• eksikliği fiziksel olarak kendinizi yorgun hissetmenize sebep olur. muz, iyi bir potasyum kaynağıdır.
  • simgesi p degil k olan element (bkz: kalium).

    simgesi p olan element fosfor'dur.
  • yüksek kan basıncını düşürmenin en etkili yollarından biri potasyum almakmış.
    içeriğinde en fazla potasyum bulunduran gıdaların başında da avokado ve muz geliyormuş.
  • vücuttaki krampların kesilmesine yardımcı olan ve muz da bolca bulun madde.(bkz: muzun vücuda yararları)
  • üsküdarda bir adamın sigarasının ucuna koyarak, sigarasını salatalıkla yakmasını sağlayan ve bununla şov yaparak milletten para toplatan madde.
  • günlük optimum miktarda alınmasına özen gösterildiği takdirde felç riskini düşüren madde. özellikle düzenli spor yapanların dikkat etmesi gerekiyormuş. maydanoz, muz, badem, avokado, patates ve kuru kayısıda bolca mevcut.
  • potasyum genellikle hafif ve kumlu topraklar ile gözenekli topraklarda az bulunur. bu topraklar üzerinde yetiştirilecek patates, domates, fasulye ve fazla yaprak içeren diğer sebzeler üzerinde eksiklik görülebilir.

    potasyum bitki dokularında yüksek hareketlilik gösterir, özellikle genç yapraklarda büyüme için depolanır.

    semptomlar değişken olmakla beraber en göze batanı terlemenin çok fazla olduğu yaprak kenarları ve uçlarındaki kararmalardır. bu kısımda kahverengi bir renk alırlar. yaprakların alt yüzeylerinde ise yine kahverengi lekeler oluşur. bu belirtiler ilk önce eski yapraklarda oluşur ve yaprak kenarları sonuç olarak kavruk bir renk alır. aynı görünümü magnezyum eksikliği de verir.fakat potasyum noksanlığında yapraklar küçük kaldığı halde magnezyum eksikliğinden yaprak gelişimi çok az etkilenir ve belirtiler genellikle yaprağın ortasında damarlar arasında lokalize olmuşlardır. potasyum eksikliğinde ayrıca yapraklar kısmen büzülür ve dal üzerinde dökülmeden kalırlar.

    kuraklık, kurutucu rüzgarlar, kirleticilik veya tuz zararı da benzer semptomlar göstermektedir. eğer alanda bunlardan hiçbiri yoksa, o zaman direkt olarak potasyum eksikliğinden kuşkulanmak gerekir. mavi-yeşil renklenme, damarlarda sararma veya lekelenme, cücelik ve sürgünlerdeki kuruma daha ileriki semptomlarıdır.

    eksiklik bulunduğu zaman sülfat ve potas ilavesi yapılabilir.
  • beyin gelisimi ve nöronlar arasi iletisim icin gerekli kritik element.

    surada soyle aciklanmis (linkte daha fazla detay var):

    --- spoiler ---

    the action potential in neurons depends on electrolytes, mainly sodium and potassium. low potassium levels cause your brain to slow down. neurons with low potassium require more stimulation before firing an action potential and cannot fire action potentials rapidly. you may experience this as fatigue, confusion or the inability to start actions or finish trains of thought. the symptoms may be informally called brain fog and will not be corrected by taking stimulants, rest, good nutrition or removing stress.

    --- spoiler ---

    --- turkcesi ---

    hucreler icindeki eylem (elektrik) potansiyeli elektrolitlere, genel olarak sodyum ve potasyuma, dayanir. dusuk potasyum duzeyleri beynin yavaslamasina sebep olur. potasyum duzeyi dusuk nöronlar eylem potansiyeli baslatmak icin (kisaca diger noronlarla iletisimde bulunabilmek icin) daha fazla uyarima ihtiyac duyarlar ve potansiyeli hizlica baslatamazlar. bu durumda, yorgunluk, saskinlik, eylemsizlik ve dusuncenin sonunu getirememe gibi sikintilar gozleyebilirsiniz. bu semptomlar, halk arasinda bilinc kararmasi (brain fog) olarak adlandirilir ve daha fazla uyarici alarak, daha fazla dinlenerek, iyi besinlerle beslenerek ya da stresi azaltarak duzelmez.

    --- turkcesi ---

    kisacasi, diyor ki yeteri kadar potasyum almazsaniz beyniniz yavaslar ve saglikli dusunemezsiniz, surekli yorgun hissedersiniz diyor.

    harvard'dan su kaynakta da potasyum duzeylerini ya daha az sodyum iceren besinler tuketerek ya da daha cok potasyum iceren besinler tuketerek artirabilirsiniz diyor.

    vucutta sodyum ve potasyum birlikte saklaniyor ve atiliyor. yani cok sodyumlu besinler (tuzlu hersey, et, kuruyemis, peynir, ekmek, cips, kraker, pilav ve makarna kaynak) tuketirseniz, vucut fazla sodyumu atayim derken potasyumdan da olmus oluyor. vucut sodyumu tutmaya karar verirse bu sefer tansiyonunuz artiyor.

    yukaridaki harvard'daki kaynakta gunumuz beslenme sekillerinde sodyum-potasyum dengesinin nasil bozuldugunu soyle anlatiyor:

    --- spoiler ---
    thousands of years ago, when humans roamed the earth gathering and hunting, potassium was abundant, while sodium was scarce. the so-called paleolithic diet delivered about 11,000 milligrams (mg) of potassium a day, much of it from fruits, vegetables, leaves, flowers, roots, and other plant sources, but well under 700 mg of sodium. the scarcity of sodium is reflected in the human body's marvelous ability to hold onto this substance.

    today, sodium is easy to come by, inexpensive, and abundant in our diets. the average american consumes between one and three teaspoons of salt a day, or somewhere between 2,500 and 7,500 mg of sodium, much of it hidden in processed or prepared foods. that's far more than the scant 200 mg a day the body needs. ıt's a different story for potassium. we average 2,500 mg a day, about half of the 4,700 mg minimum recommended for adults.
    --- spoiler ---

    --- turkcesi ---
    binlerce yil once, insanlar avcilik ve toplayicilik yaparlarken potasyum boldu, sodyum azdi. paleolitik diyet ile insanlar, cogunlugu mevyelerden, sebzelerden, yapraklardan, ciceklerden, agac koklerinden ve diger bitki kaynaklarindan gelmek uzere, gunde 11000 mg potasyum ediniyorlardi. ama buna karsilik 700mg'in cok altinda sodyum elde ediyorlardi. bu sodyum kitligi insan vucudunun sodyumu daha iyi tutmasina sebep oldu.

    bugun, sodyumu diyetimizde bulmasi cok kolay ve ucuz. ortalama amerikan cogu islenmis besin ve hazir yemeklerde bulunak uzere 1 ila 3 cay kasigi tuz tuketiyor; ya da 2500 ila 7500 mg arasinda. bu miktar vucudun ihtiyac duydugu gunluk 200mg'dan cok daha fazla. potasyum icin durum biraz daha farkli. gunluk 2500 mg potasyum ediniyoruz; yetiskinler icin tavsiye edilen 4700 mg'in yaklasik yarisi.
    --- turkcesi ---

    yani yukaridaki kaynakta diyor ki, bu duzeylerle vucudumuza yeterli potasyum almamiz ya da vucutta tutmamiz cok zor. sadece potasyum acisindan yeterli potasyum alip vucutta tutsak dahi bu sefer de yuksek tansiyon hastasi olma ihtimalimiz var.

    tuz eskiden cok bulunan bir mineral degildi bu yuzden vucudumuz fazla tuz almiyordu. ayrica yedigimiz besinler daha cok sebze ve meyve agirlikli oldugundan yeteri kadar potasyum aliyorduk. gunumuzde de aslinda aldigimiz potasyum duzeyleri fena degil ancak sodyum duzeyleri cok fazla. sadece sodyum alimini dengeleyerek zihninize yatirim yapmis olabilirsiniz.

    potasyum zengini besinler:
    besin/ortalama potasyum miktari mg/potasyum:sodyum orani:

    muz / 422 / 422:1
    125 ml tuzsuz siyah fasulye / 305 / 305:1
    portakal / 232 / 232:1
    375 ml portakal suyu / 357 / 357:2
    375 ml greyfurt suyu / 252 / 252:2
    45 ml tuzsuz fistik ezmesi / 280 / 280:3
    45 ml tuzlu fistik ezmesi / 280 / 280:346
    yarim avokado / 487 / 69:1
    125 ml kuru uzum / 543 / 68:1
    1 adet haslama patates / 926 / 54:1
    kizarmis patates / 655 / 2.5:1

    devami icin su kaynaklara bakabilirsiniz:
    - https://www.health.harvard.edu/…dium_out_of_balance
    - https://www.webmd.com/…et/foods-rich-in-potassium#1

    ya da google'da aratinca tonla kaynak cikacaktir.
  • günlük potasyum ihtiyacı konusunda

    bu site spor yapmayan yetişkinler için 1500-2000 mg, sporcular için 2500-3500 mg derken

    şu site 3500-4700 mg kadar olduğunu söylüyor.

    eric berg ise ihtiyacımız olan her 1 gram protein için 2,6 meq potasyum tüketmemiz gerektiğini söylüyor. videonun youtube linki

    potasyum bakımından zengin olan bazı besinler de şu şekilde:
    muz(100 gr): 350 mg
    yer fıstığı(100 gr): 680 mg
    kuş üzümü(100 gr): 750 mg
    kuru üzüm ve badem(100 gr): 860 mg
  • insan hayatı boyunca aldıgı radyasyonun 3/4 ünü kendı vucudunda gerçekleşen potasyum40 radyoaktif elementının bozunması sonucu potasyumdan alır.
hesabın var mı? giriş yap