• heavy metal'in glam'den sonra mainstream piyasaya en yakın alt türüdür. dolayısıyla en çok fanı bulunan metal tarzlarındandır da diyebiliriz.

    power metal, ilk olarak 80'lerde helloween ve manowar gibi heavy metal grupları tarafından şekillendirilmiştir. helloween için ilk tam anlamıyla power metal yapan grup dersek, yanlış olmaz. zîra, 1987 çıkışlı keeper of the seven keys part 1 adlı albümleri, tipik power öğelerinin neredeyse tamamını sulandırmadan barındıran ve gelecekteki power gruplarını en çok etkileyen albümlerdendir. türün ortaya çıkmasında, iron maiden gibi nwobhm tarzındaki grupların da etkisi büyüktür. özellikle bu türde sık sık kullanılan opera tarzı güçlü ve senfonik/melodik vokaller, nwobhm dalgasının etkileşimlerindendir. epik temalı şarkı sözlerinin mirasçısı ise kuşkusuz manowar'dan başkası değildir. tarzın temellerini atan diğer önemli gruplar arasında, rainbow, dio, savatage, judas priest, accept, metal church, jag panzer, crimson glory, grave digger, anvil, helstar ve running wild örnek gösterilebilir.

    90'lar şüphesiz türün altın çağıdır. nitekim 80'lerin sonuyla klasik heavy metal ile glam metal popülerliğini kaybetmiş, metal müzik, dünya çapında mainstream kitlesini koruyacak yeni bir akıma aç kalmıştır. bu dönemde grunge akımının amerikan rock ve metal piyasasını darmadağan etmesiyle, power akımının merkezi amerika'dan avrupa'ya kayar. blind guardian, fantastik/epik temalı şarkı sözleri, çok sesli ancak sertlik çizgisini de koruyan güçlü vokalleri ve müzikal değeri yüksek, folkvâri eğlenceli ve hızlı riffleriyle piyasaya bomba gibi düşer. aynı dönemde çıkan, müziğinde thrash metal etkileşimli nispeten daha asî bir tarz yaratan iced earth ile neo-classical klavye ve gitar partisyonlarıyla progressive power (prog-power) ara janrını yaratan stratovarius da avrupa power'ının önemli temsilcilerindendir. yine prog-power akımı, evergrey ve symphony x gibi önemli grupları yaratmıştır. brutal/scream vokal kullanımı ile daha ekstrem bir power türü yaratma çabasını children of bodom ve norther gibi gruplarda görürüz. dönemin diğer dikkat çeken temsilcileri arasında angra, edguy, gamma ray, hammerfall, imagika, eski nevermore, kamelot ve rhapsody sayılabilir.

    90'ların sonlarına doğru çıkan nightwish, ön plandaki bayan vokali ve gotik atmosferiyle büyük kitleleri peşinden koşturmuş ve 2000'lerdeki patlamaya zemin hazırlamıştır. 2000'lerin başında iyice tüketilen ve laçkalaşan power piyasasında bir patlama gerçekleşir ve piyasaya onlarca kalitesiz ve birbirinin kopyası grup çıkar. bunların arasından sıyrılabilen ve geniş hayran kitleleri edinen gruplar arasında 3 inches of blood, after forever, arwen, demons & wizards (blind guardian vokalisti hansi kürsch ile iced earth gitaristi jon schaffer'in yan projesidir), elvenking, epica, falconer, rawhead rexx, dragonforce ve sonata arctica gösterilebilir.

    yerli metal piyasasında bu tarzın en meşhur öncüsü şüphesiz ki murat ilkan'lı anatolia albümüyle thrash metal'den oryantal/power bir sound'a bürünen pentagram (mezarkabul) grubudur. onun dışında almora ve knight errant da kayda değer bir dinleyici kitlesine sahip gruplarımızdandır.

    power metal, çıktığı günden beri metal dünyasının "şirin çocuklarını" barındırdığı için, underground metal piyasası tarafından sürekli eleştirilen ve dalga geçilen bir tarz olmuştur. destruction vokalisti schmier bu tarz müzik için "kindergarten (anaokulu) metal" tabirini kullanır. bu tarz müzik, metalin asîliğini ve sert duruşunu yansıtmamakla/yanlış yansıtmakla suçlanır. "power metalci" stereotipi, kafayı frp'yle, tolkien ve benzeri fantastik edebiyatla bozmuş, çoğunlukla sümsük ve ukalâ, lanse edilen "metal ruhu"ndan yoksun, müziğin verdiği mesajdan çok müzisyenliğin kalitesine odaklanmış bir insan modelidir. power, gerçekten de özünde layt, çerezlik ve diğer metal türlerine nispeten daha kolay dinlenilir/hazmedilir bir müziktir. eğlenceli ya da hüzünlü olabilir, ancak kızgın olabilmek için fazla yumuşaktır. belli ve klasik normlarda bir yapısı olduğu için kendi alt türleri bulunmaz, ancak sentezlenebilir, yani yan türleri vardır. günümüzde muhtemelen nu-metal'den sonra en geniş dinleyici kitlesine sahip metal türü olmasına rağmen mesaj yoksunluğundan ötürü orjinal heavy metal'in zamanında sahip olduğu gibi bir altkültürü ve yerel piyasaları dışında global bir kült takipçi kitlesi yoktur veya zayıftır.

    hakkaten de fazla ciddiyetle dinlenmeyesi, müzisyenliği takdir etmek uğruna çocuksu/masalsı atmosferine katlanılası bir türdür bence bu. yine de heavy metal'in 90'larda hayatta kalmasında ve eski glam'ci yavşak pop-rock kitlesiyle nu-metalci sinirli ufaklıkların altında hepten ezilmemesindeki rolü yadsınamaz. wacken open air gibi dev bir metal festivalinde büyük paraların dönmesi ve onlarca dev grubu bir arada görebilmemiz hususunda da power metal'in ve metal dünyasına kazandırdığı çoğunluğu boş ama sayıca dev olan kitlenin payı büyüktür.

    power metal, heavy metal'in bir nevî mainstream vârisi konumundaydı. metal'in içindeki punklığı ve rock n rollculuğu seyreltip ısrarla geleneksel metal öğelerine ve nwobhm'ciliğe sarılmak çoğuna sıkıcı ve tekdüze gelse de böyle bir tür halen var, halen yaygın ve her ne kadar ben de dahil çoğu kişi tarafından "miyadını doldurmuş" kabul edilse de halen peşinden yüzbinleri koşturuyor ve ergen tayfaya metale yumuşak bir başlangıç yaptırma görevini de başarıyla yerine getiriyor.

    bu tarzda dinlenilmesi icap eden, bir anlamda türün basamak taşları olarak sayabileceğim albümler:
    metal church - metal church (1985): heavy'den power'a geçişin ilk örneklerinden.
    helloween - keeper of the seven keys part 1 (1987): saf power metal'in doğuşu.
    blind guardian - imaginations from the other side (1995): avrupa power'ının baş eserlerinden.
    stratovarius - episode (1996): prog-power'ın en sağlam örneklerinden.
    iced earth - something wicked this way comes (1998): power/thrash'in en duygulu ve coşkulu örneklerinden.
    children of bodom - hatebreeder (1999): extreme power'ın güzel olan nadir örneklerinden (ilgili tür sonraları çok cıvımış, çok poser işi olmuştur).
    nightwish - wishmaster (2000): senfonik/gotik etkilerin power'a güzel bir şekilde empoze edilmiş nadir örneklerinden. (zîrâ bu tarz da cıvımaya pek müsaittir.)
    epica - the phantom agony (2003): gothic/doom öğeleriyle senfonik power'ın birleştirildiği orjinal ve yenilikçi bir çalışma.
    dragonforce - valley of the damned (2003): power içindeki speed öğesini en ustalıkla vurgulayan son dönemin parlak çalışmalarından.
  • "uyanmaz olaydım, annemi doğramislar, babamı doğramışlar, tavernayı dağıtmışlar, bu yuzden kını kılıcı alıp öç almaya gideyim"
  • 7 anahtarın bekçisinin işaretinin peşinden gelen kör gardiyan müziğidir.
  • genelde tekduze bir davul ritminin uzerine,2 gitar ya da kaliteli bir klavye yanina gitar ve buyuk ihtimal ince,temiz sesli bir vokalistle yapilan muzik turu..aslinda ho$tur ama bir sure sonra kabak ya da enginar tadi verebilir.
  • italyan, alman veya iskandinav bir kaç genç elemn alınır biriini eline gitar diğerine bas kalanlar arasındada bateri vokal ve (her zaman değil ama) klavye dağıtılır. vokal seçilirken iyi baiırması ve steeeeeeel tarzı şeyleri söylerken sesinin incelmesine dikkat edilmelidir.sırada içinde steel, mighty, power, magic, dragon, warrior ve brother sözlerinin geçtiği en az on şarkı yazılır. bu sözlerin bir araya geldiğinde anlam ifade etmesi gerekmez sonuçta nede olsa italyan, alman veya iskandinav'sınızdır kimse sizden anlamlı sözler beklemez. bu on şarkı bir kaset veya cd'de toplanarak century media veya noise e giderek albüm haline getirilerek sıcakken servis edilir. afiyet olsun...
  • profesyonel kayıtlarda en çok davulcu zaiyatına yol açan müzik türlerinden birisi. kick basayım derken son 3 gündür baget sallayan sol elin vaziyeti unutulur trampet tuşesi düşer, bu olmazsa metronom kaçar, ona buna dikkat edeyim derken basitleşe basitleşe "ulan midi gibi olduk hale bak" denebilir, zordur, yavan olmadan, aşırıya kaçmadan hakkıyla yapmak emek ister, göt ister. en bir happy metal türdür, hard rockla harmanlanırsa, glorious olayım derken aşırıya kaçılmaz ise tadından yinmez.

    helloween dışında komik olmayan, frp'den yemeyen power metal grubu neredeyse yoktur. edguy belki.
    hammerfall'un sözleri komiktir, sonata arctica'nın vokalisti fingilizce söyler, tarja'nın metalle filan yakından uzak ilgisi yoktur, grup işlerinden çakmaz, gruptan filan atılır. bu liste uzar gider böyle.

    not düşeyim, bu müzikle kız filan kaldırılmaz, ona göre. ayrıca bu müziği icra eden her 5 avrupalıdan 1'i aşırı dinci hristiyan, 1'i de antisosyal ruh hastasıdır.

    edit: düşününce helloween de son 3 albümdür verdi kendini legacy'e vampire kumpire, hayırlısı bakalım.
  • bir dönem ayna grubu tarafından ortaya konmuş başarısız bir örneği de bulunmaktadır.

    (bkz: kiziroğlu mustafa bey)

    http://www.youtube.com/watch?v=or-yvt3abdm
  • konusuna orta cag yerine dogaustu olaylar,efsaneler dense daha makul olacak muzik turu.
  • lirikler genelde doa ustu gucler ve eski zmanlarla ilgilidir...
    running wild korsanlar, blind guardian middle earth, grave digger kamelot gibi temalar isler... savatage ise gunumuz temel konularina deinir(uyusturucu, saraybosna savasi)...
    genel olarak muzik melodiktir, gitarlar ve davul yaninda klavye ve hatta yayli calgilar kullanildigi gorulur...
  • melodik, akılda kalıcı, eşlik edilesi, çoşkulu nakarat bu müzik türünün olmazsa olmazıdır. evet.
hesabın var mı? giriş yap