir görünsem mi dedim, şirkette ekg çekildi sol da bişiyler var, gittim hastahaneye, eko çeken kardiyolog döne döne döne bişiy var dedi durdu. astımın var mı dedi yok dedim, astım geçmişi de yok ailede, bir göğüs hastalıkları uzmanına görün dedi ve tanı olarak bu hastalığı söyledi. açıkçası üzerinde durmamıştım, şimdi bakınca önümdeki tablo çok da iç açıcı görünmüyor. o değil de sanırım biraz tırstım.

    tanım : bir ihtimal ki hastalığım

    edit: bu konuda iyidir görün diyeceğiniz bir doktor varsa istanbul da yeşillendiriniz efenim.

    edit 2: sukur ki hastaligim degilmis. gunlerce icim icimi yedi. bu teshisi ozel bir hastahane dile getirmisti. ben de o donem gittim kartal kosuyolu'na. doktor bakti ,yeniden kardiyo cektirdi bakti, bana bununla mi geliyorsun bir seyin yok sacma sacma gibisinden soylemlerle de gonderdi. ( insan o surecte ve devaminda bu tersleme haline sukrediyor. nerede varsa rabbim sifa versin)
  • pulmoner hipertansiyon- pah tanısı vazoreaktivite testi ile konulmaz, ekokardiyografi ile konulur, sağ sol kalp kateterizasyonu ile desteklenir. pulmoner hipertansiyonun 5 alt birimi mevcuttur.

    grup 1 pulmoner hipertansiyon:

    1.1 - idiyopatik
    1.2 - vazoreaktif pah
    1.3 - kalıtsal
    1.4 - ilaçlara ve toksinlere bağlı
    1.5 - diğer hastalıklarla ilişkili:
    1.5.1 - bağ dokusu hastalığı
    1.5.2 - insan immun yetmezlik virüsü (hıv) enfeksiyonu
    1.5.3 - portal hipertansiyon
    1.5.4 - doğuştan kalp hastalığı
    1.5.5 - şistozomiyaz
    1.6 - venöz/kapiller (pvod/pch ) tutulumun belirgin belirtileri olan pah
    1.7 - yenidoğanın persistan pulmoner hipertansiyonu

    grup 2: sol kalp yetersizliğine bağlı pah

    grup 3: akciğer hastalıklarına ve/veya hipoksiye bağlı pulmoner hipertansiyon

    grup 4: pulmoner arter obstrüksiyonuna bağlı pulmoner hipertansiyon
    4.1 - kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon (kteph)
    4.2 - diğer pulmoner arter obstrüksiyonları

    grup 5: mekanizmaları belirsiz pulmoner hipertansiyon
    5.1 - hematolojik bozukluklar
    5.2 - sistemik bozukluklar
    5.3 - diğerler
    5.4 - kompleks doğuştan kalp hastalığı

    edit: üsteki yazarı ikidir saçmasapan bilgileri için uyarıyorum, gedik ahmet pasha hap diye bilgi sunma yanlış, vazoreaktivite testi sadece grup 1’in 2. alt sınıfını işaret eder.
  • digoksin, diüretik,vazodilatatörler tedavide genellikle yetersizdir. pulmoner vasküler direnci azaltmak için adenozin ve prostosiklin kullanılmaktadır. vazodilatatör olarak kalsiyum kanal blokörü verilebilir ancak beta blokörler kullanılmaz. kesin tedavi akciğer transplantasyonudur.
  • emptomlar geç geliştiği için hastalar bir doktora görünmekte geç kalırlar. genel belirtiler nefes darlığı, bayılma hissi, halsizlik, balgamsız öksürük, göğüs ağrısı, el ve ayaklarda şişme, efor kapasitede düşme nadiren çok öksürmeye bağlı gelişen kanlı balgamdır.

    pulmoner arteryal hipertansiyonun, pulmoner venöz tansiyondan (sol kalp yetmezliğne bağlı) farkı pvh'da uzanırken veya uyurken gelişen nefes darlığı belirginken pah'da böyle bir belirti yoktur. (bkz: ortopne) (bkz: paroksismal nokturnal dispne)
  • survey i kanserler gibidir.
  • (bkz: talozolin)
    (bkz: sildenafil)
    (bkz: bosentan)
    (bkz: sitaksentan)
    (bkz: ilioprost)
  • aslında 5 tipi vardır.

    1-arteryal (bilinen-ilk akla gelen)
    2-venöz (sol kalp yetmezliğine bağlı)
    3-hipoksik (akciğer hastalığına bağlı)
    4-tromboembolik (akciğer embolisine bağlı)
    5-çok yönlü (aynı anda birkaç sebep)

    tedavisiz ortalama ömür 2.8 yıldır fakat tedavi ile survey'in uzatılacağı düşünülmekteymiş. (tahmini 10 yıl) umut verici tedaviler; hiperbarik oksijen tedavisi, endotelin reseptör antagonistleri, fosfodiesteraz inhibitörleri, prostaglandinler.

    endotelin reseptör antagonistleri:
    -bosentan
    -sitaksentan

    fosfodiesteraz inhibitörleri
    -sildenafil
    -tadalafil

    prostaglandinler
    -treprostinil
    -iloprost
    -epoprostenol
  • akciğer damarlarında basınç artışı, sınıflandırma değişeli ve primer pulmoner hipertansiyon diye tanımlama tarihe karışalı yıllar oldu. şu an pulmoner hipertansiyon 5 sınıfa ayrılır, eski primer pulmoner hipertansiyon terimi tam olmasa da idiopatik pulmoner hipertansiyon (ipah) (sınıf ı.ı) karışılık gelmektedir.
hesabın var mı? giriş yap