• oyun kütüphanesi konusunda bununla yarışacak bir konsol gelmeyecek ileride.

    ps1 döneminde oyun yapmak günümüze göre çok daha ucuzdu.zamanla oyun maliyetleri artmadan önce şirketler oyunlarına nispeten daha küçük yatırımlar yapıyordu.ps3 dönemine geldiğimizde ise risk katlanarak artınca artık büyük balıkların tamamen küçükleri yediği,yatırımların riskine oranla batırıp çıkardığı bir iş alanı oldu video oyunları.

    ps2 ise oyun maliyetlerinin hem enteresan,heyecanlı fikirlerin denenebileceği kadar düşük,hem de görseller ve oynanış açısından kaliteli hissettirebilecek kadar yüksek olduğu tatlı döneme denk geliyor.

    ps3/360 döneminden beri oyun yayımcıları gün geçtikçe daha az riskli işlere giriyor,daha çok birbirlerini taklit ediyorlar ve en güvenli olanı seçiyorlar.ps2 yıllarındaki çeşitliliğin tam aksi yaygınlaştı.2000'lere şöyle bir göz atınca bir sene içinde mi bunların hepsi çıkmıştı dedirtiyor.2021'de bile hala haberim olmayan ps2 oyunları öğreniyorum.o dönem gerçekten akıllarına ne esiyorsa yapmışlar ve farklı fikirler denemekten çok korkmamışlar.

    ve ne yazık ki hiçbir konsolun gelecekte böyle heyecan veren,taze,büyük ve kaliteli kütüphanesi olamayacak.
  • harry potter and the chamber of secrets - bitti

    tony hawk's underground - bitti

    spider-man movie game - bitti

    star wars bounty hunter- bitti

    beyond good and evil- bitti

    fahrenheit indigo prophecy - bitti

    x-files resist or serve - bitti

    the lord of the rings the third age - bitti

    enter the matrix- bitti

    prince of persia sands of time - bitti

    prince of persia the two thrones - bitti

    silent hill 3 - bitti

    silent hill 2 - bitti

    gta san andreas - bitti

    getaway - bitti

    splinter cell double agent - bitti

    harry potter and the quidditch world cup - bitti

    black - bitti

    star wars star fighter - bitti

    star wars the force unleashed - bitti

    star wars episode iii revenge of the sith- bitti

    max payne - bitti

    raw danger - bitti

    disaster report - bitti

    freedom fighters- bitti

    ——————————————————

    da vinci code - devam ediyor

    baldurs gate dark alliance - devam ediyor

    resident evil 4 - devam ediyor

    ratchet and clank - devam ediyor

    matrix path of neo - devam ediyor

    driv3r - devam ediyor

    harry potter and the sorcerer's stone - devam ediyor

    harry potter and the prisoner of azkaban - devam ediyor

    the lord of the rings return of the king - devam ediyor

    the hobbit- devam ediyor

    oni - devam ediyor

    rainbow six 3 - devam ediyor

    splinter cell chaos theory - devam ediyor

    tony hawk's american wasteland- devam ediyor

    gta 3- devam ediyor

    gta vice city - devam ediyor

    spider-man 2- devam ediyor

    taz wanted- devam ediyor

    project snowblind - devam ediyor

    persona 4 - devam ediyor

    gun - devam ediyor

    bloodrayne - devam ediyor

    24 the game- devam ediyor

    simpsons hit and run - devam ediyor

    shadow of colossus - devam ediyor

    shadow of destiny - devam ediyor

    tanım: çocukluğumda bitiremediğim bazı oyunları 20 yıl aradan sonra tekrar bitirmeye niyetlendiğim, gelmiş geçmiş en iyi oyun konsolu. yarına çıkacağımızın garantisi yok o yüzden gönlümde yer eden bütün oyunları bitireceğim, bitirdikçe de listeyi güncelleyeceğim.
  • tarih itibariyle brezilya'da resmi olarak satışa sunulmuştur. hepimize hayırlı olsun(!).
    (başlık ve entry tarihi doğru, evet.)
  • tanrının balyozu altında tekrar tekrar ezilmesi gereken şeytan icadı. bre zındıklar siz siz olun çoluğunuza çocuğunuza bu tip gavur icatlarını hediye edip, onların doğru yoldan sapmasına neden olmayın. hatta çocuğu siktir ettim siz de uzak durun pileysiteyşın'dan. bütün kötülüklerin anası budur efendim şu saniyeden sonra. artık kızılay haftasında tüm çocuklar içki şişesi yerine pleysüteyşın çizmelidir, analar babalar çocuklarını parka bahçeye götürme bahanesiyle evden çıkarıp, sırf bu iş için açılmış terapi merkezlerine zorla yatırmalıdır. artık orda yavaş yavaş düzeltirler bağımlıyı. yoksa bu salgın giderek çevremizi saracak en son yaşlı teyzeleri de içine alarak tüm dünyayı tv karşısında ağzından salya akan, bilinçsiz canılılara dönüştürecektir. ben kurtulamam, ben bırakamam demeyin ömer de sizden biriydi;

    -sevgili ömer sen de eskiden bir pleyşitoşun bağımlısıydın, bunu nasıl kabul ettin ve nasıl düzeldin?
    -şimdi limon abi ben zaten oyun sever bir babanın artıklarını kullanarak, onu izleyerek büyüdüm. yani az buçuk bir aşinalık, bir pasif içicilik mevcuttu. ilk başlarda yarım saat kırk dakika ile başladığım oyun periyotları, zamanla uzamaya ve daha çok keyif vermeye başladı. son zamanlarda günün uyku dışında geçen tüm zamanını bu alete ayırmaya, kullanmadığım zaman da arkadaşlarla muhabbetini yapmaya başladım. zaten çok da arkadaşım kalmamıştı, görüştüğüm bir kaç kişi de halihazırda kullanıcıydılar. ben iyiydim de çevrem kötüydü limon abi. kurtulamadım bir türlü. top oynamaya sokağa çıkıyordum, arkadaşlarım "hadi vininge" falan diye kafeye sokuyorlardı beni. çok kötü zamanlar geçirdim anlayacağın.
    -sonra nasıl düzeldin peki (dikkat ederseniz soruyu ikiliyorum, süre doluyor demek bu, ali kırca'dan öğrendim)
    -işte baba dayağı olsun anne çemkirmesi olsun. sonra asosyal bir zombi olduğumu bana kanıtlayan yalnızlığım olsun kimse elinden geleni ardına koymadı. çok yardımcı oldular. poloyşüteyşın dan önce pc ye, üç ay sonra amigaya, en son da tetrise kadar düşürdüm dozu. allah kısmet ederse iki aya kadar kibrit çöpünden bilmecelere bile ilgi göstermeyeceğim.
    -peki ömercim senin gibi bağımlı arkadaşlarına söylemek istediğin bir şey var mı? ne tavsiye edersin?
    -şimdi sevgili arkadaşlarım, vining'de tam ceza sahasının köşesinden gol olmuyor denemeyin boşuna.
    -seni programa konuk alanda kabahat zaten ömer. bıraksam plazmaları falan parmaklayacaksın. adam değilsin ömer.
    - denedim ben çok, olmuyor.*

    yazarın notu: bu da mi gol degil ha soyleyin bunu da mi atamadim
  • playstation 3 gibi bu konsola da oyun yazmak eziyetti geliştiriciler için. 2002 yılından 2008 yılına kadar phat kasasını çipli olarak kullandım. princo marka mı ne mavi/mor karışımı yüzeyi olan dvd'ler ile az oyun oynamadık kendisinde.

    disk okuyucusunun lazeri 6 ay içinde çok çabuk tozlanır veya bozulurdu çarşıya götürüp baktırmak gerekirdi. onun dışında scart girişli büyük ekranlı tüplü televizyonda oyun oynamak acayip zevkliydi. (scart kablosunda temazsızlık veya pinlerinde yamulma olmadığı sürece tabi)

    sınıf arkadaşım da slim kasasını almıştı evine gittiğimde açıp göstermişti dvdleri daha hızlı okuyordu benim emektardan.

    bu konsolun yaşlandığını playstation 3 kafeye gidip need for speed pro street'i ps3 üzerinde oynayınca anlamıştım. ps2 versiyonunda maks rakip araba sayısı 4-6 arası bir şeydi ve arabalar hasar vs almıyordu. ps3 de ise bu sayı 16-20 arası bir şeydi ve ps3 arabalar kaza yaptığında ise çok daha detaylı hasar alıyordu, parçaları dökülüyordu vs vs.

    edit: ö.m atıp scar kablosu değil scart kablosu diye uyaran arkadaşlara teşekkürler.
  • hayatı boyunca yaşantısının bir yerinde oyun konsolları hep olmuş bir ''player'' olarak konsollarla ilgili ne zamandır kişisel bir değerlendirme yazısı yazmak istiyordum,kısmet bugüne oldu.

    bir 90'lar çocuğu olarak oyun konsollarıyla gerçek anlamda 1997 ilkbaharında tanıştım.ilk konsolum nes orjinli micro genius'tu.dönemin kartuşlu konsol pazarı atari,asahi ve game star'la birlikte bu marka'nın elindeydi.bugün x-box 360 oyunları ps3 oyunları gibi fiziksel olarak aynı ama makina'ya göre değişen cd sistemi o zamanlar yoktu,yani ister asahi olsun ister bir başka marka aynı altyapıya sahip tüm kasetler* saydığım bu konsollarda çalışıyordu.daha önceki yıllarda amigam olmadı ama ne olduğunu biliyorum ve az da olsa oynadım.bugünse kaçırdığım konsolları bir şekilde emulatorlerle telafi edip zaman zaman nostaljik oyunlara zaman ayırıyorum.mame32'yi retro oyun meraklılarına öneririm.

    2000'li yılların başlarında micro genius'umla vedalaştım.onu satıp 16 bit deneyimine kavuştuğum genesis alt yapılı sega mega drive 2 satın aldım.bilgisayar'da klavye ile oyun oynama fikri cazip gelmiyordu,konsol çok daha çekiciydi benim için.playstation alacak kadar zengin de değildik,playstation ihtiyacımı atari salonlarından giderirdim.metal slug,tekken,doom tarzı oyunları oynamak için atari salonları uğrak mekanlarımdı.ben sega satın alırken bir çok yaşıtım bilgisayar'da fifa oynuyordu ama hiç gereksinimini duymadım ve uzun yıllar bilgisayar sahibi olmak da istemedim.hal böyleyken sega canavar gibiydi benim için.mortal kombat'ın tüm serisi - 1-2-3 ve 3 ultimate - arcade kategorsinde efsaneydi.1-2 yılımı bu oyun için verdim desem yanlış olmaz.yine yaşıtlarım bilgisayar'da fifa oynarken international superstar soccer'ın lezzetinden maalesef haberleri bile olmadı.bu oyun konami'nin yaptığı en iyi futbol oyunlarından biriydi ve yeri bende hala ayrıdır.zamanı'nın çok ötesinde bir oyundu,bir devam oyunudur ve bugünkü pes serisi'nin de bizzat babası'dır.bunların dışında sega sonic serisi başta punisher,vectormen 2,doom troopers,sunset riders,streets of rage serisi gibi bir çok efsane oyunla 1988'de piyasaya çıkmış bir konsol olmasına rağmen uzun yıllar ayakta kaldı desem yanlış olmaz tabi sony playstation'ı piyasaya çıkardıktan sonra satışları doğal olarak düştü ama mega drive 2 sega'nın en çok satış yapan ve en başarlı konsolu olmuştur.aynı şirket 94 yılında sega satürn adında bir konsol çıkarmıştı ve 2000 yılına kadar oyun da çıkartıldı ama playstation'un karşında duramayarak zamanla kayboldu,dünya genelinde 17 miyon'luk bir satış rakamına da sahiptir.bahsetmeden geçmek istemem yine 90'lar da nintendo 64'de oyun piyasasında sağlam olmasa da bir yere sahipti açıkcası türkiye'de pek tutmadı.çeşitli nedenleri var.cd ile çalışan playstation ve sega saturn'un aksıne kasetle* çalışıyordu.servis ağı yoktu,kasetlerini temin etmek zordu ve oyun kasetleri* pahalıydı.bende yoktu,o dönem nes kullanıyordum.bu konsol'a sahip olanlar genelde avrupa'da akrabası olan arkadaşlardı ****.

    sega'mı iki yıl aktif şekilde kullanıp,sattım.2000'lerin ortalarında siyah slim playstation 2 satın alarak kendi oyun devrimimi gerçekleştirdim.oyun deneyimlerimin nirvanasıydı.atari salonları sırf bu makina için dolardı ve o makina artık evimdeydi ve aynı zaman bu küçücük alet rüyalar ligi uefa şampiyonlar ligi'nin resmi sponsoruydu*.winning eleven serisi baş döndürücüydü,mortal kombat serisi ona keza,fifa street serisi'nin ilk oyununu hatırlıyorum.dida,carlos,ronaldinho ve adriano'dan oluşturduğum takımımla tüm şehirlerdeki sahaları açtırdığımı...anımsama bile duygulandırıyor.fifa street'in soundtrack list de harikadır,meraklısına.god of war serisiyle de playstation 2 jübilesini yapıp,yerini yeni nesil playstation 3'e bırakıp piyasada geri plana çekildi.

    gelelim bu kişisel değerlendirmeyi neden bu başlık altında yazdığıma.90'lar da çocuk olup uzun yıllar atari oynamış biri için playstation 2'nin yeri ayrıdır.çünkü bu konsol,oyuncusuna kendinden önceki nesillere asla benzemeyen deneyimler sundu.2002 yılında winning eleven oynarken türkiye'yi almış bir genç,oyun içinde türkçe tezahüratlar'ı ilk kez bu konsolda duydu.futbolcu tip ve suratları ilk kez bu konsol'da tam anlamıyla benzedi.dövüş oyunlarında grafikler önceki nesilleri silip süpürdü.işin şu yönünü atlamamakta da fayda var.bir örnek açıklayıcı olacaktır.değil yenil bir konsol'un çıkması,örneğin her yıl piyasaya çıkan pes oyunu bile bir öncekini basit bir atari oyunu gibi gösterebiliyor.burada anlatmak istediğim playstation 2'nin oyuncusuna sunduğu heyecandı.ps 3 oynayan bir 2000 doğumlu bir çocuğa bugün komik gelmesi tabiki çok normal.ps3 kendinden önceki tüm nesillerin grafiklerini süpürmedi mi ? tabiki süpürdü ancak yaşım itibariyle beni bir yere kadar etkileyebildi.

    hala çok gencim,bilgisayarda oyun oynama fikrine hala alışamadım ve konsol oyunlarına bayılıyorum.playstation ve x-box ilerleyen yıllarda piyasaya çok daha üstün konsollar çıkaracak ama benim için playstation 2'nin yeri hep ayrı kalacak.
  • eger evliyseniz ve sonuc odakli biri iseniz ve playstation 2 almayi dusunuyorsaniz hemen vazgecin, cunku esiniz kotu yola dusebilir, cocuklariniz tinerci olabilir, cunku playstation alinca iki - uc hafta ise gec gitmeye baslayacaksiniz daha sonra isten atilacaksiniz, para kazanamayinca cocuklar okulu birakaca evde ekmek olmayinca kariniz orospu olacak, sonra tekken den adliginiz gazla namusu kurtarayim derken yeryuzunuzden silineceksiniz,
    gidin kitap okuyun, otlari koklayin
    (bkz: ben ettim siz etmeyin)
    (bkz: komplo teorisi)
  • elektronik ve elektronik mühendisliğinden nefret etmek için bir sebep daha!

    dersine çalışırsın ömür biter, icadı ile oynarsın ömür biter...

    sikerim böyle aşkın ızdırabını!
  • ucuzlaması için playstation 3'ün çıkmasını beklediğim yüzyılın icadı. bi alsam evden dışarı adım atmadan pes'e vericem kendimi. boş vakitlerimde de need for speed oynarım. böyle bir hayat bekliyor beni...
  • nostalji olsun diye almak isteyenler eğer lcd tv kullanıyorlarsa fikirlerinden vazgeçmelidirler. ps2 nin 480i analog çıkışı lcd tvlerde felaket kötü bir görüntü kalitesi vermekte. internet üzerinde component kablo ile çözüm sunanlar olmuş fakat bu da tatminkar sonuç vermiyor. bu aletin çalıştığı en iyi platform tüplü crt televizyonlardır. almak isteyenleri uyarayım.
hesabın var mı? giriş yap