• seni anlıyor ve amino asitlerime parçalanıyorum.

    güzel konu güzel yazı

    bir de animasyon ile taçlandıralım

    3 dakikanız varsa mutlaka izleyin

    hücre içi yaşam
  • bakteriyel ribozom küçüktür (80s değil 70s) ve bu farklılıktan klinik olarak yararlanılmaktadır çünkü etkili birçok antibiyotik prokaryotik ribozomların protein ve rnaları ile etkileşerek protein sentezini inhibe eder.

    tetrasiklin, linkomisin, eritromisin ve kloramfenikol gibi ajanlar ökaryotik ribozomal partiküllerin komponentleri ile etkileşmez ve bu yüzden ökaryotlara toksik değildir. aslında bu yanlıştır çünkü mitokondrial ribozomlarımızı bloke ederler.

    tetrasiklin aminoaçil-trna’ların 23s rrna’ya bağlanmasını engeller.

    kloramfenikol ve makrolid grubu antibiyotikler 23s rrna’ya bağlanarak etki göstermektedir.

    prokaryotik ve mitokondrial ribozomlar arasında yakın benzerlik olmasının bazı antibiyotiklerin kullanımında komplikasyonlara yol açabileceğini de belirtmek gerekir.
    diğer antibiyotikler tüm ribozomlarda (puromisin) veya sadece ökaryotik hücrelerde (sikloheksimid) protein sentezini inhibe etmektedir.

    puromisin tirozinil-trna’nın yapısal bir analoğudur. püromisin ribozomun a bölgesi yoluyla peptidin karboksil terminal pozisyonuna dahil olmakta ancak polipeptidin prematür salınmasına neden olmaktadır.

    tirozinil-trna analoğu olarak püromisin hem prokaryot hem de ökaryotlarda protein sentezini etkili şekilde inhibe eder.

    sikloheosimid olasılıkla bir rrna komponentine bağlanarak ökaryotların 60s ribozomal alt biriminde peptidiltransferazı inhibe eder.

    spesifik bir lizojenik faj ile enfekte corynebacterium diphtheriae’nın ekzotoksini olan difteri toksini memeli hücrelerinde eşsiz bir amino asit olan diftamid üzerinde ef-2’nin adp-ribozilasyonunu katalizlemektedir.

    bu modifikasyon ef-2’yi inaktive ederek memeli protein sentezini inhibe etmektedir.

    keneotu tohumundan izole edilen ileri derecede toksik bir molekül olan risin n-glikolitik yarılmayı sağlayarak veya tek bir adeninin çıkarılmasına yol açarak, ökaryotik 28s ribozomal rna’yı inaktive etmektedir.
  • ribozom'un 50s alt ünitine bağlanan antibiyotikler: makrolid, linezolid, linkozamidler, kloramfenikol(bunların hepsi bakteriostatiktir.) sadece streptograminler bakteriosidaldir..

    ribozom'un 30s altünitine bağlananlar: aminoglikozid ve tetrasiklin'dir. bunlardan tetrasiklin bakteriostatikken, aminoglikozidbakteristtir.

    makrolid ve ketolid: makrolidler eritromisin, klaritromisin, azitromisin, spiramisin 'dir. ketolid ise telitromisin'dir.

    bunlar 50s altbirimindeki 23s'e bağlanarak peptit yan zincirin uzamasını inhibe ederler. bunlar hücre içi bakterilere etkilidirler.

    esteraz ve metilaz ile bu antibiyotiklere direnç gelişir.
    hiçbir makrolid sss' e geçemez.

    eritromisin ince bağırsakta ve midede motilin resseptörlerini uyardığı için diyabetik gastroparezi tedavisinde verilir. bu ilaç normal bireylerde karında kramp yapar.
    q-t uzaması yapabilir.

    klaritromisin: mikobakterium avium'da ilk tercihtir. helicobacter pylori tedavisinde de verilir. ayrıca mycobacterium leprae'ya etkili makroliddir.

    azitromisin: lejyoner hastalığıında ilk tercihtir. yarı ömrü en uzun makroliddir. yarı ömrü 2-4 gündür. dağılım hacmi büyüktür. nötrofil, makrofaj ve fibroblastlarda birikir.

    spiramisin: gebelerde toxoplasma tedavisinde kullanılır.
    ( normalde toxoplasma'da primetamin+ sülfadiazin kullanırız. eğer hasta aids'li ise kotrimoksazol veririz.)

    telitromisin: bu bir ketolid'dir. sağlıklı insanda bile q-t uzaması yapabilir.
    çok fazla hepatit yapar hatta karaciğer yetmezliği yaptığı için artık çok fazla kullanılmıyor.

    telitromisin, eritromisin ve klaritromisin cyp enzimlerini yani sitokrom p450 enzimlerini inhibe ettiği için birlikte kullanıldıkları ilaçların etki süresi uzar.

    linkozamidler: burada iki ilaç vardır linkomisin ve `klindamisin'dir.
    bunlarda 50s altünitine bağlanırlar.bunlardanklindamisin` iyi emildiği için oral, iv ve lokal formu vardır. linkomisin iyi emilmediği için lokal verilir.

    klindamisin babesia microti'de verilen 2k'dan biridir. (diğeri kinidin'dir.)

    kloramfenikol: bu da 50s altünitesine bağlanıp peptidil transferaz enzimini inhibe eder. kloramfenikolün oral yararlanımı %100'dür. iv yoldan verildimi yararlanımı %80'e düşer. çünkü iv formu ön ilaçtır.
    kloramfenikol riketsiya'ya da etkilidir. ayrıca anaerobik bakterilere mükemmel etki yapar.

    hayatı tehdit eden bir enfeksiyon ve hiçbir ilaçla tedavi edilmiyorsa kloramfenikol verilir. bunun dışında sık verilmemeli çünkü doza bağımlı olarak kemik iliği depresyonu yaparlar. ve dozdan bağımsız aplastik anemi yapabilir.

    linezolid: bu da 50s altünitine bağlanarak etki gösterir. bu da mrsa yada vrsa ilacıdır. nocardia ve mdr tüberküloz ilacıdır. en sık yan etkisi trombositopenidir. bu ilaç monoaminoksidaz inhibitörü olduğu için ssri ilaçlarla alınırsa serotonin sendromu yapabilir.
  • prot.sent.inh eden abc'ler:

    30s inh: at(aminoglikozid,tetrasiklin):aminogikozid üniteye bağlanır ve inisiasyon inh.

    aminoglikozid :tek bakterisidal prot.sent inh'ü.bilinen en az lipofilik abc'dir.(bunun için gis'ten iyi emilmez ve bos'a iyi geçmezler.hc zarından geçmek için o2 ve atp lazım.o nedenle anaeroblara etkisiz.ayrıca intrasellüler bakt. ted. kullanılamaz.penisilinle kombine verilirse daha etlilidir.ototox.etkisi irreversible'dır.nefrotox ve nörotox.(nms blokaj yapar.).en geniş spekt. amikasin.

    tetrasiklinler bilinen en lipofilik abc.en geniş spekt.abc.en sık görülen direnç mek.aktif efflüks sist.en uzun etk.olanı doksisiklin'dir.demoklosiklin nefroj. di yapabilir.psödotm cerebri yapar.dişlerde birikip sararma yapar.(8 y'dan küçüklere ve hamilelere kullanılmaz.)ayrıca fotosens. yapar.

    50s inh:linezolid 50s'e bağl.inisiasyon kompl.gelişmesini önler.

    makrolidler:bakt.statik etk.hc içine en iyi geçen makrolidler ve linezolidlerdir.atipik pnömon.ilk tercih.eritromisin mide boş.hızl.için diabetik gastroparezide kull.kolestatik hepatit yapar.eritromisin difteri taş.önlemede kull.

    peptidil tx inh:kloramfenikol ve streptogranimler.(kloramfenikol nrm'de bakteriostatik ama üç kapsülüye sidaldir.pnömokok,meningok ve hib) kloramfeni-kül'dür diğer adı çünkü gri bebek send.yapar.(tıpkı cmv gibi)

    ayrıca fusidik asit de trna'dan aa transferini engeller ve mrsa ted.kull.
    mupirosin mrsa burun taşıylıcığında kull.isolösin trna sentetaz inh.ile etki göst.
  • aminoasitlerin belirli bir dna koduna göre dizi dizi dizilmesi.
    (bkz: kodon)
    (bkz: antikodon)
    (bkz: translasyon)
  • teknolojinin gelişmediği zamanlarda kayıt altına alınan bir similasyonu olan protein sentezi aşağıdadır efenim izleyin. şarkısı ise mükemmel. benim ekşi sözlük isim kaynağım.

    tey gidi tey zamanında derslere bu videolarla çalışırdık yıllar sonra bize bile katkısı oldu.

    siz de izlemelisiniz:

    https://youtu.be/u9dho0iclww
  • rekombinant dna teknolojisi ile istediginiz proteinin genini e.coli gibi host organizmalarin (genelde bakteri) plasmidine yerlestirerek yapabileceginiz eylem.
hesabın var mı? giriş yap