• altı çelik, üstü porselen olarak bir kombinasyon yapılırsa hem zamandan hem tadından kazandırıyor.
    dedemin yöntemi; altındaki su kaynayana kadar, üste de çayı koyar ama çayı nemlendirecek kadar da soğuk su döker hafif. çaylar altta kaynayan su buharı yüzünden yanmasın diyeymiş. su kaynayınca da demler.
    çaycı abinin önerdiği yöntem; alttaki su kaynayana kadar üste dem falan koymuyorsun. su kaynadığında, porselen olan üst kısma önce kaynar suyu döküyorsun, sonra kaynar suyun üzerine çayı atıyorsun. çaylar dibe çökene kadar, alta çektiğimiz yeni su da kaynamış oluyor. sonra 5 dakika falan da dinlendirip, bardaklara koyuyoruz.
    iki yöntemle de güzel çay oluyor. artık hangisi kolayınıza gelirse.
  • bu porselen demlikleri yaparken hiç viskozite analizi yapıyorlar mı bilmiyorum, artık içinde hangi yoğunlukta bir çay demleneceği tahayyül edilmişse, bardağa akmaları gereken yerde demlikten süzülüp masa örtüsünü kirletiyorlar, rahatsız edici...öğrenci evindeki alüminyum demlik daha kullanışlıydı şerefsizim ama gel de bunu ev ahalisine anlat, sonra bu erkekler niye böyle iğrenç malzemeleri seviyorlar, niye estetiğe önem vermiyorlar, bir sürü ıvır zıvır, kullanışlı değil işte iki gözüm, niye diretiyorsun, hem el yakıyor, hem bardağa akacağı yerde masayı örtüyü kirletiyor, hem de daha pahalı...bildiğin bela yahu bu, kendi elimizle eve soktuğumuz bir bela...olmaz olsun...en iyisi deneyimli biri bana hem estetik hem kullanışlı olduğu test edilip onaylanmış belasız bir porselen demlik modeli söylesin sevaba girsin...elimdekini kırıp atacağım zira (sanırım güral idi, emin değilim).
  • celik caydanlikla demlenmis cayla bu merette demlenmisi arasindaki tat ve doku farkini pek az kisi anlayabilmesine ragmen nedense bir gurme aparatı olarak saygın bir yer edinmistir. lakin caydanligin neresine seedilecegi hususunda sorun ciktigi, el yaktigi, zirt pirt hasar gordugu icin populerligi lafta kalmis, gunluk hayata entegre olamamis bir mutfak gerecidir. bu ozellikleriyle 3uncu gobekten kuzeni bakir cezveyi animsatir.

    cayı kaynatarak demleyen kulturlere degil, bekleyerek demleyen kulturlere uygundur. poset cayla ideal olabilir ama cay demlemeye usenip poset caydan medet uman bir insan evladi da "porselende cayın tadi baska oluyor ayol" demesin bir zahmet.
  • görüntü olarak pek şık olmasına ragmen çok kullanışsızdır bunlar. bir kere kırmamak için özen göstermeniz gerekir. öyle her demlik gibi rahat ve haşin davranamazsınız. ikincisi çayla beraber demlik de demlendiginden çay ugruna elinizi yakarsınız. elinize bir bez alıp tutmaya kalktıgınızda da elinizden kayar iyice saçma bir hale gelir. yani en iyisi porselen demligi misafirlige gittiginiz evlerde tercih etmektir. ev sahibi yansın istedigi kadar.
  • porselen metallere göre daha geç ısınır ve daha geç soğur, bu yüzden çay demlemek için porselen demlik tercih edilir.
  • bizim gibi iki demligi ust uste oturtan memleketlerde facialara gebe bir gerectir. dikkat edilirse, cinli ve ingiliz vatandaslar porselen demligin icindeki cayin ustune sicak suyu dokup servis yapmaktadir, ruslar da olsa olsa semaverin ustune koymaktadir. (bkz: her yigidin bir yogurt yiyisi vardir)
  • mutfagi mutfak yapan ayrintilardan biridir. digerleri icin (bkz: tahta kasik) ve (bkz: spatula).
  • cayin tadina tad katan bir seymis bu. bu yasima kadar niye denememisim sorarim kendime.
  • demliklerin en sosyetigidir..
    bununla demlenen cayın rengi daha da bir guzeldir..tadı daha yogun oturur..
  • bunlar ortasindan catlar. tam tabanini ortasindan baslar yukarilara dogru cikar, once takmazsin. sonra bakarsin ki demlik ikiye bolunmus...
hesabın var mı? giriş yap