• tam turkcesi noktacılık olarak kullanılabilecekken fransızca pointillismeden esinlenip kullandıgımız kelime..bir cesit resim ya da fotograf teknigi..puantilizm etkisindeki ressamlar renkleri küçük noktacıklar biçiminde gruplayarak sergilerler..bu etkideki en ünlü ressamlardan biri georges seuratdır..
  • bir resim hocamın anlattığına göre puantilizm daha canlı renk arayışı ile ortaya çıkmış.

    mesela doğada gayet canlı rengi olan bir portakal, resmedildiğinde o renk yakalanamayınca birileri bunu mikroskopla incelemiş ve portakalın aslında turuncu değil ayrı ayrı sarı ve kırmızı noktacıklardan oluştuğunu görmüş.

    sonra bu şekilde farklı renkteki noktalarla yapılan resimlerin de renklerinin daha canlı olduğu görülmüş. daha çok ışık alan yere sarı yoğunluk olup koyu yerde kırmızı noktacık yoğun gibi. tabi bu noktacıkların birbiriyle karışmaması birbirinin içine geçmemesi önemli.
  • noktacılık.

    biraz basite indirgenmiş bir isim gibi dursa da empresyonist dönemin ardından sahneye çıkan yeni bir akımdır. neo-empresyonizm veya bölmecilik olarak da adlandırılan bu hareket, georges seurat ve çağdaşı paul signac'ın kazandırdığı ivme sayesinde 19. yüzyılda oldukça popüler olmuştur. en temel anlamıyla tuval üzerinde bir görüntü oluşturmak için küçük ve tek tek renk noktaları uygulamaktır. puantilist hareketin sanat dünyasına getirdiği bu yeni boyut camille pissaro, lucien pissaro, albert dubois-pillet, henri edmond-cross, theo van rysselberghe, henri matisse ve hatta vincent van gogh gibi sanatçılara ilham vermiştir.

    paul signac, altın boynuz, 1907

    empresyonist esinli bir akım olan puantilizm, bir teknikten çok karmaşık bir uyum sistemidir. gözümüzü ve zihnimizi, renkleri geniş bir kromatik aralıkta birleştirmeye ve özümsemeye zorlar. fırçanın benekli dokunuşlarıyla ortaya çıkan eseri bir bütün olarak görebilmek için izleyiciyi tablodan uzaklaşmaya zorladığından özgün bir yaklaşımdır. boyaları palet veya tuval üzerinde karıştırmadan renk geçişi yapılması gerektiğinden peygamber sabrı ister. sanatçılar, renk geçişlerini aynı rengin farklı tonları ile yaparak, tuvalin daha az agresif görünmesini sağlamışlardır. titreşimli bir ışık elde etme çabasıyla resim yüzeyine yayılan küçük renk tuşeleri sayesinde tuvalin bazı bölgeleri dokunulmadan kalır ve ham pigmentler birbirine karışmadıkları için renkler doğal parlaklıklarını korur. bu zengin ve parlak renk kullanımı fovizm, kübizm, die brücke ve fütürizm'in yolunu açmıştır. puantilizm’i bu kadar yenilikçi yapan da budur.

    georges seurat, grande jatte adası'nda pazar öğleden sonra, 1884-86

    empresyonist sanatçılar gibi, puantilistler de manzaraları ve portreleri tasvir eder; amaçları açık havada rahatlatıcı sahneler çizmektir. lakin, puantilist teori, noktaların yalnızca esere belirli bir mesafeden bakıldığında birbirinden ayırt edilebileceğini savunur. ne kadar uzaktaysanız, eser o kadar "bütün" görünür.

    camille pissarro, çiftlikte çocuklar, 1887
  • noktacılık. empresyonizm ışığının fazlaca ön plana çıkıp kısır döngüye girmesine tepki olarak doğmuştur. puantailistler rengin değerini kaybetmemesi için renkleri noktalar şeklinde karıştırmadan yan yana kullanırlar, ışığın altında birbiriyle karışarak erimesine izin vermezler. insan gözü yan yana duran ufak renk noktalarını birleşik görür. günümüzde televizyon ve bilgisayar ekranlarında da buna örnek olarak çok sayıda kırmızı, yeşil ve mavi nokta bir araya getirilerek geniş bir renk ilizyonu yaratılmıştır.
  • sabırsız kimselerin asla beceremeyeceği resim tekniği. dile kolay, bir tablo için milyonlarca nokta, her noktanın rengi hesaplanarak fırça dokundurulacak falan.

    kendisi kübist çalıştığı halde bana ısrarla puantilist tablolar yaptırmaya çalışan rahmetli hocam aylarca tekniği benimsetmeye uğraştıktan sonra sırf bu teknikten yorulduğum için stüdyosundan ayrılmıştım. ben ayrıldıktan sonraki hafta içinde de vefat etmişti adamcağız. bence sağlığa zararlı bir tekniktir.

    ama yapabilenlerin önünde saygıyla eğilmek gerekir.
  • bu resimlerde siyah kullanilmaz genellikle ve boyalar da karistirilmaz.. ana renklere sadece beyaz eklenir.. boyle bir resim yapmaya calismak insani delirtebilir, baslamadan once akil sagligini dusunmek gerekir.
  • ayrıca inking tekiğine yardımcıdır. tara tara nereye kadar, arada bi konunun göz kapağında falan baya işe yarar, eğreti durmaz. tabii her konunun göz kapağı yok.
  • resim noktacılık boyama stili. bu teknikte, saf renkli küçük dokunuşlar, birbirine çok yakın bir şekilde uygulanırlar. uzaktan bakıldığında, bu renk noktaları birbirine karışırlar ve bir palette, fiziksel olarak birbirine karıştırılmış boyalardan çok daha parlak gözükürler.
  • tuvale hep aynı tonda düz renk sürmek yerine küçük noktalar halinde boya sürmektir.

    bir yüzey saf ya da donuk, birbirine yakın çokrenkli küçük tuşlarla kaplanır, bunu yaparken de hiçbir denge isteği ve hiçbir kontrast kaygısı güdülmez. bunun yerine söz konusu çoğaltılmış öğelerin optik karışımıyla doğadaki renkler taklit edilmeye çalışılır.

    özetle bir fırça darbesinden başka bir şey değildir, yalnızca bir tekniktir üstelik divina proportione yani ilahi oran yoktur ve diğer tüm teknikler gibi çok da önemli değildir.
  • izmir arkas sanat merkezinde gezdiğim bir sergide yapıtlarını çok beğendiğim akım.
hesabın var mı? giriş yap