• hangi öğrencilerin yasal olmayan madde kullandığı çok rahat anlaşılan ders, malum sonlarını merak ettiklerinden çok soru sorar bu kişiler.
  • yeni bir sınıflandırmaya hazırlanan farmakoloji dalı. tabii bu söylediğim dünya literatürü için. bizim farmakoloji derslerine yansıması ne kadar sürer; bizim hocalar ve uygulayıcı hekimler ne zaman bu değişiklere adaptasyon geliştirir bilemem.

    şimdi azizim, bizler eskiden merkezi sinir sistemine etki eden ilaçları sınıflara ayırırdık. anksiyete düzeltene anksiyolitik, uyku getirene hipnotik, depresyon tedavi edene antidepresan, psikoza kadar giden daha şiddetli durumlarda kullanılanlara antipsikotik, zekayı ve algıyı açanlara nootropik gibi adlar takardık... artık gelişmiş ülkeler bunun gibi klasik sınıflandırmadan vazgeçmeye hazırlanıyor. bu gelişmeye sebep olan şey de, henüz ülkemizde kendine hak ettiği yeri bulamayan neuroscience'ın dünya nöroloji ve psikiyatri klişelerini sarsmaya başlaması.

    bu yeni sınıflandırmaya neuroscience-based nomenclature deniliyor. bu sınıflandırma diyor ki, "sen bir ilacı ssri olduğu için antidepresan sınıfına sokuyorsun ama o ilaç ağrı da kesiyor, anksiyete de kırıyor." ya da "sen bir ilaca antipsikotik diyorsun ama şiddetli bir depresyonda onu da tercih edebilirsin, bu kadar ağır yaftalama!"

    yani bu nomenklatürcüler psikotropları hastalık temelli sınıflamadan çıkarıp farmakolojik etki spektrumlarına göre değerlendiriyor.

    bu sınıflama hastaların kafa karışıklığını azaltıp ilaçlarından korkmamaya, hekimin de daha cesur bir reçeteleme yapmasına yardımcı olabilir. şahsen ben beğendim.
  • ilaçların psikolojik olaylar üzerindeki etkilerini inceleyen farmakoloji dalı..
  • bu alan sayesinde, yani alanında uzman bir hocam sayesinde, gebeliğimi ilaçla takip edebildik ve anne olabildim. doktorum korksaydı ya anne olamayacaktım, ya da ilacı bırakmak için kendimi zorlayıp ruh sağlığımı kaybedecektim. bilime inanıyorum. ve iyi ki diyorum. iş birliğime inanan kadın doğum doktorum ve psikiyatristime minnettarım.
  • ilgi alanıma giren konudur.
  • amerikada bazı eyaletlerde psikoloji doktorası yaparken alınıp başarılı olunursa ilaç yazma hakkı kazanılan bir dersmiş.
    (bkz: arkadaşın yalancısıyım)
  • ilaçların duygu durumu, algılar, düşünce ve davranış üzerindeki etkilerini inceleyen bilim dalıdır. sinir sisteminde bulunan ve ilaçlar tarafından tetiklenen hücre fonksiyonları ile bilinç ve davranış değişiklikleri arasındaki ilişkiyi vurgulayan nöropsikofarmakoloji alanından farklıdır.
  • lisans döneminde alma fırsatı bulamadığım için içimde kalan derstir
  • ritalinin farmakodinamik yararlanımına dair yöntemlerini çözmemi sağlayan bilim dalı
  • davranışın biyokimyası ve ilaçla tedavisi dersi adı altında gördüğüm ve vizesine çalışırken kusmak üzere olduğum ders.
hesabın var mı? giriş yap