• nötronun tarafsız,ağırbaşlı,babavari tavrı;elektronun hiperaktifliği ve yaramazlığı gözönünde bulundurulduğunda elementer yapının annesi olduğu düşünülen parçacık.nasıl ki bir çocuk umarsızca top tepmek,sokaklarda sürtmek ister lakin annesi onu eve bağlar,evde dirlik ve düzeni sağlar,na işte bu proton parçacığı da elektronu belli bir yörüngede tutar ve atomu atom yapar.şüphesiz,her elektron enerji kazandıkça çekirdekten uzaklaşarak bir başka orbitalde yerini alacaktır,protonun gücü belli bir yere kadardır.enerji üstüne enerji kazanıp en son orbitalden de fırlayıp giden elektron bir başka atomun bir orbitaline yerleşerek kararlı hale gelir.işte bu ikinci atomun protonu da eştir,karıdır,zevcedir.kimi elektron kararlı bir şekilde o protona bağlı kalarak hayatına devam ederken kimisi de kovalent bag aracılığıyla bir başka atoma daha sarkıntılık edip ordaki protonun da gönlünü çalar,bu durumda bağ oluşturulan atomun protonu da metres olarak adlandırılabilir.atom dünyasında kimbilir ne entrikalar yaşanmaktadır.
  • windows için yapılmış oyunları linux ve macos'ta da çalışmasını sağlayan, steam'in github üzerinden yayınladığı ve steam client ile birlikte çalışan araç. windows programlarını linux'ta çalışmaya yaran wine programı ile çalışıyor anladığım kadarıyla.

    linux kullanıyorsanız buna dahil olmak için steam client'inden beta programına dahil olmanız gerekiyor. nasıl dahil olabileceğinizle ilgili bu dökümantasyona bakabilirsiniz. ekran kartı ile ilgili gereksinimler de bu dökümantasyonda. daha detaylı steam blogpost'u da burada. şayet kendiniz build etmek isterseniz de github'a bakabilirsiniz.
  • temel parçacıklar arasında en uzun ömürlü olanı, maddenin en has yapıtaşı. fizikçiler kendisine en kötü ihtimalde dahi 2.1×(10 üzeri 26) saniye ömür biçiyormuş. müthiş stabil bir parçacık yani.

    allah üstümüzden uzak eylesin de, aklıma şöyle bir senaryo geliyor: varsayalım ki bir yandan evrenin yaşı'nı, bir yandan da protonun yarıömrünü hesaplayan fizikçiler hesaplarda hataya düşmüşler. meğersem an itibariyle evrenin yaşı tam da protonun bozunum yaşına gelmiş, bir anda tüm protonlar bozunmaya başlamış... bizler de, protonunu kaybeden elektronların tüm hızlarıyla birbirinden uzaklaşmalarından dolayı tüm kimyasal özelliklerimizi bir anda kaybederek, ne olduğumuzu anlamadan, dünya ile birlikte pofff diye darmadağın olmuşuz...

    (bkz: atom fiziğine ve profesörlüğe lanet olsun)
  • çekirdeğindeki basıncın 1035 pascal olarak bulunduğu atom parçacığıdır. bu da nötron yıldızlarından 10 kat daha büyük bir basınca tekabül etmektedir.
  • elektronun kütlesinin 1836 katı olan parçacık.
  • proton hızlı dönüşüyle ( spin) bir manyetik alan yaratan, yaklaşık 10 üzeri eksi 15 m büyüklüğünde, pozitif elektrik yüklü bir toptur.
  • stuttgart da bir club. genelde afroların takıldığı bir yer. bir çok ünlü rapçiyi falan konuk ediyor. ayın 7sinde dmx gelecekti mesela ama son anda rahatsızlık nedeniyle iptal oldu.
    http://www.protontheclub.de/
  • yarı ömrünün 10^32 yıldan az olamayacağı belirlenen parçacık.
  • atom çekirdeğinde bulunan tek yüklü parçacıktır. çekirdek yükü olarak adlandırılır.

    moseley, periyodik tabloyu düzenlerken atomları protonlarina göre siralamistir. çünkü atomların kimyasal özelliklerini belirleyen tanecik olduğunu keşif etmiştir.

    protonun keşfini yapan bilim insanı için (bkz: euron goldstein)

    kütlesi elektronun yaklaşık 1836 katıdır ve nötrona yakındır. atom kütlesinin yaklaşık yarısını oluşturur. (bkz: ernest rutherford)

    hidrojen atomunun nötronu yoktur. bir elektronunu verdiğinde sadece tek bir protonu kalır. bu nedenle h+ katyonu bazı kaynaklarda proton olarak geçer.

    bunların yanında kendisi bir otomobil markasıdır.

    not: moseley çanakkale savaşında protonu düşünürken savaşa konsantre olamamış ve hayatını kaybetmiştir.
    kaynak: ingilizlerin atalarinin götü
  • alçak yörüngeye uzay araçları fırlatmakta kullanılan rus roketi, rusların bütün uzay istasyonları, uluslararası uzay istasyonunun birçok modülü bu roketle uzaya fırlatılmış
hesabın var mı? giriş yap