• google'ın işbirliği ile 137 yıllık arsivini internetten bedava erişime açmış amerikan popüler bilim dergisidir. şu anda ilgili sayfalarında sadece arşivden anahtar kelime* yardımı ile arama yapılabilmekte ama ilerde daha gelişmiş arama seçenekleri ve her sayının yayınlandığı orginal hali ile erişime sunulacağı belirtilmiş.

    ilgilenenler için: http://www.popsci.com/archives
  • hangi kafada yazıyorlarsa artık 2014 eylül ayında yazdığım bir entry üzerine 2014 kasım ayında dergilerindeki bir yazıyla karşılaştım. yazdığım yazıyı kolay kolay unutmam.

    yahu dedim dergideki yazı, benim yazmış olduğum yazının geliştirilmiş hali. bu ne demek? 3'e 5 katıp bunu ben yaptım demek. ahlakı geçtim bu bilim etiğine aykırı. konuyu saptırmayayım ama tarihte nice hain, bu şekilde fikirleri kendine ait gibi gösterip bir yere gelme peşinde oldular. görüldüğü gibi olmaktan da hiç çekinmiyorlar.

    konu burada kapandı derken geçen hafta twitter'dan biri beni yokladı. vay efendim sen kim oluyorsun, vay efendim popular science'a laf ettirmem ayakları.

    sonra araştırdım meğer bu hanımefendi, dergideki yazıyı yazan zatmış.

    yetmedi biraz daha araştırınca, akademik ünvan peşinde koşup, makale çevirileri yapıp bunu kendi lehine kullananlar gibi hayatını idame ettiren şark kurnazı bu zat, dergideki yazı üzerinden prim yapmaya çalıştığımı da belirtti.

    entrylerimde kolay kolay alıntı yapmam. her zaman farklı ve orijinal fikirler için mücadele ederim. kaynak ya da alıntı varsa mutlaka gösteririm ama karşı tarafın salakça tavırları beni daha da üzdü.

    ve sonuç şudur ki, popular science yazarı sevgili tuna evren'in adını google'a yazınca zaten makale çevirilerini alıp dergiye koymaktan başka öteye gidemediğini da farketmiş oldum.
    https://zafer.co/…rkiye-dergisinde-yasanan-rezalet/
    https://muratyildirimoglu.wordpress.com/…kirikligi/

    yazım: (bkz: şehir hayatı teknoloji ve özgür irade paradoksu)
    dergideki yazı (özellikle başlıklara dikkat edin):
    https://i.imgur.com/cgbrjde.jpg?1
    https://i.imgur.com/jerh7fk.jpg?1
    https://i.imgur.com/0ke0xia.jpg?1

    laplace'ın şeytanı, determinizm ve özgür irade paradoksu gibi konuları alıp biraz da detaylı yazınca yazıyı ben yazdım benim üzerimden prim yapıyorsun demek nasıl bir kafanın ürünüdür?
    bu teorileri ben ortaya atmadım. ancak yazının bütünlüğü ile dergideki konu başlıklarının farkı yok görüldüğü üzere!

    ve konuşmalar:
    https://twitter.com/…mren/status/598907043660070912 (caps olarak http://i.imgur.com/l62gg9k.jpg)

    https://twitter.com/…mren/status/600056324295106560

    dikkat edin konuşmanın başında, "neticede o konuda kullanılabilecek kavramlar belli" derken falso vermiş. bu ne demek!? ben dergideki yazıya biraz daha bir şeyler ekleyip başka bir ülkenin bir mecrasında yayınlarsam, hanımefendinin kafasına göre telif başkasına geçer demek. bunu söyleyen ben değilim. zatın kendi mantığı söylüyor!

    final kısmı ise oldukça komik: hanımefendi diyor ki, ben freelancer iş yapıyorum. yazıyı popular science'a verdiysem, artık telif hakkı derginindir diyor. yapma ya!? entrynin tarihi eylül 2014, dergideki yazı kasım 2014. sen, herhangi bir nickle yazılmış bir esere birkaç şey ekleyip çalıştığın dergiye verince, o yazının telif hakkı derginin mi olacak harbiden!?

    bak bu demagoji değil:
    senin yaptığın peynirli gözlemeye maydanoz ekleyip yeni bir şey buldum diye ortalıkta gezinirsem bilimsel günah işlemiş olurum bu kadar basit.
    occam'ın usturası böyle demiyor muydu?
    gözlemenin yanmaması için tereyağı sürmeyi unutmuyoruz. lütfen!

    sonunda da beni alıntı alıntı yapmakla suçlayıp ekşi sözlük'e şikayetle bitirmiş mention'u.
    gelsin kim inceliyorsa incelesin. ya herro ya merro!

    hem telif hakkı dergiye geçer deyip ardından da o yazı bana ait ve entryni sileceksin demek apayrı bir çelişki. sana göre telif dergininse gelsin bana dava açsın sana noluyor? kendinle çelişiyorsun. neyin kafası bu!?

    osuruklu göte arpa ekmeği bahane gibi bir atasözünün olayı tam olarak karşılayacağını umuyor, çok ama çok değerli alıntılarınıza başarıyla devam etmenizi ümit ediyorum.
    arpa ekmeği gaz yapar. lakin liflidir.
  • bu tür "popüler bilim" dergilerinin amacı "öğretmek" değil, bilimi sevdirmek ve bilimin cadde'deki tiky, bağcılardaki apaçi, tekkedeki molla tarafından bile takip edilmesini sağlamak olduğundan "derin değil", "magazinselmiş" gibi yaklaşımlar anlamsız...

    alın bir tane, her sabah günlük burç yorumlarını okuyup kıyafetini feng şui'ye göre belirleyen dangalak yeğeninize, arkadaşınıza falan hediye edin de bilime dair bişeyler görsün...
  • doğan burda dergi grubu bünyesinde mayıs ayında türkçe olarak yayınlanmaya başlayacakmış. doğan grubundan bu tarz bir yayını beklemezdim. helal olsun diyorum. kimileri popüler bilim önemsemeye gerek yok dese de türkiye gibi bilimin b'sine önem vermeyen bir ülkede yayınlanması güzel bir şey. ama eleştirenler ingilizce versiyonu için haklı olabilirler. sonuçta ingilizce kaynak bulmak çok daha kolay. aklıma şu anada bile hemen scientific american ve new scientist, bir üst seviye olarak da science ve nature geliyor.

    son olarak doğuş grubuna kapak, milletimize hayırlı olsun efendim. (bkz: #24042426)
  • bu ay ki sayısında hem yapay zekaya hem de distopyaya yer vererek beni sevindirmiştir.
  • öğrenci milletinin çok rahat takip edebileceği dergi. 3,5 lira fiyatı var. içeriği doyurmasa da besliyor. yaklaşık 100 sayfa dersek 5-6 sayfası reklam.

    dit: 8 liraya dayanmış. başka dergiler de 20'ye dayanmış .
  • ntv bilim'in kapanmasından sonra bilim dergisi açlığı çekenleri tam manasıyla doyuramayacak ama alınıp okuması çok zevkli olan dergi. kapak konusu ilk sayısında "dünyadan sonra evrende nerede yaşayacağız ve oraya nasıl gideceğiz?" olarak belirlenmiş ve okurken çok beğendim. içerisindeki tüm bölümler sanırım derginin orijinal yazar kadrosundan çevirmelerle oluşuyor. kapak konusu yanında, sonundaki "nasıl yapılır?" bölümü de bir o kadar ilgi çekici ve hoş. ancak bunların hepsi aylık bilim-teknik alan bir insanı doyurmaktan çok uzak kalacaktır. adı üstünde "popular" ancak insan biraz daha bilimle haşır neşir bir dergi bekliyor alırken. şahsen bu dergiyi bana adını göstermeden okutsalar "stuff la bu" derdim kesinlikle. çünkü dergi bilimden ziyade teknoloji üstünden ilerlemiş. ancak 3.5 tl'lik fiyatıyla okunabilirliği müthiş durumda. alınız aldırınız efem. ilerleyen sayılarda dergiyi biraz daha doyurucu yaparlarsa müthiş bir şey yapmış olurlar.
  • ekim sayısında şu anda gösterimde bulunan the martian filminin yönetmeni ridley scott'la röportajı bulunup, filme gitmeden önce okursanız filmdeki bazı kısımların background'unu almış olursunuz. bunun yanında rüyalar hakkında da ufkunuzu genişletecek çoğu bilgiye bu sayıda ulaşabilirsiniz. 3.90 tl gibi gayet makul bir ücreti var ki en hoş yanı bu olsa gerek.
  • abd de çıkan populer bilim degisi. internet adresinden havacılık, otomotiv, bilgisayar, elektronik vs. gibi çeşitli konularda bilgiler sunuluyor. how2.0 bölümünden ilginç bilgilere de ulaşılabilir. xbox 360 için çıkan forza motorsports oyununu simülasyon açısından incelemeleri takdire şayandır. söz konusu video için:
    http://www.youtube.com/watch?v=fqmcq_8z8v4

    derginin internet adresi:
    http://www.popsci.com/
  • türkiye edisyonu mayıs ayında satışa sunulacakmış.
hesabın var mı? giriş yap