• ks. portable network graphics. ping diye okunur. gif'in kisitlamalarini asmak icin tasarlanmis gif'in aksine lisans sorunu olmayan bir formattir. gif'ten daha iyi kayipsiz sikistirma saglar ve muhtelif filtreleri, 24-bit grafikleri falan destekler. ekran goruntusu veya bilgisayarda yapilmis cizimleri iyi sikistirir. fotograf tarzi seylerde ise genelde jpeg daha iyi sikistirma oranlari saglar.
  • dünyanın en mantıklı dosya formatı.
  • png sen ne bahtı kara bir resim formatısın:

    1. 1997'de site yaptım. internet explorer'in (sanırım netscape destekliyordu emin degilim su an) 8 bit alpha channel desteklemediğini görünce dumur oldum. sonra sol kulağımı sağ elimle tutup saçma sapan işlere girdim (elle 1000 parçaya bölüp transparency gereken yerleri elle piksel piksel düzeltmek, arkada değişen arkaplan rengine göre değişik versiyonlarını hazırlamak, ilerleyen yıllarda flash'ın içine import edip, flash'ı oldukça yavaş non-opaque modda çalıştırmak gibi) vakit kaybettim. halbuki amigaos'ta 1992'den beri bir ufak datatype dosyasiyla sisteme ve datatype destekleyen butun programlara kolayca tanitabildigin bir format. hala 8 bit alpha channel microsoft programlarında sorunludur. 2007 itibariyle çoğu photoshop ta hatalı export ediyor. belki son versiyonda düzeltmişlerdir bakmadım.

    2. güvenlik: evet png'ye yedirilen bir takım veriler microsoft gdi aracılığıyla güvenlik sorunlarına neden oluyordu. güler misin ağlar mısın?
    adam resim dosyasiyla sistemini ele geçiriyor. (bkz: microsoft gdi detection tool)

    3. hala apng (animpng) desteklenmiyor. animasyonda gif formatına mahkumiyete devam kısmen.

    ulan alllaaaan bir data formatı be..... yuh diyorum.... utan microsoft ve diğerleri...............

    (bkz: internet explorer 6 muharib gazileri vakfı)

    silverlight'ın önüne taş koyar diye ucundan parçapönçük desteklenen diğer bir açık format: (bkz: svg)
  • oblomov gibi davranmayı tatil yapıyorum sanan kişi
  • optipng ile dosya boyutu optimize edilebilir.
  • gif'in lisans problemlerinden dolayi gif'e alternatif olarak cikarilmi$tir.. cogu zaman gif'ten daha iyi siki$tirma oranlari saglar..

    (bkz: burn all gifs)
  • alpha channel'i gif gibi tek renkten olusmayabiliyor.. yani antialias'li transparency yapmak mumkun.. sahane gozukuyor. 2-3 sene sonra fix bunu kullanicaz.. umarim kullaniriz yani.
  • yıl olmuş 2015 adobe'un skindirik png export'u devam ediyor. transparency içeren bir grafiği 24 bit export ettiğinizde sadece alphanın etki ettiği bitmap alanını kaydedeceğine gözükmeyen, mask dışında kalan veriyi de kaydediyor. 20 yıldır düzeltemediler denyoluğun böylesi.

    çözüm:

    tek layer'a düşürdükten sonra transparency için alpha adında bir channel açın. 32bit targa kaydedin ve xnview gibi bir programla açtıktan sonra (view'den 'use alpha channel' ile alpha gelmiş mi gelmemiş mi kontrol edebilirsiniz) png olarak kaydedin. 500k olan png'niz 100k hayırlı olsun. daha da düşürmek isterseniz pnggaunlet'i deneyebilirsiniz.

    http://pnggauntlet.com/
  • ayrica true color png'ler 256'dan az renk kullanilsa bile e$deger gif'ten 10 kat daha buyuk olabilmekteler. alpha channel da yer kaplar bunlarda.
  • macromedia fireworks'un kendine özel olarak da kullandığı bir format, içinde resim verisi yaninda sadece fireworks'ün okuyabileceği, layer, table, script vs. bilgilerini de saklayabilir. klasik png işleyen programlarda tıpkı photoshop'ta "flatten layers" yapmış gibi bu bilgiler görünmeden öz resme ulaşılabilir.
hesabın var mı? giriş yap